joi, mai 30, 2024

Proetnica la Sighişoara..

Piața centrală a cetății medievale Sighișoara a fost, vineri seara, neîncăpătoare în timpul concertului trupei Zuralia Orchestra care, mai bine de două ore, s-a bucurat de o atmosferă incendiară, după ce membrii trupei s-au amestecat, la scurt timp de la începerea lui, printre dansatori.

proetnicaafisnou

Încă de la primele acorduri, sutele de spectatori, turiști români și străini, aflați la festivalul intercultural „Proetnica”, s-au prins în mai multe hore, alături de dansatori din ansamblurile altor minorități. Aurel Mirea (Relu), șeful trupei, care este și unul dintre soliști, a coborât de pe scenă chiar în mijlocul celor care dansau în piață, unde a continuat să interpreteze la clarinet, alături de colegii săi, piese care au cuprins o fuziune între folclorul românesc și muzica autentică gipsy.

img-7093 În paralel, scena s-a umplut de alte zeci de dansatori — turiști și profesioniști — care s-au aflat, astfel, laolaltă.

„Ca de obicei, este a treia ediție în care suntem invitați. Ne face o deosebită plăcere și revenim cu mult drag aici pentru că, de fapt, este un public mult mai larg, vin oameni din toate părțile, din multe țări, foarte multe etnii. Ne-am simțit tot timpul foarte bine, dar această seară a fost un pic mai specială, ne-au invitat și cei de la Centrul Național de Cultură a Romilor, cărora le mulțumim și sperăm să ne vedem în fiecare an. Ca repertoriu, nu avem un playlist, suntem spontani tot timpul și ați văzut ce s-a întâmplat în această seară. Încercăm tot timpul să mulțumim publicul” „După părerea mea, cultura este singurul lucru care ne poate rămâne, muzica, dansul, pictura, tot ce există. Ești supărat, vrei să asculți muzică, ești vesel, vrei să asculți muzică. Noi ne bucurăm foarte tare. Muzica noastră deja este in două filme — un film din Franța, a cărui premieră a fost în acest an — ‘A bras ouverts’ (Cu brațele deschise), celălalt fiind un film nemțesc care a apărut în octombrie anul trecut — ‘Aventurile lui Nely’. Filmul din Franța este un gen de film ‘Pisica albă, pisica neagră’, este o parodie foarte frumoasă, este pro pentru toate culturile. Și așteptăm cu nerăbdare să ajungă și în România”, a detaliat Aurel Mirea.

Reprezentanții trupei au subliniat că, prin piesa „Ciocârlia”, cu care au culminat concertul, ei reprezintă de fiecare dată România în afara țării la marile festivaluri.

„Este din patrimoniul statului. (…) Am ajuns și în Țara Galilor, și în țări în care se ajunge foarte greu și încercăm mereu să reprezentăm România, prin eticheta de a cânta și folclorul românesc. Așa închidem fiecare festival și concert”, a arătat Relu Mirea.

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire. 

Echipa de volei a Turciei furioasă, după un zbor de 13 ore în clasa economică

Ebrar Karakurt, Zehra Güneş, Hande Bakadın, Eda Erdem, Simge Aköz și Aslı Kalaç au împărtășit fotografiile pe care le-au făcut din interiorul aeronavei ca o poveste pe Instagram și și-au exprimat criticile. 

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Turcia. Eutanasierea câinilor fără stăpân. Proiectul de lege înaintat în parlament

Potrivit controversatului proiect de lege, animalele fără stăpân vor fi capturate și plasate în adăposturi. Dacă nu sunt adoptați în termen de o lună, vor fi eutanasiați.

De 24 de ori campioni! Galatasaray, fosta echipa a lui Hagi, a făcut istorie!

Meciul cu Konyaspor s-a încheiat cu un scor de 3-1, duminică, în ultima etapă a sezonului, şi a obţinut al 24-lea titlu de campioană a Turciei din istoria sa.

Sâmbăta Mamelor marchează cea de 1000 săptămână: „Nu ne mai rămân decât numele și fotografiile din brațele noastre”

Mamele s-au adunat din nou în Piața Galatasaray, din Istanbul, pe 25 mai, alături de mii de oameni, și au citit o declarație de presă pentru a-și comemora rudele dispărute.