joi, septembrie 1, 2022

Turcia: Profesoara Șafak demisă prin decret după 15 iulie a murit în urma unei comoții cerebrale.

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU 

Domnul Mehmet s-a aflat prin forţa lucrurilor departe de serviciu în ultimele  20 de luniNu a reuşit să o prindă în viaţă pe soţia dumnealui în ultimele ei zile de viaţă. Acum este în libertate. O poveste tulburătoare.

Zilele trecute am primit următorul mesaj:

„Colega noastră pe nume Șafak Demir a fost demisă  din postul de profesor. Odată cu acest fspt ea  a suferit o comoție cerebrală  A fost dusă de la  Silifke la Spitalul Municipal Adana, au trecut 2 ore de atunci, situația ei este foarte critică, soțul  acesteia este arestat în penitenciarul  Tarsus, are doi copii mici. Domnule Omer suntem  neputincioși, ce putem face ?”

Imediat ce  am citit mesajul am întrebat  cum evoluează starea de sănătate, deoarece e vorba de o tânără femeie de 41 de ani și pe lânga aceasta este și mamă.  Am aflat de la cunoscuți că  d-na Șafak  era  o profesoară de limba turcă foarte bună și  mi-au povestit prin câte a  trecut aceasta. D-na Șafak era un educator creativ,  avea publicate și două cărți pentru copii . Numai că  într-un mod ilegal, demiterile prin decretele  nemiloase de după 15 iulie , i-au devastat viața.

Am  ținut legătura , din mesaje  am înțeles că din punct de vedere medical aveam de a face comoție cerebrală  foarte gravă.„ Nu răspunde la nicio intervenție, hemoragia este foarte mare,  activitatea creierul  a încetat dar  trebuie să se aștepte încă 24 de ore.

Imediat am postat  realtarea  în rețelele de socializare și am cerut  eliberarea soțului.

Dar nu venea nicio veste de eliberare, micuții copii erau nedumeriți, își făceau griji pentru mama lor, prin îndrumarea psihologului li se arăta la terapie intensivă mama. Dar activitatea creierului ei încetase.

Această situație nu este singura provocată de decretele nemiloase , au fost multe cazuri asemănătoare.  Era de așteptat să se întâmple astfel de lucruri , după atâtea pe presiuni și persecuții este greu să supraviețuiești.   Acești oameni care sunt opresați deodată,, suferă comoții cerebrale sau ajung să se sinucidă.  Toate rapoartele științifice  legate   de conecinţele create de aplicarea Stării de urgentă OHAL ţi a decretelor KHK, ne arată acest lucru. Toate victimele au probleme  psihologice , unii din ei urmează  un  tratament să  poată să se refacă.

Am adunat câteva informații de la un apropiat al profesoarei : ”Prietena, întâi este suspendată din funcție, apoi i se anulează suspendarea, mai târziu  în luna februarie 2017 este demisă. Și soțul, este demis , iar în în luna Noiembrie  2016 este arestat, în luna  ianuarie  este eliberat  și nici nu apucă să iasă de la  penitenciarul Silivri  că este iar  arestat.  Acest lucru a distrus-o pe d-na Șafak.”

După relatările apropiaților d-na profesoară  Șafak și cu soțul ei aveau o căsnicie foarte fericită.  Erau căsătoriți de 14 ani şi se iubeau foarte mult. De 16 luni, d-nul Mehmet era arestat.  Era greu de ajuns de la Silifke la Silivri, profesoara Șafak  îi înscria foarte multe pagini soțului său. Apropiații spun că ajungea să-i scrie   chiar și 15 pagini de scrisori de dor.  „ Când auzea că a primit scrisoare de la d-nul Mehmet ,dacă o vedeați cum striga de fericire, v-ați fi mirat.” spune o prietenă.

„După  cea fost trasferat la Mersin, Tarsus. d-nul profesor Mehmet  putea săși vadă  mai des soția și copiii. Luna trecută, avea judecata la prânz, dar de diminaeață fără știrea avocatului a avut loc  judecata și s-a amânat pe o altă dată. Acest lucru a răpus- o, oricum mergea și la psiholog  și  i-au marit doza de medicamente. Ceea ce trăia și cu toții trăim , presiunea socială, izolarea de familii, învinovățirea înainte de a fi judecați, lipsurile economice  și  mai erau și doi copii la mijloc”

„Înainte să fie concediată, a vrut  să se mute la Silifke  orașul natal, din acest motiv relațiile cu parinții ei  s-au răcit.  Nu s-au mai văzut, în cele mai grele zile familia ei nu a fost alături de  aceasta.„ Socrul se ocupă de ei, omul are 2 fii și 2 nurori care sunt demiși, 2 fii și ginerele închiși ,dar acum este închis  doar d-nul Mehmet , bătrânul încerca să aibă grijă de atâția oameni și copii. D-na Șafak  avea probleme cu părinții, cred că nu vorbeau. Rămăsese singurică cu 2 copilași. Soțul încă nu  fost anunțat, copiii nu știu.„ se spune în mesajele primite. Așteptarea neputincioasă  în fața ușilor de la terapie intensivă continua. 

Îi întreb pe cunoscuți, „ Cum s-a descurcat , cum s-au întreținut?„  A depus cerere de ajutor la instituțiile de  stat, a fost refuzată într-un mod agresiv, acest lucru a supărat-o  pe prof. Șafak. eu am reușit să iau un ajutor de 3000 de lire, de la Ministerul de Familie Politici sociale   din Mersin.  I-am spus să depună și ea acolo dar  au refuzat-o, au înjosit-o și nu  a putut lua niciun ban . Aceste lucruri au supărat-o foarte rău, au  răpus-o, si mai avea frica de a nu fi și ea arestată.

Ceea ce  trăia  nu era nimic diferit de  cele trăite de ceilalți demiși prin decret, am  tot auzit aceeași poveste de la mii de persoane. Noi care suntem demiși prin decret după 15 iulie  suntem o victimă  a  crimei sociale.  Prof. Șafak  a trăit  2 ani ceea ce trăim și noi cu toții, când am citit,  am simțit de parcă  vorbeam despre mine. Suntem desconsiderați de societate, se fac că nu ne văd, suntem părăsiți în foamete și sărăcie. Am devenit  ținta celorlalți oameni, cei căzuți mai primesc o lovitură.  Balonașele din creierul lui Șafak s-au format în 2 ani , din cauza stresului, a nervilor, a  problemelor.  Ea  încă nu a murit dar doctorii o văd ca moartă, nu mai intervin în niciun fel.”  Aceste  rânduri îmi explică cauza morții… o poveste cumplit de tristă.

Pentru profesoara Șafak, sfârşitul era aproape.Era un sfârșit inevitabil. În ultimele zile, dureri de cap foarte dese, vomă, presiune simțită în creier. A tot fost la urgențe dar nimeni nu a intervenit. Și în final, o comoție cerebrală..

Starea ei sufletească s-a reflectat  în visele sale. Ea spunea ca în vis primea veste din lumea cealaltă parcă. O cunoștință povestește: „înainte să moară, cu câteva zile, Șafak a visat că era într-un puț întunecat, încerca să se prindă cu unghiile ,se chinuie să iasă, apoi venea un înger, și îi spunea că Profetul o așteaptă la gura puțului, îî spunea să citească rugăciunea cu cele mai frumoase nume ale lui Dumnezeu, în acel timp simţea un miros puternic de trandafiri  și se trezea.”

Allah să o judece cu mila Lui, cu voia lui Allah ea e acum este în grădinile Paradisului. E bine că cel puțin a scăpat de această lume nemiloasă, de oamenii fără simțăminte. Dar ce s-a întâmplat după ce a murit?

Povestesc cunoștințele. ”Familia femeii , de 2ani de zile nu se interesase de ea, nici măcar nu-i permiteau să vină la ei în cartier. Și acum au venit  și au făcut tărăboi, zicând că vor lua  decedata și pe copii şi că , oricum de toate acestea este vinovat soțul ei. Și nu-i permit familiei d-nului Mehmet să vină la înmormântare”.

Chinul declanşat de aplicarea decretului nu se termină nici după ce a murit.

Mai târziu a venit vestea eliberări d-nului Mehmet care era de 20 de luni departe de munc:iată că în ultimele zile ale soției sale nu a putut fi eliberat, dar acum este liber. Puteți să-mi spuneți  ce rost mai are acest lucru? Oare o va aduce înapoi pe d-na profesoară Șafak?  Oare copiii, o fată și un băiat vor putea fi fericiți? Spuneți-mi, o  tortură ca acesta unde există în lume?  Acest lucru nu e crimă cu premeditare ? Unde este conștiința oamenilor icare au semnat pentru distrugerea altor persoane ?  Cum pot fi atât de  insensibili, de unde atâta furie și ură? Cum de si-au închis toate simțurile?

De nenumărate ori am scris  că ar trebui să fie curmată suferința celor care au trăit chinul nemilos al decretelor emise, nu se poate trăi în felul acesta.   Din păcate iar am scris despre o dramă .Ar fi bine să se audă,  dacă nu ne aud  o să depunem efort  până când vom fi auziți, vom fi  văzuți  și vor accepta faptul că oamenii au fost  persecutaţi  și le vor înapoia toate drepturile furate.

Sursa:  https://www.artigercek.com/beyin-kanamasindan-olen-khk-li-safak-hoca-neler-yasadi

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Turcia: Producția de automobile a crescut cu 37,4% în ultimele 6 luni

Producătorii de automobile au produs 742.969 de unități în primele șapte luni ale acestui an, inclusiv automobile și vehicule comerciale, în timp ce exporturile din sector au crescut cu 16,2%, până la 59.596.