luni, martie 1, 2021

PROBLEMA MIGRANȚILOR- MĂRUL DISCORDIEI DIN UE?

Ministrul de interne italian, Matteo Salvini, a spus că că ”fără scuze oficiale” din partea Franţei, ar fi mai bine ca întâlnirea preconizată între preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi premierul italian, Giuseppe Conte, să fie anulată (France Presse, dpa.)

foto 2 -borrell-alors-president-du-parlement-europeen-a-strasbourg-le-15-janvier-2007
Spaniolul Joseph Borell declară că Italia a primit un flux enorm de migranți și că până în prezent nu s-a manifestat prea multă solidaritate din partea altor țări europene.

”Dacă nu sunt exprimate scuze oficiale, prim-ministrul Conte va face un lucru bun dacă nu va merge în Franţa” pentru summitul prevăzut să aibă loc vineri, a declarat presei Salvini, liderul Ligii (extrema dreaptă).

Emmanuel Macron a denunţat marţi ”partea cinică şi iresponsabilă a guvernului italian”, care a refuzat să primească nava Aquarius cu peste 600 de migranţi la bord, în timp ce purtătorul de cuvânt al partidului prezidenţial ”La République en marche”, Gabriel Attal, a afirmat că poziţia Italiei te face ”să vomiţi”.

foto 3 salvini
Liderul de extrema dreapta italian, Salvini, într/un discurs violent impotriva primirii migranșilor dar și acuzând declarațiile franceze.

”Guvernul italian consideră inacceptabile cuvintele utilizate de Paris în declaraţiile publice de ieri”, menţionează într-un comunicat difuzat miercuri ministrul de externe italian Enzo Moavero Milanesi, care l-a convocat în cursul dimineţii pe ambasadorul Franţei în Italia. Anterior, şeful diplomaţiei italiene afirmase că Franţa a făcut remarci ”inacceptabile” şi ”nejustificate” care necesită să fie urgent rectificate.

Dar la sediul MAE al Italiei s-a deplasat nr.2 al ambasadei franceze, Claire Anne Raulin, întrucât ambasadorul nu se afla la Roma.

Potrivit lui Moavero, ”astfel de declaraţii compromit relaţiile între Italia şi Franţa”.

Emmanuel Macron a denunţat marţi ”partea cinică şi iresponsabilă a guvernului italian”, care a refuzat să primească nava Aquarius cu peste 600 de migranţi la bor

”Tonul utilizat este nejustificat” şi chiar dacă Moavero ”înţelege că un stat prieten şi aliat poate fi în dezacord cu poziţiile unui alt stat, dezacordul trebuie exprimat într-o manieră şi o formă coerente cu o astfel de relaţie de prietenie”.

Pe un ton foarte diplomatic, şi ministrul de externe italian pretinde scuze din partea Franţei.”Guvernul italian doreşte ca autorităţile franceze, odată ce au făcut reflecţii oportune, să-şi asume rapid iniţiative de natură să repare situaţia creată”, a concluzionat Moavero.Franţa este ”ataşată dialogului şi cooperării” cu Italia în gestionarea crizei migraţiei care loveşte Europa, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe francez, în timp ce tensiunile s-au acutizat între Paris şi Roma în respectiva problemă.

”Suntem perfect conştienţi de povara pe care o exercită presiunea migraţiei asupra Italiei şi de eforturile depuse de această ţară. Niciuna dintre afirmaţiile făcute de autorităţile franceze nu a pus la îndoială aceasta”, a adăugat acelaşi purtător de cuvânt într-o declaraţie scrisă, cu puţin timp înainte ca guvernul italian să considere necesară prezentarea de ”scuze oficiale” din partea Franţei, după afirmaţiile preşedintelui Emmanuel Macron care a denunţat ”cinismul” şi ”lipsa de responsabilitate” ale italienilor.

Guvernul Italiei a mulțumit Guvernului spaniol , care este gata să primească navași persoanele salvate, pentru ”actul lor de solidaritate”.Le gouvernement italien a remercié l’Espagne, prête à accueillir le bateau et ses rescapés, pour son « acte de solidarité ».
Guvernul Italiei a mulțumit Guvernului spaniol , care este gata să primească navași persoanele salvate, pentru ”actul lor de solidaritate”.Le gouvernement italien a remercié l’Espagne, prête à accueillir le bateau et ses rescapés, pour son « acte de solidarité ».

În același timp trebuie spus că și forțele politice franceze au opinii extrem de diferite: Deputatul Regiunii  Alpes-Maritimes Eric Ciotti   a afișat clar opinia sa : refuz net de a accepta Aquarius în orice port francez, nici în Corsica, nici la Nice nici în Marseille .Ce-ar deveni Nice? U Lampedusa ? S-a lansat el în discurs sperând că ”va exista suficient de multă fermitate asupra acestei probleme din partea autorităților franceze” .Extreme dreaptă a salutat decizia italienior de a primi nava umanitară. ” Reacția lui Salvini e salutară! Să se ducă de unde au venit ” a declarat lidera Extremei drepte franceze, doamna Marine Le Pen.

https://www.franceactu.net/politique/polemique-autour-du-silence-de-la-france-sur-la-situation-du-bateau-humanitaire-aquarius/

https://www.lemonde.fr/immigration-et-diversite/article/2018/06/12/polemique-autour-du-silence-de-la-france-sur-la-situation-du-bateau-humanitaire-aquarius_5313555_1654200.html

 

Turcia:Bărbat paralizat trimis după gratii sub acuzații de terorism

Curtea Supremă de Apel a Turciei a decis ieri, condamnarea, lui Bilal Konakçı, sub acuzația de terorism , în ciuda faptului că este paralizat,

Turcia: 219 femei însărcinate și mame cu copii mici au fost reținute

219 de femei însărcinate și femei cu copii sub șase ani au fost reținute sau arestate sub acuzația unor presupuse legături cu Mișcarea Gulen, conform raportului unei organizații care luptă pentru drepturile omului

Turcia: Cântăreață de renume mondial acuză că a fost supusă perchezițiilor până la piele

Bağcan a răspuns într-o postare pe Twitter, de pe 20 februarie, la declarațiile vicepreședintelui al AKP, care a subminat zeci de rapoarte ale femeilor cu privire la percheziția până la piele.

„Cătușe moderne”: Rețineri la domiciliu pentru protestatarii de la Universitatea Boğaziçi

Cel puțin 41 de protestatarii de la Universitatea Boğaziçi sunt deținuți la domiciliu cu cătușe electrice la picior, devenind o practică obișnuită în Turcia împotriva opozanților guvernului,

Interviu cu scriitoarea celei mai citite rubrici politice din Turcia: ”Potrivit lui Erdoğan, cetățeanul ideal este cel ascultător”

Una dintre cele mai populare scriitoare din Turcia, Ece Temelkuran a vorbit despre societatea turcă și situația politică din țară

Kosovo:“Abuz de serviciu” în cazul celor șase profesori turci exilați în Turcia

Kosovo:“Abuz de serviciu” în cazul celor șase profesori turci exilați în Turcia

Turcia lansează o aplicația pentru a „contracara minciunile din social media”

Directorul comunicațiilor prezidențiale turcești, Fahrettin Altun, a declarat că Turcia va lansa o aplicație de verificare a faptelor pentru a „contracara minciunile din social media”

Jurnaliștii din Suedia îi cer lui Erdogan să-l elibereze pe scriitorul Ahmet Altan

16 jurnaliști din Suedia, printre care șefii unor organizații de presă proeminente, i-au cerut lui Erdoğan să ia măsuri pentru eliberarea din...