sâmbătă, aprilie 9, 2022

Proetnica la Sighişoara..

Piața centrală a cetății medievale Sighișoara a fost, vineri seara, neîncăpătoare în timpul concertului trupei Zuralia Orchestra care, mai bine de două ore, s-a bucurat de o atmosferă incendiară, după ce membrii trupei s-au amestecat, la scurt timp de la începerea lui, printre dansatori.

proetnicaafisnou

Încă de la primele acorduri, sutele de spectatori, turiști români și străini, aflați la festivalul intercultural „Proetnica”, s-au prins în mai multe hore, alături de dansatori din ansamblurile altor minorități. Aurel Mirea (Relu), șeful trupei, care este și unul dintre soliști, a coborât de pe scenă chiar în mijlocul celor care dansau în piață, unde a continuat să interpreteze la clarinet, alături de colegii săi, piese care au cuprins o fuziune între folclorul românesc și muzica autentică gipsy.

img-7093 În paralel, scena s-a umplut de alte zeci de dansatori — turiști și profesioniști — care s-au aflat, astfel, laolaltă.

„Ca de obicei, este a treia ediție în care suntem invitați. Ne face o deosebită plăcere și revenim cu mult drag aici pentru că, de fapt, este un public mult mai larg, vin oameni din toate părțile, din multe țări, foarte multe etnii. Ne-am simțit tot timpul foarte bine, dar această seară a fost un pic mai specială, ne-au invitat și cei de la Centrul Național de Cultură a Romilor, cărora le mulțumim și sperăm să ne vedem în fiecare an. Ca repertoriu, nu avem un playlist, suntem spontani tot timpul și ați văzut ce s-a întâmplat în această seară. Încercăm tot timpul să mulțumim publicul” „După părerea mea, cultura este singurul lucru care ne poate rămâne, muzica, dansul, pictura, tot ce există. Ești supărat, vrei să asculți muzică, ești vesel, vrei să asculți muzică. Noi ne bucurăm foarte tare. Muzica noastră deja este in două filme — un film din Franța, a cărui premieră a fost în acest an — ‘A bras ouverts’ (Cu brațele deschise), celălalt fiind un film nemțesc care a apărut în octombrie anul trecut — ‘Aventurile lui Nely’. Filmul din Franța este un gen de film ‘Pisica albă, pisica neagră’, este o parodie foarte frumoasă, este pro pentru toate culturile. Și așteptăm cu nerăbdare să ajungă și în România”, a detaliat Aurel Mirea.

Reprezentanții trupei au subliniat că, prin piesa „Ciocârlia”, cu care au culminat concertul, ei reprezintă de fiecare dată România în afara țării la marile festivaluri.

„Este din patrimoniul statului. (…) Am ajuns și în Țara Galilor, și în țări în care se ajunge foarte greu și încercăm mereu să reprezentăm România, prin eticheta de a cânta și folclorul românesc. Așa închidem fiecare festival și concert”, a arătat Relu Mirea.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.