marți, martie 26, 2024

Primarul Istanbulului s-a opus costruirii unui canal de transport maritim în Istanbul

Primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu a criticat proiectul președintelui turc legat de canalul de transport de 30 de miliarde de dolari conceput pentru a ocoli calea navigabilă a Bosforului din Istanbul, a informat Ahval News.

Ekrem İmamoğlu s-a opus proiectului de canal din Istanbul, motivând că sondajele arată că 88 la sută din cetățenii metropolei nu sunt informați despre proiectul inițat de președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Luni, în ședința lunară a municipiului Istanbul, İmamoğlu a propus dezbateri publice pe această temă. 

“ Istanbul are nevoie de acest canal?’’, s-a întrebat edilul Istanbulului. ’Se vor distruge terenuri agronomice de 136 de milioane de metri pătrați, echivalent cu 15 %. Oamenii de știință trebuie să fie consultați în legătură cu  acest proiect.  Nimeni nu poate să-l oblige pe cetățeanul, Ekrem Imamglu, tatăl a trei fii, să construiască canulul din Istanbul. Ce construim trebuie să fie util pentru generațiile viitoare”, a adăugat primarul. 

Șomaj ridicat, proiecte costisitoare

Ekrem İmamoğlu a motivat poziția sa făcând referire la criza economică. “Turcia are 15% șomaj, de unde găsesc ei 30 de miliarde de dolari să cheltuiească? Investiția ar fi o moștenerire nerezonabilă pentru copiii noștri”, a subliniat Ekrem İmamoğlu.

Afirmațiile au venit după ce ministrul Transporturilor, Cahit Turhan a declarat, luni, că lucrările la sol pentru canalul din Istanbul au fost aproape finalizate și  construcția va începe în curând .

Ce este canalul Istanbul?

Președintele Turciei, Reccep Tayyip Erdoğan s-a angajat înainte de alegerile generale din 2011 să construiască un canal în Istanbul care să conecteze Marea Neagră cu Marea Marmara.

Proiectul a fost criticat pentru costurile mari și din pentru că va antrena distrugerea  mediului înconjurător. Canalul din İstanbul ar bisecta actuala latură europeană a Istanbulului și ar forma astfel o insulă între Asia și Europa.

Canalul are în plan să găzduiască 160 de tranzite de nave pe zi și să reducă traficul maritim prin Bosfor, una dintre cele mai aglomerate căi navigabile din lume, potrivit guvernului turc.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

CEDO acuză Turcia pentru arestarea preventivă a reporterului Zaman după lovitură de stat

Curtea de la Strasbourg și-a anunțat, marți, hotărârile privind cazul lui Ayşenur Parıldak, în vârstă de 34 de ani, constatând încălcările a două legi: articolului 5 (dreptul la libertate și securitate) și articolului 10 (libertatea de exprimare) din cauza dovezilor insuficiente pentru arestarea și durata excesivă a arestării sale preventive.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Erdogan l-a felicitat pe Putin pentru victoria electorală. Turcia pregătită să revină „la masa negocierilor cu Ucraina”

Nu este prima dată când Erdogan își oferă serviciile ca mediator în război, încercând să mențină relații de prietenie atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne