vineri, ianuarie 7, 2022

Profesor turc disparut în cadrul unor razii polițieneşti controversate

Se bănuieşte că un profesor de la o școală de stat din Istanbul, Recep Demirtaș, a fost ucis în cadrul unor razii succesive făcute de organele de poliție.

Demirtaș se numără printre miile de persoane care au fost concediate la ordinul Ministerului Educației, în cadrul unei investigații privitoare la tentativa de lovitură de stat din Turcia.

Cinci agenţi de poliție, potrivit echipei de securitate a imobilului lui Dermitaş, au percheziționat casa aflată în cartierul Esenyurt din Istanbul, reținându-l pe suspect la ora 6 dimineața, pe 9 august.

Cu toate că niciun raport oficial nu a fost întocmit pentru a justifica percheziţia, familia lui Demirtaș nu a fost anunţată de către echipa de securitate de arest decât după o zi.

Familia sa a fost oprită pe stradă în repetate rânduri de către poliție în cartierele Esenyurt, Vatan și Gayrettepe, în scopul de a afla unde se află Demirtaș, fără a primi însă răspuns.

În acelaşi timp, poliția a percheziționat şi casa tatălui lui Dermitaş din provincia Tokat (de la malul Mării Negre) pe data de 10 august. La o zi după, polițiştii care făceau parte din Departamentul de Poliție de la Ankara, i-au percheziționat casa din nou, pe 11 august.  Se pare că aceștia nu au fost informați de reținerea lui Demirtaș.  În cursul aceleiași zile, poliția din Esenyurt a anunţat – ca urmare a unei plângeri depuse de familie – că Demirtaș se află în custodie la unitatea anti-terorism a poliției.

Membrii familiei au declarat că le era teamă ca Demirtaș să nu fi fost ucis în decursul raziilor brutale.

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă