marți, aprilie 23, 2024

Preşedintele Iohannis, la Brașov: Prea mulți cercetători aleg să își desfășoare activitatea în alte state

Preşedintele Klaus Iohannis este, luni, la Braşov, unde participă la o dezbatere dintre membrii comunităţii ştiinţifice şi reprezentanţi ai mediului privat. Ţinta este realizarea unui parteneriat public-privat pentru susţinerea domeniului cercetării.

presidentDin nefericire, România nu a fost niciodată suficient de generoasă cu cercetarea și cu cercetătorii. Investițiile în acest domeniu aduc prea puțin capital politic și, din păcate, finanțarea cercetării ne plasează încă, sau încă o dată, pe ultimele poziții în Uniunea Europeană, cu efecte directe asupra performanței României”, a spus președintele țării.

Cercetarea în România poate depăși barierele existente prin „creșterea conectivității dintre activitatea de cercetare-dezvoltare din mediul universitar și activitatea de producție a agenților economici”.

„Îmi doresc să discutăm astăzi despre acele oportunități și posibilități reale de a aduce activitatea extrem de importantă a cercetătorilor mai aproape de reprezentanții mediului economic și, de ce nu, mai aproape de publicul larg. Această legătură este esențială pentru dezvoltarea României”, a spus Klaus Iohannis.

Pentru a convinge cercetătorii performanți și cu potențial să rămână în țară avem nevoie de stabilitate și consecvență legislativă și politică, a subliniat președintele Iohannis: „Prea mulți dintre aceștia aleg să își desfășoare activitatea în alte state, unde le sunt asigurate cu totul şi cu totul alte condiții de muncă”.

„Dacă vrem să păstrăm România pe harta europeană şi mondială a cercetării şi inovării este obligatoriu să ne asumăm ca prioritate finanțarea acestor domenii strategice pentru România. Toate aceste aspecte au reieșit din numeroasele dezbateri derulate cu ocazia primei etape a proiectului «România Educată»”, a adăugat șeful statului.

SURSA: http://stiri.tvr.ro/klaus-iohannis–la-bra–ov–prea-mul–i-cercetatori-aleg-sa-i–i-desfa–oare-activitatea-in-alte-state_817968.html#view

http://media.tvrnews.ro/video_local/201705/iohannis-untitled-project-1-export-pentru-site-16×9-25380500_25380500.mp4

 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org