vineri, aprilie 8, 2022

Procurori americani acuză un individ care a sfidat sancțiunile internaţionale impuse Iranului, că a încercat să reprezinte interesele lui Erdoğan

Procurori americani susțin că un comerciant de aur iranian (Reza Zarrab), acuzat în SUA de încălcarea sancțiunilor la adresa Iranului, a recunoscut că ar fi avut legături cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan (pe vremea când era încă prim-ministru), reprezentându-i interesele în materie de afaceri, a declarat agenţia de ştiri Reuters vinerea aceasta.

Într-o notificare depusă luni la Curtea Districtuală din Manhattan, procurorii au afirmat că „guvernul se aşteaptă ca dovezile incluse în proces să arate că guvernul turc și oficialii sectorului bancar au fost implicaţi în sustragerea de la respectarea sancțiunilor.” Notificarea vine cu detalii privitor la convorbirile și documentele telefonice înregistrate din care reiese, potrivit procurorilor, că Zarrab are în vedere interesele personale ale lui Erdoğan.

rıza-zarrab-mehmet-hakan-atilla-1

Erdoğan nu a fost inculpat în privinţa nici unui delict.Însă, pe 24 octombrie, președintele turc a declarat că arestarea lui Zarrab și a lui Mehmet Hakan Atilla, director general adjunct al băncii de stat Halkbank, a fost o operațiune care viza în mod deliberat Turcia. „Autoritățile americane vor să-l încolțească [pe Zarrab], încercând să-l forţeze să devină informator; îl ameninţă cu lucruri de genul: „Dacă menționați cutare sau cutare nume, veţi fi închis pe o perioadă îndelungată de x ani, iar dacă menționați cutare şi cutare nume, veţi fi închis pe o perioadă de y ani”…“

„Urmărim cum se desfăşoară toate acestea. Știm să turnăm gaz pe foc, dacă se va proceda în felul acesta. Vom dezvălui totul”, a spus acesta.

Erdoğan a declarat în septembrie că a comunicat Washingtonului că Turcia nu consimţise deloc să respecte sancțiunile impuse Iranului, cerând SUA să reexamineze acest rechizitoriu. A mai spus că președintele american Donald Trump l-a sunat personal și a fost de acord să analizez mai atent cazul.

Procurorii l-au acuzat pe Zarrab (care s-a născut în Iran) precum și pe ceilalţi părtaşi la conspiraţie de gestionarea a sute de milioane de dolari spre beneficiul guvernului iranian și al altor entități iraniene din 2010 până în 2015, în cadrul unui plan graţie căruia s-au sustras respectării sancțiunilor impuse de SUA.

Nouă persoane au fost acuzate penal dar numai Zarrab și Atilla se află în custodia SUA. Procesul este programat să înceapă pe 27 noiembrie.

Afirmațiile au fost făcute în aceeași zi în care avocații lui Atilla au spus că Zarrab „practic nu e implicat în mod direct”, Atilla putând fi singurul inculpat care va apărea în proces; mai mult, se crede că Zarrab se pregătește să-şi recunoască vinovăția, ori să coopereze; o altă posibilitate ar fi că acuzațiile aduse împotriva lui s-ar putea schimba.

erdogan_links_alleged_in_us_documents_before_iran_trial_h8782_043e1

Zarrab a fost principalul suspect într-o investigație majoră a corupției din Turcia, care a fost făcută publică în decembrie 2013; în cadrul acesteia, Zarrab, împreună cu alții din rândurile fruntaşe ale guvernului în care Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) era pe atunci majoritar (inclusiv apropiaţi ai prim-ministrului Erdoğan) au fost suspectaţi de mituirea unor oficiali de bancă şi a unor membri ai Cabinetului în scopul facilitării unor tranzacții în interesul Iranului.

După ce Erdoğan a criticat acest caz, numindu-l „încercare de lovitură de stat pentru a-i răsturna guvernul” – totul fiind pus la cale de dușmanii săi politici; mai mulți procurori au fost eliminați, polițiştii care se ocupau de caz au fost înlocuiţi, iar ancheta împotriva lui Zarrab a fost abandonată.

 


 

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.