sâmbătă, aprilie 20, 2024

Proiect francez pentru combaterea teroriştilor în Sahel

Franța a prezentat marți un proiect de rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care să permită desfășurarea unei forțe militare africane pentru combaterea jihadiștilor și traficanților de droguri din sahel, informează AFP.

 Conform propunerii, trupele respective ar urma să fie autorizate să folosească toate mijloacele necesare împotriva terorismului și a traficului de droguri și de persoane. Consiliul ar putea vota rezoluția săptămâna viitoare, arată France Presse.

„Paris demande à l’ONU de soutenir une force africaine dans le Sahel

En savoir plus surcomplet_Militaires

www.lemonde.fr

Ţările G5 — Ciad, Niger, Burkina Faso, Mali și Mauritania — au acceptat în martie să constituie o forță de 5000 de militari pentru misiunea din zona aridă din vestul Africii. Cartierul general ar urma să fie în Mali, dar sub comandă independentă de misiunea MINUSMA a Căștilor Albastre, trupele ONU desfășurate în Mali din 2013.
Șefa diplomației Uniunii Europene, Federica Mogherini, a anunțat luni în Mali că UE a aprobat un ajutor de 50 de milioane de euro pentru înființarea noii forțe din sahel. În zona aridă din vestul Africii s-au format în ultimii ani grupări jihadiste, dintre care unele legate de Al-Qaida sau de Statul Islamic. Statele europene, în special Franța, consideră că dacă nu sunt combătute, astfel de organizații pot amenința Europa, arăta Reuters cu ocazia vizitei în zonă a reprezentantei Bruxellesului.

complet_Kidal-060716

Franța a intervenit în 2013 pentru respingerea militanților care au ocupat nordul Mali în 2012. Cu toate acestea, rebelii continuă să atace forțele de securitate și civilii din Mali și din țările vecine. Mali a fost prima țară din afara Europei vizitată președintele Franței, Emmanuel Macron, după ce a fost ales. El a reafirmat luna trecută angajamentul Parisului în regiune și a făcut apel la Germania și alte state europene să suplimenteze ajutoarele militare și pentru dezvoltare destinate Africii.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.