miercuri, octombrie 16, 2024

Preşedintele României, pe urmele lui Brâncuşi. E necesar „un mix de industrie și cultură”

Aflat în vizită la Târgu Jiu, preşedintele României a evocat experienţa sa de primar al Sibilului. O referinţă fericită la trecutul său de primar, l-a făcut să spună că municipiul Sibiu „s-a dezvoltat pentru că a știut producă un mix de industrie și cultură” și a punctat că trebuie găsite soluții astfel încât și Târgu-Jiul să cunoască o astfel de dezvoltare, menționând că „Orașul lui Brâncuși e aur”.

„Credeți-mă, orașul lui Brâncuși, asta e aur. Trebuie să găsiți soluțiile să transformați nu numai orașul, ci întreaga zonă să beneficieze”

„Am pornit de la ceva ce nu a crezut nimeni, că din cultură se pot face bani și cultura poate să ducă la dezvoltarea sustenabilă a întregii comunități. Nici în ziua de astăzi majoritatea nu crede că se poate și în continuare sunt suficienți și între cei care țopăie acum, care povestesc că de fapt Sibiul s-a dezvoltat cu bani de la Guvern și europeni și așa mai departe. Nu, Sibiul s-a dezvoltat pentru că a știut producă un mix de industrie și cultură. Dacă acest model este bun și pentru alte comunități, mi-e greu să apreciez, dar cred că este și am rămas foarte optimist după plimbarea cu domnul primar fiindcă am găsit un om care vede lucrurile tot așa. Credeți-mă, orașul lui Brâncuși, asta e aur. Trebuie să găsiți soluțiile să transformați nu numai orașul, ci întreaga zonă să beneficieze. Cum se face asta? Evident ține de soluții locale, nu poate să vină nimeni să vă spună cum să faceți treaba asta”, a spus Iohannis la dezbaterea „România puternică: viziune politică și servicii publice în slujba cetățeanului”, organizată la Târgu-Jiu.

Președintele a afirmat că este nevoie de implicarea firmelor, atât de stat, cât și cele private, în dezvoltarea economiei, prin construirea unei relații de încredere între autorități și administratorii de societăți, care să ducă la construirea unor programe de dezvoltare.

„Nu se poate realiza primul, al doilea, al treilea pas fără implicarea economiei locale. Atâta vreme cât patronii stau cu punga strânsă și așteaptă să producă cultura bani și cultura așteaptă să producă ei banii, nu funcționează. Întreaga comunitate trebuie să fie foarte dinamică, să participe la acest efort, inclusiv firmele și de stat și private, dar într-o modalitate inteligentă, nu la modul să dăm banii la un eveniment și pe urmă îi împărțim între noi și vedem noi cum facem mai departe, așa nu merge. Nici asta nu-i ușor. (…) Experiența mea este că la început oamenii de afaceri sunt foarte sceptici, dacă mergeți la ei și să le spuneți: ‘Haideți, veniți lângă noi’, zic: ‘Lasă că știu eu că vă băgați banii în buzunar’. Trebuie să îi convingeți că nu ajung acolo, ci banii aceia ajung să producă efectiv dezvoltare, să producă o calitate superioară în teatru, în orchestra filarmonică, fiecare ce are acolo. Și atunci încet, încet de creează ceva ce se numește încredere reciprocă și pe baza încrederii atunci se pot construi foarte multe programe”, a mai spus Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş au fost prezenţi la Târgu Jiu, unde a fost marcat centenarul Luptelor de la Podul Jiului. Pe 28 octombrie 1916, locuitorii oraşului Târgu Jiu au ieşit pe străzi şi au respins ofensiva germană. Manifestările care au readus în prim-plan evenimentele de acum o sută de ani au fost găzduite de Parcul Coloanei Fără Sfârşit. În Parcul Coloanei au luat cuvântul preşedintele, premierul şi autorităţile judeţene şi locale. Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat un discurs în care a evocat evenimentele de la Târgu Jiu, din 28 octombrie 1916, amintind despre contribuţia generalilor Culcer şi Dragalina, precum şi de Ecaterina Teodoroiu. „Fără această victorie nu ar fi fost posibilă marea Unire de la 1918. Acum înţelegem mesajul acelei generaţii. Victoria de acum 100 de ani îi plasează ca eroi în memoria naţiunii pe generalii Culcer şi Dragalina şi pe tânăra învăţătoare şi cercetaş Ecaterina Teodoroiu. În memoria românilor, Ecaterina Teodoroiu rămâne cel mai cunoscut nume din Primul Război Mondial“, a afirmat Klaus Iohannis.

Cazurile îngrozitoare de femicid din Turcia. Erdogan promite înăsprirea legii

Violența împotriva femeilor este o crimă larg răspândită în Turcia - cu aproape 300 de femei ucise în acest an, însă partidul AKP, aflat la guvernare, nu vede siguranța femeilor ca o prioritate politică.

China: Plângere împotriva Turcia din cauza prețurilor vehiculelor electrice

China se confruntă cu presiuni comerciale tot mai mari la nivel mondial din cauza exporturilor sale în creștere de vehicule electrice, despre care multe țări susțin că sunt subvenționate puternic de Beijing pentru a-și susține economia în plină desfășurare.

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat unui om de știință turc de origine armeană

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat lui Daron Acemoglu, Simon Johnson și James A. Robinson.

Cazurile continuă în Turcia. Și-a împușcat soția și cei 4 copii, apoi s-a sinucis

Biroul guvernatorului Gaziantep a declarat că Ahmet Demir și-a ucis mai întâi soția și cei patru copii cu o armă de foc, apoi s-a sinucis.

Erdogan vizită în Albania și Serbia. Inaugurarea a Marii Moschei din Tirana, cea mai mare din Balcani

Erdogan urmează să inaugureze, joi, în Albania, Marea Moschee din Tirana. Cea mai mare moschee din Balcani, construcția finanțată de Turcia.