joi, septembrie 1, 2022

PROBLEMA MIGRANȚILOR- MĂRUL DISCORDIEI DIN UE?

Ministrul de interne italian, Matteo Salvini, a spus că că ”fără scuze oficiale” din partea Franţei, ar fi mai bine ca întâlnirea preconizată între preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi premierul italian, Giuseppe Conte, să fie anulată (France Presse, dpa.)

foto 2 -borrell-alors-president-du-parlement-europeen-a-strasbourg-le-15-janvier-2007
Spaniolul Joseph Borell declară că Italia a primit un flux enorm de migranți și că până în prezent nu s-a manifestat prea multă solidaritate din partea altor țări europene.

”Dacă nu sunt exprimate scuze oficiale, prim-ministrul Conte va face un lucru bun dacă nu va merge în Franţa” pentru summitul prevăzut să aibă loc vineri, a declarat presei Salvini, liderul Ligii (extrema dreaptă).

Emmanuel Macron a denunţat marţi ”partea cinică şi iresponsabilă a guvernului italian”, care a refuzat să primească nava Aquarius cu peste 600 de migranţi la bord, în timp ce purtătorul de cuvânt al partidului prezidenţial ”La République en marche”, Gabriel Attal, a afirmat că poziţia Italiei te face ”să vomiţi”.

foto 3 salvini
Liderul de extrema dreapta italian, Salvini, într/un discurs violent impotriva primirii migranșilor dar și acuzând declarațiile franceze.

”Guvernul italian consideră inacceptabile cuvintele utilizate de Paris în declaraţiile publice de ieri”, menţionează într-un comunicat difuzat miercuri ministrul de externe italian Enzo Moavero Milanesi, care l-a convocat în cursul dimineţii pe ambasadorul Franţei în Italia. Anterior, şeful diplomaţiei italiene afirmase că Franţa a făcut remarci ”inacceptabile” şi ”nejustificate” care necesită să fie urgent rectificate.

Dar la sediul MAE al Italiei s-a deplasat nr.2 al ambasadei franceze, Claire Anne Raulin, întrucât ambasadorul nu se afla la Roma.

Potrivit lui Moavero, ”astfel de declaraţii compromit relaţiile între Italia şi Franţa”.

Emmanuel Macron a denunţat marţi ”partea cinică şi iresponsabilă a guvernului italian”, care a refuzat să primească nava Aquarius cu peste 600 de migranţi la bor

”Tonul utilizat este nejustificat” şi chiar dacă Moavero ”înţelege că un stat prieten şi aliat poate fi în dezacord cu poziţiile unui alt stat, dezacordul trebuie exprimat într-o manieră şi o formă coerente cu o astfel de relaţie de prietenie”.

Pe un ton foarte diplomatic, şi ministrul de externe italian pretinde scuze din partea Franţei.”Guvernul italian doreşte ca autorităţile franceze, odată ce au făcut reflecţii oportune, să-şi asume rapid iniţiative de natură să repare situaţia creată”, a concluzionat Moavero.Franţa este ”ataşată dialogului şi cooperării” cu Italia în gestionarea crizei migraţiei care loveşte Europa, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe francez, în timp ce tensiunile s-au acutizat între Paris şi Roma în respectiva problemă.

”Suntem perfect conştienţi de povara pe care o exercită presiunea migraţiei asupra Italiei şi de eforturile depuse de această ţară. Niciuna dintre afirmaţiile făcute de autorităţile franceze nu a pus la îndoială aceasta”, a adăugat acelaşi purtător de cuvânt într-o declaraţie scrisă, cu puţin timp înainte ca guvernul italian să considere necesară prezentarea de ”scuze oficiale” din partea Franţei, după afirmaţiile preşedintelui Emmanuel Macron care a denunţat ”cinismul” şi ”lipsa de responsabilitate” ale italienilor.

Guvernul Italiei a mulțumit Guvernului spaniol , care este gata să primească navași persoanele salvate, pentru ”actul lor de solidaritate”.Le gouvernement italien a remercié l’Espagne, prête à accueillir le bateau et ses rescapés, pour son « acte de solidarité ».
Guvernul Italiei a mulțumit Guvernului spaniol , care este gata să primească navași persoanele salvate, pentru ”actul lor de solidaritate”.Le gouvernement italien a remercié l’Espagne, prête à accueillir le bateau et ses rescapés, pour son « acte de solidarité ».

În același timp trebuie spus că și forțele politice franceze au opinii extrem de diferite: Deputatul Regiunii  Alpes-Maritimes Eric Ciotti   a afișat clar opinia sa : refuz net de a accepta Aquarius în orice port francez, nici în Corsica, nici la Nice nici în Marseille .Ce-ar deveni Nice? U Lampedusa ? S-a lansat el în discurs sperând că ”va exista suficient de multă fermitate asupra acestei probleme din partea autorităților franceze” .Extreme dreaptă a salutat decizia italienior de a primi nava umanitară. ” Reacția lui Salvini e salutară! Să se ducă de unde au venit ” a declarat lidera Extremei drepte franceze, doamna Marine Le Pen.

https://www.franceactu.net/politique/polemique-autour-du-silence-de-la-france-sur-la-situation-du-bateau-humanitaire-aquarius/

https://www.lemonde.fr/immigration-et-diversite/article/2018/06/12/polemique-autour-du-silence-de-la-france-sur-la-situation-du-bateau-humanitaire-aquarius_5313555_1654200.html

 

Turcia: Producția de automobile a crescut cu 37,4% în ultimele 6 luni

Producătorii de automobile au produs 742.969 de unități în primele șapte luni ale acestui an, inclusiv automobile și vehicule comerciale, în timp ce exporturile din sector au crescut cu 16,2%, până la 59.596.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Turcia: Mâncare stradală, preferata turcilor, afectată de inflație

„Creșterea prețurilor are un impact în special asupra noastră. Ca studenți, ne bazăm pe banii de buzunar dați de familiile noastre. Cu greu ne putem permite să mergem la un restaurant și să comandăm o friptură, covrigi sunt întotdeauna alegerea noastră”, a declarat pentru un student din cartierul popular Kızılay, din Ankara.

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita.