vineri, noiembrie 20, 2020

PROBLEMA MIGRANȚILOR- MĂRUL DISCORDIEI DIN UE?

Ministrul de interne italian, Matteo Salvini, a spus că că ”fără scuze oficiale” din partea Franţei, ar fi mai bine ca întâlnirea preconizată între preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi premierul italian, Giuseppe Conte, să fie anulată (France Presse, dpa.)

foto 2 -borrell-alors-president-du-parlement-europeen-a-strasbourg-le-15-janvier-2007
Spaniolul Joseph Borell declară că Italia a primit un flux enorm de migranți și că până în prezent nu s-a manifestat prea multă solidaritate din partea altor țări europene.

”Dacă nu sunt exprimate scuze oficiale, prim-ministrul Conte va face un lucru bun dacă nu va merge în Franţa” pentru summitul prevăzut să aibă loc vineri, a declarat presei Salvini, liderul Ligii (extrema dreaptă).

Emmanuel Macron a denunţat marţi ”partea cinică şi iresponsabilă a guvernului italian”, care a refuzat să primească nava Aquarius cu peste 600 de migranţi la bord, în timp ce purtătorul de cuvânt al partidului prezidenţial ”La République en marche”, Gabriel Attal, a afirmat că poziţia Italiei te face ”să vomiţi”.

foto 3 salvini
Liderul de extrema dreapta italian, Salvini, într/un discurs violent impotriva primirii migranșilor dar și acuzând declarațiile franceze.

”Guvernul italian consideră inacceptabile cuvintele utilizate de Paris în declaraţiile publice de ieri”, menţionează într-un comunicat difuzat miercuri ministrul de externe italian Enzo Moavero Milanesi, care l-a convocat în cursul dimineţii pe ambasadorul Franţei în Italia. Anterior, şeful diplomaţiei italiene afirmase că Franţa a făcut remarci ”inacceptabile” şi ”nejustificate” care necesită să fie urgent rectificate.

Dar la sediul MAE al Italiei s-a deplasat nr.2 al ambasadei franceze, Claire Anne Raulin, întrucât ambasadorul nu se afla la Roma.

Potrivit lui Moavero, ”astfel de declaraţii compromit relaţiile între Italia şi Franţa”.

Emmanuel Macron a denunţat marţi ”partea cinică şi iresponsabilă a guvernului italian”, care a refuzat să primească nava Aquarius cu peste 600 de migranţi la bor

”Tonul utilizat este nejustificat” şi chiar dacă Moavero ”înţelege că un stat prieten şi aliat poate fi în dezacord cu poziţiile unui alt stat, dezacordul trebuie exprimat într-o manieră şi o formă coerente cu o astfel de relaţie de prietenie”.

Pe un ton foarte diplomatic, şi ministrul de externe italian pretinde scuze din partea Franţei.”Guvernul italian doreşte ca autorităţile franceze, odată ce au făcut reflecţii oportune, să-şi asume rapid iniţiative de natură să repare situaţia creată”, a concluzionat Moavero.Franţa este ”ataşată dialogului şi cooperării” cu Italia în gestionarea crizei migraţiei care loveşte Europa, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe francez, în timp ce tensiunile s-au acutizat între Paris şi Roma în respectiva problemă.

”Suntem perfect conştienţi de povara pe care o exercită presiunea migraţiei asupra Italiei şi de eforturile depuse de această ţară. Niciuna dintre afirmaţiile făcute de autorităţile franceze nu a pus la îndoială aceasta”, a adăugat acelaşi purtător de cuvânt într-o declaraţie scrisă, cu puţin timp înainte ca guvernul italian să considere necesară prezentarea de ”scuze oficiale” din partea Franţei, după afirmaţiile preşedintelui Emmanuel Macron care a denunţat ”cinismul” şi ”lipsa de responsabilitate” ale italienilor.

