luni, octombrie 26, 2020

Programul Rondine

Șase proiecte de valorificare a surselor regenerabile, în valoare de circa 30 de milioane de lei (circa 7,1 milioane de euro), au fost finanțate în cadrul Programului RO06 Energie Regenerabilă Rondine, finanțat în cadrul Granturilor SEE 2009-2014, potrivit datelor prezentate, joi, de către președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Cornel Brezuică,  În viziunea șefului AFM, România rămâne între cele mai atractive piețe din lume pentru energii regenerabile și are șanse de deveni un actor energetic important în regiune.

foto 1 logo_rondine
AFM: Proiecte de circa 7 milioane de euro pentru valorificarea surselor regenerabile, finalizate prin Programul Rondine

„AFM are ca obiectiv principal derularea și finanțarea mai multor categorii de programe în vederea dezvoltării durabile a României care să contribuie atât la îmbunătățirea infrastructurii de mediu, cât și la reducerea decalajului existent față de alte state membre. Astfel, în ultimii ani, AFM a finanțat din Fondul pentru mediu programe prin care s-a impulsionat implementarea și utilizarea resurselor regenerabile de energie, în vederea instalării de panouri solare, centrale eoliene, solare, pe biogaz sau pe biomasă, hidro și geotermale (…) România rămâne între cele mai atractive piețe din lume pentru energii regenerabile și are șanse de deveni un actor energetic important în regiune. Potențialul micro-hidroenergetic și cel geotermal al țării noastre pot oferi sursele cele mai importante de energie regenerabilă, în conformitate cu cerințele UE; fondurile Spațiului Economic European (SEE) și norvegiene reprezintă un instrument important pentru dezvoltarea unor sectoare cheie, precum economia și societatea românească, protecția mediului, consolidarea societății civile, a sectorului judiciar, promovarea eficienței energetice și a energiei regenerabile, serviciile de sănătate publică.

„Granturile SEE și cele norvegiene au contribuit deja la crearea unei excelente platforme de cooperare între entitățile publice și private din România și țările donatoare în decursul perioadei de programare care tocmai s-a încheiat, însă potențialul de cooperare între țările noastre este multiplu și sunt convins că noua perioadă va contribui la consolidarea relațiilor între România și statele donatoare”, a spus președintele AFM.

În cadrul programului, din totalul celor șase proiecte finalizate, cel derulat cu Municipalitatea Oradea a beneficiat de o finanțare de 3,9 milioane de euro și a vizat valorificarea energiei geotermale pentru producerea agentului termic pentru consumatori.

De asemenea, un alt proiect important, în valoare de 1,74 milioane de euro, este derulat în județul Ilfov și are ca scop valorificarea resurselor de apă geotermală pentru termoficarea Spitalului Clinic de Urgență „Dr. Agrippa Ionescu”, în localitatea Balotești.

Alte 742.800 de euro au fost alocați pentru proiectul „Sistemul Energetic inteligent în arii protejate”, derulat de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, iar 250.000 de euro pentru instruirea în geotermalism pentru profesioniști români printr-un program derulat de Universitatea Națiunilor Unite din Islanda.

foto 2 administratia fondului pt mediu
În cadrul programului RO06 Energie Regenerabilă Rondine, pe care astăzi îl finalizăm, au fost finanțate șase proiecte pentru care s-au efectuat plăți în valoare totală de aproximativ 30 milioane de lei”, a afirmat Brezuică.

Conform datelor din Programul Rondine, alte două proiecte au vizat realizarea unor studii de prefezabilitate asupra sistemelor geotermale de încălzire din Oradea (valoare contract: 353.000 de euro) și Beiuș (valoare contract: 206.000 de euro).

Spațiul Economic European (SEE) a fost creat în anul 1994, ca o zonă de Liber Schimb între Comunitatea Europeană (CE) și Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS). SEE reunește statele membre ale Uniunii Europene (UE) și trei dintre statele AELS (Norvegia, Islanda și Liechtenstein).

La data de 28 iulie 2010, a fost semnat Acordul între Uniunea Europeană și Guvernele Norvegiei, Islandei, Liechtenstein pentru Granturile SEE 2009-2014 cu privire la asistența nerambursabilă acordată de acestea în perioada 2009 – 2014.

foto 4
În România, în cadrul programului RO 06 Energie Regenerabilă (Rondine) s-a urmărit finanțarea de proiecte în valoare de aproximativ 8 milioane de euro, iar alocarea financiară s-a realizat astfel: 85% prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European 2009-2014 și 15% de la bugetul de stat (Fondul pentru mediu).

Fiul unui miner decedat cere despăgubiri restante de 18 ani” Voi continua să lupt pentru familia mea”

Fiul unui miner care a murit în urma unui accident de muncă în urmă cu 18 ani, cere la Ankara daune pentru moartea tatălui său, relatează Duvar English.

Copiii refugiați sunt izolați pentru că părinții altor elevi cred că au „influență proastă”

Copiii refugiaților sirieni, irakieni și afgani au fost grupați într-o singură școală după ce părinții turci au refuzat să-și trimită copiii la școală pentru că aceștia ar exercita o „influență proastă”,

Turcia: Un deținut a murit torturat de gardienii penitenciarului

Serkan Tumay, în vârstă de 25 de ani, care se aflat de șase ani în penitenciarul Kırıkkale, din Ankara pentru furt, a murit în celula sa solitară, în care a fost mutat după ce colegul său a informat famila despre tortura fizică.

Erdogan declară că este mai mult gaz în Marea Neagră decât se credea

Recep Tayyip Erdogan a declarat, sâmbătă, că un vast câmp de gaze naturale descoperit în Marea Neagră este chiar mai mare decât s-a estimat, relatează Business Times.

Tânără împușcată de fratele ei pe stradă, după ce s-a despărțit de iubitul ei abuziv

O tânără fost împușcată pe stradă de către fratele ei în provincia Diyarbakır din sud-estul țării, relatează Duvar English.

IFCL: Festivalul de Muzică online despre viața și importanța iubirii aproapelui

Festivalul Internațional de Limbă și Cultură (IFLC), la 19 a ediție, prezintă online un spectacol de muzică despre viața și importanța iubirii aproapelui.

Matei Martin:“De câți Altani e nevoie pentru a schimba regimul Erdogan?”

Matei Martin de la Dilema Veche a abordat în utlima s-a cronică cazul scriitorului Ahmet Altan, închis după gratii , dar și destinul Turciei după puciul eșuat din 15 iulie 2016, sub regimul lui Erdogan.

Istanbul: Șoferii de taxi trebuie să învețe engleză. Turiștii pot plăti cu Istanbulkart

Șoferii de taxi din Istanbul vor fi nevoiți să învețe limba engleză, iar călătorii vor putea plătii cu ajutorulstanbulkart ca partea a unui proiect condus de primăria, informează Hurriyet Daily News.