joi, noiembrie 26, 2020

Proetnica la Sighişoara..

Piața centrală a cetății medievale Sighișoara a fost, vineri seara, neîncăpătoare în timpul concertului trupei Zuralia Orchestra care, mai bine de două ore, s-a bucurat de o atmosferă incendiară, după ce membrii trupei s-au amestecat, la scurt timp de la începerea lui, printre dansatori.

proetnicaafisnou

Încă de la primele acorduri, sutele de spectatori, turiști români și străini, aflați la festivalul intercultural „Proetnica”, s-au prins în mai multe hore, alături de dansatori din ansamblurile altor minorități. Aurel Mirea (Relu), șeful trupei, care este și unul dintre soliști, a coborât de pe scenă chiar în mijlocul celor care dansau în piață, unde a continuat să interpreteze la clarinet, alături de colegii săi, piese care au cuprins o fuziune între folclorul românesc și muzica autentică gipsy.

img-7093 În paralel, scena s-a umplut de alte zeci de dansatori — turiști și profesioniști — care s-au aflat, astfel, laolaltă.

„Ca de obicei, este a treia ediție în care suntem invitați. Ne face o deosebită plăcere și revenim cu mult drag aici pentru că, de fapt, este un public mult mai larg, vin oameni din toate părțile, din multe țări, foarte multe etnii. Ne-am simțit tot timpul foarte bine, dar această seară a fost un pic mai specială, ne-au invitat și cei de la Centrul Național de Cultură a Romilor, cărora le mulțumim și sperăm să ne vedem în fiecare an. Ca repertoriu, nu avem un playlist, suntem spontani tot timpul și ați văzut ce s-a întâmplat în această seară. Încercăm tot timpul să mulțumim publicul” „După părerea mea, cultura este singurul lucru care ne poate rămâne, muzica, dansul, pictura, tot ce există. Ești supărat, vrei să asculți muzică, ești vesel, vrei să asculți muzică. Noi ne bucurăm foarte tare. Muzica noastră deja este in două filme — un film din Franța, a cărui premieră a fost în acest an — ‘A bras ouverts’ (Cu brațele deschise), celălalt fiind un film nemțesc care a apărut în octombrie anul trecut — ‘Aventurile lui Nely’. Filmul din Franța este un gen de film ‘Pisica albă, pisica neagră’, este o parodie foarte frumoasă, este pro pentru toate culturile. Și așteptăm cu nerăbdare să ajungă și în România”, a detaliat Aurel Mirea.

Reprezentanții trupei au subliniat că, prin piesa „Ciocârlia”, cu care au culminat concertul, ei reprezintă de fiecare dată România în afara țării la marile festivaluri.

„Este din patrimoniul statului. (…) Am ajuns și în Țara Galilor, și în țări în care se ajunge foarte greu și încercăm mereu să reprezentăm România, prin eticheta de a cânta și folclorul românesc. Așa închidem fiecare festival și concert”, a arătat Relu Mirea.

142 de armeni au părăsit Turcia în 24 de ore:”Puneți capăt politicii urii!

142 de armeni au părăsit Turcia într-o singură zi, pe fondul sentimentului anti-armean în creștere, relatează Stockholm Center for Freedome.

Turcia: Un taximetrist a folosit un manechin pentru distanțare socială

Un șofer de taxi din provincia de nord-vest Düzce și-a pus un manechin pe scaunul din dreapta, pentru a impune distanțarea socială cu clienții,

Erdogan vrea Turcia în UE: ”Ne gândim să ne construim viitorul împreună”

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a afirmat că vrea Turcia în Europa și a cerut UE să-și țină promisiunile,

Constănțean dispărut de 8 luni. Soția turcoaică din Istanbul face un apel disperat

O turcoaică din Istanbul face un apel disperat pentru a-și găsi soțul român, despre care nu a mai auzit nimic de 8 luni, după ce s-a întors în România, relatează Romanya Haber.

COVID-19: Turcia trece printr-o perioadă de „contagiune în masă”

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a declarat, pe 18 noiembrie, că Turcia trece acum printr-o perioadă de „contagiune în masă”

Turcia: Peste 4 milioane de tineri nu au acces la educație

Peste patru milioane de tineri nu au acces la educația în Turcia, după ce guvernul turc a decis închiderea școlile până la sfârșitul anului, a declarat Feray Aytekin Aydoğan, președintele sindicatului turc Eğitim-Sen, citat de Duvar English.

Tinerii voluntari din București au plantat copaci în Prahova

Organizația ADVU, împreună cu Asociația “ Se poate” și Down Plus București au derulat un proiect, în cadrul căruia tinerii au plantat copaci în județul Prahova.

Turcia: Tânără paralizată condamnată la 6 ani închisoare pentru terorism

O tânără a fost condamnată la șase ani, trei luni de închisoare pentru presupusa apartenență la o organizație teroristă, în ciuda faptului are mâinile și picioarelor paralizate de la naștere.