luni, aprilie 11, 2022

Profesor turc îmbarcat de poliția turcă după detenție, la aeroportul din Myanmar

Profesor în Myanmar, Furkan Sökmen a fost îmbarcat in avion pentru un zbor Turkish Airlines de către poliția turcă și personalul ambasadei turce, vineri, după ce el și familia sa fusesera reținuți miercuri pe Aeroportul Internațional Yangon, în timp ce încercau să se îmbarce lpentru un zbor spre Bangkok.

Profesorul pare a fi cea mai recenta victimă a epurării globale facuta de guvernul turc care vizează presupușii adepți ai mișcării Gülen, a anunțat joi Coconuts Yangon.

Într-un videoclip distribuit de prietenii săi în social media, Sökmen a fost auzit strigând și plângând dupa  ajutor, deoarece a fost încătușat cu forța și îmbarcat fără consimțământul lui.

Phil Robertson, directorul adjunct pentru Asia al Human Rights Watch, a solicitat Myanmar și Thailanda să ofere profesorului turc Furkan Sökmen și familiei sale acces la Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați, UNHCR.

„Atât Myanmar, cât și Thailanda au avut ocazia să facă ceea ce trebuie și să-i ofere administratorului școlii acces la #UNHCR, astfel încât să se poată examina temerile sale serioase de persecuție și posibilă tortură, dacă s-ar întoarce în Turcia”, a menționat Robertson într-o declarație, vineri.

„A face acest lucru ar fi fost atât uman, cât și respectabil, dar ambele guverne au considerat aparent cinic, că Turcia poate face tot ce vrea cu cetățenii săi, chiar și cu cei care locuiesc legal în alte țări”.

„Liderii guvernamentali din Yangon și Bangkok au ales în mod nerușinat să joace rolul de prostituată de bună voie în campania Turciei care abuzează de drepturile omului prin a-și deposeda proprii cetățeni de pașapoarte și a-i forța să se întoarcă într-o soartă care ar putea include o posibilă tortură, detenție preventivă de lungă durată și procese cu acuzații inventate în fața tribunalelor în care procedurile ar putea să nu fie nici libere, nici corecte „, a adăugat Robertson de la HRW.


SURSA: https://www.turkishminute.com/2017/05/26/video-turkish-teacher-put-on-plane-by-turkish-police-after-detention-at-myanmar-airport/

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.