joi, decembrie 8, 2022

Prezindenţiale în Franţa, primul tur: sau eşecul „sistemului” ? Emmanuel Macron conduce în cursa către Élysée

Centristul proeuropean Emmanuel Macron și candidata Frontului Național (FN, extrema dreaptă), antieuropeana Marine Le Pen, s-au clasat, la primul tur de scrutin din 23 aprilie a.c. pe primele două locuri. Ei se vor înfrunta în palpitanta cursă prezidenţială din Franţa, care este extrem de importantă şi pentru soarta Uniunii Europene.

„Acest rezultat marchează la prima vedere o respingere a partidelor tradiționale”, notează AFP.

Favorit al acestui duel final, Emmanuel Macron, fost ministru al economiei în vârstă de 39 de ani, o devansează cu 23-24% pe Marine Le Pen, 48 de ani, creditată cu 21,8-22% din voturi, potrivit estimărilor a trei sondaje de opinie.

C-IyXuoXUAAUyUPPentru a descrie victoira lui Macron jurnaliştii s-au întrecut în folosirea unor metafore cosmogonice şi sportive, presa compară calificarea celor doi în turul doi cu un adevărat « big bang »politic, lăsând dreapta KO şi stânga la pământ.

Reamintim că François Fillon, creditat de dreapta republicană în primare, a fost serios zguduit de scandalul presupuselor angajării fictive ale unor rude, inclusiv a soţiei sale. Eşecul dreptei (în condiţiile în care atât fostul premier Alian Juppe cât şi fostul preşedinte N. Sarkozy au fost scoşi din cursă de Fillon ) este fără precedent.

Jean-Luc Mélenchon, (19-20,3 % ), a avut o ascensiune remarcabilă şi rămâne candidatul nepuspuşilor, al celor care sunt împotriva „racilelor” politicii. El a fost la doar câteva procente de râvnitul loc doi, cel care l-ar fi calificat în finale. Cea mai jenantă înfrângere a suferit-o stânga socialistă, care, îl desemnase pe Benoit Hamon-6 % (o figură politică mai puţin proeminentă) să îi poarte stindardul.

Morala fabulei este în primul rând faptul că luptele intestine din partidele mari ( de dreapta şi de stânga) au reuşit să torpileze candidaţii posibili, aducând pe liste două alegeri care s-au dovedit nepotrivite.

 

Divizarea şi lupta pentru putere au dinamitat dinlăutru partidele mari.

Pe de altă parte însă, este de reflectat cum Emmanuel Macron, fost ministru în guvenul de stânga dar cu un trecut marcat de buna cunoaştere a sistemului bancar de înalt nivel, economist inspirat şi capabil să însufleţească masele de tineri, s-a despărţit la timp de Francois Hollande, reuşind într-un timp record să îşi creeze propria mişcare politică într-o ţară care părea oarecum condamnată să accepte numai existenţa partidelor tradiţionale.

Sau mai bine zis este de reflectat dacă nu aveam de a face cu o schimbare de substanţă a unei idei de stânga, mai liberale, pro europene, mai deschise şi desprinsă de vechile anchilozări ale Partidului Socialist.

Aşadar noul favorit este un fost socialist (sau poate încă? Pe ici pe colo, prin politicile sale sociale anunţate?), un fost ministru în guvernul de stânga al PS, un centrist (dar nu legat neapărat de partidul lui F. Bayrou), un european, cu un puternic sprijin în masele de tineri, cu o cariera strălucită de economist.

648x415_emmanuel-macron-parc-expositions-23-avril-2017

Despre candidata extremei drepte, Marine Le Pen, nu adaug nimic de astă dată, îi vom dedica un articol separat. Ei , şi întregului complex antieuropean, dus cu minciuni măiestrite şi mai ales cu o iresponsabilitate evidentă. Mizând fie pe fanatism şi pe rejectarea tradiţională a „străinilor”, fie pe un antieuropenism ipocrit, în condiţiile în care doamna Le Pen şi-a plătit subordonaţii din fonduri deturnate chiar de la organismele europene. Acest curent care pare doar naţionalist, este popular în Franţa, fiind motivat şi de o xenofobie genuină a maselor din mediu tradiţional,din micile aşezări situate departe de centrul cosmopolit, dar şi de partea vizibilă a eşecului birocraţiilor europene.

Un capitol special va fi dedicat de noi, revistei presei franceze căci, de multă vreme un subiect nu a făcut să declanşeze o asemenea poftă de comentarii…

(de la Paris, Cleopatra Lorinţiu. 23 aprilie 2017)

http://www.20minutes.fr/elections/presidentielle/2055383-20170424-resultats-presidentielle-france-secouee-big-bang-selon-presse

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.

Carol Roman, decanul de vârstă al presei, a murit la vârsta de 90 de ani, după 73 de ani de activitate în presă

Roman a primit premiul jurnalistului anului cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea Asociației Jurnaliștilor Profesionisti (UZP), a publicat în revista Balcanii și Europa.

Libertatea de exprimare în Turcia: 67 de persoane condamnate la 299 de ani de închisoare

Raportul, intitulat „Costul libertății de exprimare în Turcia: 299 de ani, 2 luni și 24 de zile”, conține date culese prin monitorizarea a 46 de audieri din 210 procese privind libertatea de exprimare desfășurate în 23 de orașe cu sprijinul Regalului Norvegian.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

O nouă fundație a fost inaugurată la București, în prezența ministrului de externe din Turcia

UID, care au fost nevoiți să-și schimbe numele, după ce a membrii acesteia au fost implicați în acțiuni ilegale în mai multe țări UE, în special de Germania, și-a deschis porțile și în România.

Imagini șocante! Bătaie în parlamentul din Turcia. Un deputat se află la terapie intensivă

În timpul discuțiilor pentru bugetele 2023 ale Parlamentului, a izbucnit o ceartă între deputatul Partidului IYI, Ümit Yılmaz și vicepreședintele Grupului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Bülent Turan.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.