Zaman Romania

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Germania va face o vizită oficial în Turcia la sfârșitul lunii aprilie, în care îl va vizita în prima zi pe edilul Istanbulului, iar în a treia zi, pe președintele Erdogan, conform presei germane.

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Prima oprire a președintelui german, Frank-Walter Steinmeier în Turcia va fi Gara Sirkeci, de unde mii de muncitori turci pleacă cu trenul pentru a merge în Germania. 

În prima zi, acesta va călătorii în Istanbul, unde o să se întâlnească cu primarul municipalități în Istanbul, Ekrem İmamoğlu.

A doua oprire va fi în provincia sudică Gaziantep, unde președintele Steinmeier va vizita un adăpost pentru victimele cutremurului din februarie 2023 și o școală din Gaziantep, a cărei construcție a fost susținută de Germania. De asemenea, va participa la ceremoniile din 23 aprilie, care marchează Ziua Suveranității Naționale și Ziua Copilului. 

Abia în a treia zi, președintele germană va ajunge în Ankara, unde va avea o întâlnire oficială cu președintele Recep Erdogan. 

Itinerarul președintelui german a stârnit curiozitate în rândul turcilor, pentru alegerea de-al întâlni în prima zi pe edilul Istanbulului și abia în ultima zi, să se întâlnească cu președinte Turciei. 

Agenția de stat, Anadolu Agency, în articolele despre vizita lui Steinmeier nu a menționat  numele edilului  Istanbulului și nici despre viitoare întâlnire a acestora.