miercuri, iulie 24, 2024

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop despre Marea Unire din sufletele românilor

În minţile tinerilor de astăzi există o idee naţională speriată şi plăpândă, pentru că unii confundă ideea naţională cu naţionalismul, cu şovinismul, dar ideea naţională ne-ar putea ajuta, dacă e corectă, să construim Europa, a afirmat preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, în cadrul unui discurs ţinut la Cluj în faţa câtorva sute de studenţi.

Academicianul, care este şi rectorul al Universităţii Babeş-Bolyai, le-a vorbit tinerilor prezenţi luni seară în sala Auditorium Maximum despre Marea Unire de la 1918 şi a răspuns apoi unor întrebări din public.

„Eu cred că în minţile tinerilor de astăzi există o idee naţională speriată şi plăpândă, pentru că unii confundă ideea naţională cu naţionalismul şi confundă naţionalismul cu şovinismul şi confundă naţionalismul cu xenofobia. Ori asta este o imensă greşeală. Toate popoarele au dreptul să trăiască sub soare. Că nu pot trăi perfect şi că între vecini sunt probleme şi au fost mereu asta este altă poveste. Dar ideea naţională ne-ar putea ajuta, dacă e corectă, curată şi frumoasă, să construim Europa”, a spus rectorul UBB.

Întrebat dacă românii de azi mai au un ideal naţional, preşedintele Academiei Române a răspuns că el, personal, nu vede o altă alternativă.

„Care ar fi alternativa? Vă rog să îmi demonstraţi că idealul internaţional al globalizării funcţionează. Arătaţi-mi că englezii s-au răzgândit şi renunţă la Brexit, spuneţi-mi că s-a desfiinţat Partidul Naţionalist din Olanda care nu a vrut să voteze Constituţia Europeană, arătaţi-mi că partidul lui Le Pen din Franţa nu mai există, că Polonia şi Ungaria s-au răzgândit şi că nu mai promovează anumite tipuri de legi care le îndepărtează de UE. Şi dacă îmi veţi demonstra că Uniunea Europeană e o realitate palpabilă pe care o putem vedea în timpul vieţii, atunci i-aş putea înţelege pe acei tineri care înlocuiesc idealul naţional cu idealul internaţional, ca să nu zic internaţionalist”, a spus Ioan-Aurel Pop.

Rectorul UBB consideră că pentru momentul prezent statele naţionale, aşa limitate cum sunt ele, cu democraţii variabile, sunt o soluţie bună şi funcţională, iar perspectiva imediată şi directă de înlocuire a lor cu o federaţie în care toţi să se simtă egali este destul de puţin conturată.

Istoricul clujean a mai afirmat că cei care susţin că naţiunile ar trebui desfiinţate pentru că în numele lor şi pentru ele s-au purtat altădată războaie fac o greşeală de logică.

foto 2 ioan aurel pop
Ioan-Aurel Pop a susţinut la Cluj-Napoca, o conferinţă dedicată evenimentelor din 1918, intitulată „Marea Unire din sufletele românilor”, organizată de Liga Studenţilor din Cluj şi Asociaţia Edictum Dei. La eveniment au mai participat mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, şi preşedintele Senatului UBB, Ioan Chirilă.

„Războiul din Troia s-a purtat în numele dragostei dintre Elena din Troia şi Paris. A cerut cineva desfiinţarea iubirii pentru că în numele iubirii s-au purtat războaie? Dar câte războaie s-au purtat în numele libertăţii, câte războaie s-au purtat în numele credinţei, câte războaie s-au purtat în numele familiei, Războiul celor două Roze, familia de York se duşmănea cu familia de Lancaster. Câte războaie s-au purtat în numele democraţiei. Stalin, când omora oameni, îi omora în numele democraţiei. Deci dacă vrem să fie bine nu înseamnă că trebuie să distrugem familia, credinţa, biserica, democraţia, iubirea. Pentru că conflictele pot porni din orice. Noi trebuie să veghem la împlinirea păcii şi ea se face în acest moment în principal prin naţiuni, care după cum vedeţi fiecare îşi apără propriile interese”, a mai spus preşedintele Academiei Române.

El a precizat că naţiunile, înţelese ca o coagulare a energiilor de grup, dacă îşi respectă unele altora libertăţile şi drepturile, nu sunt o piedică în construirea Europei.

Ioan-Aurel Pop a susţinut luni seară, la Cluj-Napoca, o conferinţă dedicată evenimentelor din 1918, intitulată „Marea Unire din sufletele românilor”, organizată de Liga Studenţilor din Cluj şi Asociaţia Edictum Dei. La eveniment au mai participat mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, şi preşedintele Senatului UBB, Ioan Chirilă.

 


 

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.