Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792
luni, iunie 5, 2023

Preşedintele României, pe urmele lui Brâncuşi. E necesar „un mix de industrie și cultură”

Aflat în vizită la Târgu Jiu, preşedintele României a evocat experienţa sa de primar al Sibilului. O referinţă fericită la trecutul său de primar, l-a făcut să spună că municipiul Sibiu „s-a dezvoltat pentru că a știut producă un mix de industrie și cultură” și a punctat că trebuie găsite soluții astfel încât și Târgu-Jiul să cunoască o astfel de dezvoltare, menționând că „Orașul lui Brâncuși e aur”.

„Credeți-mă, orașul lui Brâncuși, asta e aur. Trebuie să găsiți soluțiile să transformați nu numai orașul, ci întreaga zonă să beneficieze”

„Am pornit de la ceva ce nu a crezut nimeni, că din cultură se pot face bani și cultura poate să ducă la dezvoltarea sustenabilă a întregii comunități. Nici în ziua de astăzi majoritatea nu crede că se poate și în continuare sunt suficienți și între cei care țopăie acum, care povestesc că de fapt Sibiul s-a dezvoltat cu bani de la Guvern și europeni și așa mai departe. Nu, Sibiul s-a dezvoltat pentru că a știut producă un mix de industrie și cultură. Dacă acest model este bun și pentru alte comunități, mi-e greu să apreciez, dar cred că este și am rămas foarte optimist după plimbarea cu domnul primar fiindcă am găsit un om care vede lucrurile tot așa. Credeți-mă, orașul lui Brâncuși, asta e aur. Trebuie să găsiți soluțiile să transformați nu numai orașul, ci întreaga zonă să beneficieze. Cum se face asta? Evident ține de soluții locale, nu poate să vină nimeni să vă spună cum să faceți treaba asta”, a spus Iohannis la dezbaterea „România puternică: viziune politică și servicii publice în slujba cetățeanului”, organizată la Târgu-Jiu.

Președintele a afirmat că este nevoie de implicarea firmelor, atât de stat, cât și cele private, în dezvoltarea economiei, prin construirea unei relații de încredere între autorități și administratorii de societăți, care să ducă la construirea unor programe de dezvoltare.

„Nu se poate realiza primul, al doilea, al treilea pas fără implicarea economiei locale. Atâta vreme cât patronii stau cu punga strânsă și așteaptă să producă cultura bani și cultura așteaptă să producă ei banii, nu funcționează. Întreaga comunitate trebuie să fie foarte dinamică, să participe la acest efort, inclusiv firmele și de stat și private, dar într-o modalitate inteligentă, nu la modul să dăm banii la un eveniment și pe urmă îi împărțim între noi și vedem noi cum facem mai departe, așa nu merge. Nici asta nu-i ușor. (…) Experiența mea este că la început oamenii de afaceri sunt foarte sceptici, dacă mergeți la ei și să le spuneți: ‘Haideți, veniți lângă noi’, zic: ‘Lasă că știu eu că vă băgați banii în buzunar’. Trebuie să îi convingeți că nu ajung acolo, ci banii aceia ajung să producă efectiv dezvoltare, să producă o calitate superioară în teatru, în orchestra filarmonică, fiecare ce are acolo. Și atunci încet, încet de creează ceva ce se numește încredere reciprocă și pe baza încrederii atunci se pot construi foarte multe programe”, a mai spus Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş au fost prezenţi la Târgu Jiu, unde a fost marcat centenarul Luptelor de la Podul Jiului. Pe 28 octombrie 1916, locuitorii oraşului Târgu Jiu au ieşit pe străzi şi au respins ofensiva germană. Manifestările care au readus în prim-plan evenimentele de acum o sută de ani au fost găzduite de Parcul Coloanei Fără Sfârşit. În Parcul Coloanei au luat cuvântul preşedintele, premierul şi autorităţile judeţene şi locale. Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat un discurs în care a evocat evenimentele de la Târgu Jiu, din 28 octombrie 1916, amintind despre contribuţia generalilor Culcer şi Dragalina, precum şi de Ecaterina Teodoroiu. „Fără această victorie nu ar fi fost posibilă marea Unire de la 1918. Acum înţelegem mesajul acelei generaţii. Victoria de acum 100 de ani îi plasează ca eroi în memoria naţiunii pe generalii Culcer şi Dragalina şi pe tânăra învăţătoare şi cercetaş Ecaterina Teodoroiu. În memoria românilor, Ecaterina Teodoroiu rămâne cel mai cunoscut nume din Primul Război Mondial“, a afirmat Klaus Iohannis.

Mircea Lucescu, pe agenda lui Fenerbahçe. A luat decizia!

Fenerbahçe, care și-a început căutarea unui nou antrenor, i-a făcut o ofertă lui Mircea Lucescu. Însă, acesta a decis să rămână la Dynamo Kiev. Selecționerul român are contract cu clubul până în 2024.

Suedia a îndeplinit condițiile Turciei pentru a intra în NATO. Iată noua lege împotrivaterorismului

„Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a terorismului pe 1 iunie, respectăm ultima parte a acordului nostru cu Turcia”, scrie oficial.

Rata de respingere a vizelor Schengen a Turciei  de cinci ori mai mare decât a Rusiei

Turcia, al doilea cel mai mare solicitant de vize Schengen după Rusia, se confruntă cu o rată de respingere de aproape cinci ori mai mare decât cea a Rusiei.

Ionuț Cojocaru despre alegerile din Turcia: „Regimurile politice nu s-au schimbat prin alegeri, ci prin lovituri de stat sau prin revoluții.”

Alegerile din Turcia, care au fost considerate cele mai importante alegerile din 2023, au luat sfârșit. Erdogan, cel mai longeviv lider al Turciei a câștigat, duminică, cu 52,2% continuându-şi guvernarea de peste 20 de ani. Însă, întrebările legate despre viitorul Turciei continuă.

Planul lui Erdogan de a salva economia Turciei. Îl vrea înapoi pe fostul Ministru de Finanțe

După ce a prezidat o ședință finală a vechiului său cabinet pe 31 mai, Erdoğan va anunța noi roluri ministeriale până pe 3 iunie. Noul cabinet este aproape sigur că va include purtătorul de cuvânt al lui İbrahim Kalın și șeful serviciilor de informații Hakan Fidan.

Turcia: Faimosul politician închis după gratii anunţă că se retrage din politică

„Îmi cer scuze sincer pentru că nu am putut să fac o politică care merită poporul nostru. Promit că voi corecta aceste deficiențe cu eforturile mele în practică. În timp ce voi continua lupta din închisoare, am renunțat la politica activă în acest stadiu”, susține Demirtaș.

Lira turcească a scăzut la nivel record, în ciuda numirii noului Ministru de Finanțe

Lira Turciei a scăzut luni cu aproape 1% în tranzacțiile și a atins un nou record, conform Reuters. Lira...

Istanbul: 37 de persoane deținute la comemorarea protestelor Gezi Park

Membrii TKP au mărșăluit pe strada Istiklal și s-au confruntat cu intervenția poliției violentă a poliției în primele minute ale protestului.