Guvernul Italiei a mulțumit Guvernului spaniol , care este gata să primească navași persoanele salvate, pentru ”actul lor de solidaritate”.Le gouvernement italien a remercié l’Espagne, prête à accueillir le bateau et ses rescapés, pour son « acte de solidarité ».
Guvernul Italiei a mulțumit Guvernului spaniol , care este gata să primească navași persoanele salvate, pentru ”actul lor de solidaritate”.Le gouvernement italien a remercié l’Espagne, prête à accueillir le bateau et ses rescapés, pour son « acte de solidarité ».

În același timp trebuie spus că și forțele politice franceze au opinii extrem de diferite: Deputatul Regiunii  Alpes-Maritimes Eric Ciotti   a afișat clar opinia sa : refuz net de a accepta Aquarius în orice port francez, nici în Corsica, nici la Nice nici în Marseille .Ce-ar deveni Nice? U Lampedusa ? S-a lansat el în discurs sperând că ”va exista suficient de multă fermitate asupra acestei probleme din partea autorităților franceze” .Extreme dreaptă a salutat decizia italienior de a primi nava umanitară. ” Reacția lui Salvini e salutară! Să se ducă de unde au venit ” a declarat lidera Extremei drepte franceze, doamna Marine Le Pen.

https://www.franceactu.net/politique/polemique-autour-du-silence-de-la-france-sur-la-situation-du-bateau-humanitaire-aquarius/

https://www.lemonde.fr/immigration-et-diversite/article/2018/06/12/polemique-autour-du-silence-de-la-france-sur-la-situation-du-bateau-humanitaire-aquarius_5313555_1654200.html

 

Antalya a încheiat sezonul turistic cu 3,3 milioane de vizitatori străini

Majoritatea hotelurilor din Antalya, inima sectorului turistic turcesc ,și-au închis ușile până la următorul sezon de vacanță, care se așteaptă să înceapă...

Povestea unui profesor turc care a trebuit să se mute în 4 țări ca să evite extrădarea

Un profesor turc care predă în Libia a povestit despre experiențele sale după puciul eșuat din 15 iulie 2016, de când s-a mutat în patru țări diferite pentru a evita extrădarea în Turcia.

Pacienți străini COVID-19 care călătoresc în Turcia în ambulanțe aeriene private pentru tratament

Turcia a acceptat pacienții COVID-19 din străinătate care călătoresc în ambulanțe aeriene private la un cost de aproximativ 20.000 de dolari

Tineri soldați condamnați pe viață, achitați, după 4 ani. Cine plătește durerile bâlciului din Turcia?

Într-o dimineață din mijlocul verii a anului 2016, peste 400 de soldați turci au fost dezbrăcați, înfometați și chinuiți fizic și psihic, fotografiați într-un hambar de cai din Ankara.

Musulmanii dezbat despre Islamul european: “Agresorii au venit din mijlocul nostru ”

După atacurile teroriste consecutive în Franța și Austria, islamul și musulmanii au devenit din nou un punct de dezbatere. În timp ce opinia dominantă în țările islamice este adesea că atacurile sunt o reacție la ceea ce au făcut țările occidentale în Orientul Mijlociu, unii musulmani au exprimat opinii diferite care au început să obțină sprijin, în special în Europa.

COVID-19: Turcia trece printr-o perioadă de „contagiune în masă”

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a declarat, pe 18 noiembrie, că Turcia trece acum printr-o perioadă de „contagiune în masă”

63.000 de persoane urmărite penal pentru că l-ar fi insultat pe Erdoğan

63.041 de persoane au fost acuzate de insultarea președintelui începând cu 2014, de când Recep Tayyip Erdoğan a fost ales, potrivit unui raport al unui deputat de opoziție, citat de Turkish Minutes.

COVID-19: Turcia închide școlile și introduce carantina de seară la nivel național

Turcia a închis școlile și a introdus carantină la nivel național de la ora 20:00 până la 10 dimineața, conform declarațiilor președintelui Recep Tayyip Erdoğan.