marți, aprilie 12, 2022

Profesor turc disparut în cadrul unor razii polițieneşti controversate

Se bănuieşte că un profesor de la o școală de stat din Istanbul, Recep Demirtaș, a fost ucis în cadrul unor razii succesive făcute de organele de poliție.

Demirtaș se numără printre miile de persoane care au fost concediate la ordinul Ministerului Educației, în cadrul unei investigații privitoare la tentativa de lovitură de stat din Turcia.

Cinci agenţi de poliție, potrivit echipei de securitate a imobilului lui Dermitaş, au percheziționat casa aflată în cartierul Esenyurt din Istanbul, reținându-l pe suspect la ora 6 dimineața, pe 9 august.

Cu toate că niciun raport oficial nu a fost întocmit pentru a justifica percheziţia, familia lui Demirtaș nu a fost anunţată de către echipa de securitate de arest decât după o zi.

Familia sa a fost oprită pe stradă în repetate rânduri de către poliție în cartierele Esenyurt, Vatan și Gayrettepe, în scopul de a afla unde se află Demirtaș, fără a primi însă răspuns.

În acelaşi timp, poliția a percheziționat şi casa tatălui lui Dermitaş din provincia Tokat (de la malul Mării Negre) pe data de 10 august. La o zi după, polițiştii care făceau parte din Departamentul de Poliție de la Ankara, i-au percheziționat casa din nou, pe 11 august.  Se pare că aceștia nu au fost informați de reținerea lui Demirtaș.  În cursul aceleiași zile, poliția din Esenyurt a anunţat – ca urmare a unei plângeri depuse de familie – că Demirtaș se află în custodie la unitatea anti-terorism a poliției.

Membrii familiei au declarat că le era teamă ca Demirtaș să nu fi fost ucis în decursul raziilor brutale.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.