Zaman Romania

Prima dată în istoria modernă a Turciei! Erdogan a inaugurat o biserică ortodoxă nou construită


Președintele Recep Tayyip Erdogan a inaugurat, duminică, prima biserică construită cu sprijinul guvernului în istoria de 100 de ani a Turciei, conform presei turcești.

Deschiderea Bisericii Ortodoxe Siriacă „Sfântul Efrem” marchează un moment cultural și politic important în istoria Turciei.

Erdogan a pus prima piatră pentru construcția bisericii pentru cei 17.000 de creștini asirieni din Istanbul în 2019.

„Astăzi vedem probleme mari în multe părți ale lumii.Dar solidaritatea arătată astăzi aici – mi se pare foarte importantă”, transmite Erdoğan credincioșilor, adăugând că Erdogan că 20 de biserici au fost reparate de când partidul său cu rădăcini islamice a venit la putere în 2002.

Noua biserică din Istanbul, care poate găzdui 750 de credincioși, „este prima biserică nou construită care și-a deschis porțile de la întemeierea Republicii Turce”, a declarat liderul comunității asiriene, Sait Susin

Erdogan și „Scrisoarea de dragoste”

Erdoğan oscilează în discursurile sale între apărarea fermă a musulmanilor evlavioși și îmbrățișarea numeroaselor comunități din Turcia. Liderul le-a spus susținătorilor în ajunul primului tur al alegerilor prezidențiale din mai că a scris o „scrisoare de dragoste” Turciei.

„Am scris o scrisoare de dragoste pentru fiecare individ al națiunii noastre, fără nicio distincție de origine sau religie”, a declarat acesta, urmând să-și încheia ziua conducând rugăciunile musulmanilor la Hagia Sofia.

Erdogan a fost condamnat pe scară largă în timpul guvernării sale de două decenii pentru că a convertit bisericile antice în moschei și a transformat conservatorismul islamic într-o forță socială lider.

Creștinismul asirian are o istorie încă din secolul I d.Hr. într-o regiune care se întinde din sud-estul Turciei până în Siria și Irak. Biserica sa principală s-a mutat din orașul turc Mardin la Damasc în 1932.

Biserici convertite

Erdogan a atras indignarea internațională pentru că a transformat emblematica Hagia Sofia din Istanbul – cândva cea mai mare catedrală din lume – dintr-un muzeu într-o moschee în 2020. Organismul cultural al Națiunilor Unite, UNESCO, și-a exprimat „îngrijorarea gravă” la acea vreme.

Erdoğan a lăsat deoparte criticile și a făcut exact același lucru bisericii Chora din epoca bizantină din Istanbul, mai târziu în același an.

Grecia a numit această convertire „încă o provocare împotriva persoanelor religioase de pretutindeni”.