Prețul la pește, în special cea a peștelui bonito, în faimoasele restaurante de pește din Istanbul, s-a triplat, relatează Hurriyet Daily News.
Cu toate că, prețul peștelui bonito a scăzut la 5 lire turcești (60 de cenți) în piețele, prețurile meniului în restaurantele renumite sunt în jur de 130 de lire turcești (16 dolari).
„Pescarii s-au întors de la mare cu pește bonito și, din cauza acestei recolte abundente, prețul de pe piața de pește a scăzut de la 15 [1,8 dolari] la 5 lire”, se arată în articol.
În piețele locale, oamenii pot cumpăra un pește bonito între 8 și 12 lire (1–1,5 dolari), dar prețurile restaurantelor și ale hotelurilor de lux rămân aceleași în ciuda scăderii tarifelor.
Întrebând la două restaurante din cartierele Arnavutköy și Anadolu Hisarı pentru prețurile meniurilor peștelui bonito, cotidianul a dezvăluit o diferență enormă.
„Oficialii celui din Arnavutköy au spus că prețul este de 80 de lire [10 USD], în timp ce cei care conduc restaurantul din Anadolu Hisarı au spus 125 de lire [15,7 USD]”, a scris cotidianul.
La un alt restaurant de pește din cartierul Cihangir, o porție de pește bonito era vândută cu 65 de lire (8 dolari), iar prețul întregului bonito era de 120 lire.
Prețul mesei pentru o bucată de pește bonito la un restaurant de cinci stele din cartierul Taksim a fost chiar mai mare, 130 de lire (16 dolari).