sâmbătă, aprilie 9, 2022

Primarul Istanbulului s-a opus costruirii unui canal de transport maritim în Istanbul

Primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu a criticat proiectul președintelui turc legat de canalul de transport de 30 de miliarde de dolari conceput pentru a ocoli calea navigabilă a Bosforului din Istanbul, a informat Ahval News.

Ekrem İmamoğlu s-a opus proiectului de canal din Istanbul, motivând că sondajele arată că 88 la sută din cetățenii metropolei nu sunt informați despre proiectul inițat de președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Luni, în ședința lunară a municipiului Istanbul, İmamoğlu a propus dezbateri publice pe această temă. 

“ Istanbul are nevoie de acest canal?’’, s-a întrebat edilul Istanbulului. ’Se vor distruge terenuri agronomice de 136 de milioane de metri pătrați, echivalent cu 15 %. Oamenii de știință trebuie să fie consultați în legătură cu  acest proiect.  Nimeni nu poate să-l oblige pe cetățeanul, Ekrem Imamglu, tatăl a trei fii, să construiască canulul din Istanbul. Ce construim trebuie să fie util pentru generațiile viitoare”, a adăugat primarul. 

Șomaj ridicat, proiecte costisitoare

Ekrem İmamoğlu a motivat poziția sa făcând referire la criza economică. “Turcia are 15% șomaj, de unde găsesc ei 30 de miliarde de dolari să cheltuiească? Investiția ar fi o moștenerire nerezonabilă pentru copiii noștri”, a subliniat Ekrem İmamoğlu.

Afirmațiile au venit după ce ministrul Transporturilor, Cahit Turhan a declarat, luni, că lucrările la sol pentru canalul din Istanbul au fost aproape finalizate și  construcția va începe în curând .

Ce este canalul Istanbul?

Președintele Turciei, Reccep Tayyip Erdoğan s-a angajat înainte de alegerile generale din 2011 să construiască un canal în Istanbul care să conecteze Marea Neagră cu Marea Marmara.

Proiectul a fost criticat pentru costurile mari și din pentru că va antrena distrugerea  mediului înconjurător. Canalul din İstanbul ar bisecta actuala latură europeană a Istanbulului și ar forma astfel o insulă între Asia și Europa.

Canalul are în plan să găzduiască 160 de tranzite de nave pe zi și să reducă traficul maritim prin Bosfor, una dintre cele mai aglomerate căi navigabile din lume, potrivit guvernului turc.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca