joi, aprilie 25, 2024

Prestigios premiu în Bulgaria pentru românul prof. dr. Dorel Cosma. 160 de ani de la înfiinţarea „Citalista”

Eveniment cultural în Bulgaria: 160 de ani ai Organizaţiei „Citalista”. Cu acest prilej au fost acordate premii şi distincţii pentru efortul de propagare a culturii, a folclorului autentic la nivel internaţional.

În Bulgaria s-au desfășurat, recent, evenimente culturale și artistice de nivel naţional, marcând împlinirea a 160 de ani de la înfiinţarea organizației „Citalista”, care se constituie în cel mai înalt forum al culturii Bulgare, cuprinzând peste 3.000 de organizații culturale de pe întreg teritoriul acestei țări.

premiu (1)
La rândul nostru am acordat distincții președintelui „Citalista”, Nikolai Doinov, Președintelui Federației Naționale de Folclor din Bulgaria, Rosen Bogdanov, și managerului de la Centrul Cultural Blagoevgrad, Vasili Novoselsky”, a spus prof.dr. Dorel Cosma.

Din România a fost invitat directorul Uniunii Mondiale de Folclor (IGF) şi director al Centrului Cultural Municipal ,,George Coşbuc” Bistriţa, prof.dr. Dorel Cosma, care ne-a comunicat: ,,Cu această ocazie, s-au oferit distincții și premii pentru cei care, de-a lungul anilor, au realizat activități culturale importante la nivel național și internațional, care au cultivat relaţii culturale cu ţara vecină. Distincţia pe care am primit-o este semnul aprecierii de către autorităţile culturale bulgare la cel mai înalt nivel – Citalista – a proiectelor derulate împreună în cadrul IGF în Bulgaria, precum şi a bunei colaborări la nivelul activităţii Centrului Cultural ,,George Coşbuc”. Este, neîndoielnic, o bucurie pentru noi primirea unei distincţii de la o organizaţie de nivel naţional şi la rândul nostru am acordat distincții președintelui „Citalista”, Nikolai Doinov, președintelui Federației Naționale de Folclor din Bulgaria, Rosen Bogdanov, și managerului de la Centrul Cultural Blagoevgrad, Vasili Novoselsky”.

premiu (2)
Prof. dr. Dorel Cosma, distins în Bulgaria pentru întreaga activitate .

Manifestarea a avut loc la Palatul Național din Sofia, în prezența a peste 5.000 de spectatori și a unui număr mare de autorități oficiale, de la nivel național și local.(Victor Ştir şi Bistriţa Culturală)

premiu (4)

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.