luni, noiembrie 23, 2020

Presa internaţională, despre faptul că Turcia a devenit cea mai mare închisoare pentru jurnalişti

Jurnalistul Loup Bureau , deţinut în Turcia.

Postul de televiziune francez LCI, renumit pentru obiectivitatea comentariilor sale, a acordat spaţii importante dezbaterii situaţiei jurnaliştilor în Turcia şi noilor situaţii create.

http://www.lci.fr/international/turquie-loup-bureau-journaliste-francais-emprisonne-pour-terrorisme-deux-mois-apres-la-liberation-de-mathias-depardon-2060377.html

A fost evocată detenţia jurnalistului ( independent şi colaborator mai ales pentru TV5)care a fost închis pentru că fotografia pentru National Geographic, invocându-se faptul că Mattias Depardon nu avea acreditarea necesară.

De astă dată , pe primul plan al scenei îngrijorării observatorilor francezi este faptul că un alt jurnalist a fost arestat şi acuzat de „terorism” pentru că pe laptopul acestuia s-au găsit fotografii ale kurzilor.

Comentatorii de la Canalul LCI au relevat „amalgamul absolut” în care cad jurnaliştii internaţionali în Turcia.

Sunt mai cu seamă evidenţiate acuzaţiile absurde care sunt prounţate: că jurnaliştii ar favoriza Mişcarea Hizmet şi în acelaşi timp că ar favoriza mişcări de stânga, kemaliste. (În cazul de astăzi, Loup Bureau:Il a été incarcéré dans la ville de Sirnak, dans le sud-est (à majorité kurde) du pays, après avoir passé cinq jours en garde à vue.A fost încarcerat într-un oraş din sud est , Sirnak, cu majoritate kurdă, după ce a fost reţinut în detenţie cinci zile).

Analiştii observă că s-a ajuns într-o nouă fază, mult mai crudă şi mai aleatorie, care vizează criminalizarea jurnaliştilor, intimidarea lor, aşa încât aceştia să nu mai aibă curajul să ajungă la faţa locului şi să transmită ştiri reale despre degradarea impresionantă a situaţiei drepturilor omului în Turcia.

Moderatoarea emisiunii a întrebat între altele dacă acest lucru est: „Un dosar important pentru preşedintele Franţei, Emanuel Macron ?”

Benjamin Morel, analist şi observator al vieţii internaţionale a explicat motivul principal pentru care regimul lui Erdogan atacă în acest fel jurnaliştii europeni,internaţionali.

In opinia acestuia , Erdogan doreşte, după ce a închis dosarul posibilei adeziuni a Turciei la UE , să-şi dovedească puterea de a „înfrunta dispreţuitor Occidentul, dând un semnal de felul:„ vă putem ţine piept, nu avem nevoie de voi, o să vă întemniţăm jurnaliştii”. Acest lucru ar fi de natură să poată deschide o serie de negocieri diplomatice.

Să ne reamintim informaţiile furnizate de Olivier Bertrand, (le journaliste français arrêté en Turquie, décrit une «dictocratie») cel care a dezvăluit multe infrmaţii despre dictocraţia erdoganiană, iar acest gen de dezvăluiri irită în mod deosebit puterea de la Ankara . (http://www.20minutes.fr/societe/1961679-20161115-olivier-bertrand-journaliste-francais-arrete-turquie-decrit-dictocratie)

Fapt unanim recunoscut: jurnaliştii internaţionali nu sunt în securitate în Turcia, dimpotrivă, figurează drept ţinte pentru poliţia erdoganistă care îi vânează, deseori pe motive închipuite, pe de o parte pentru a disuada venirea presei în ţară şi aflarea adevărurilor, pe de alta , pentru a avea o monedă de schimb în negocierile diplomatice pe care mai apoi, ţările europene sunt obligate să le poarte cu Ankara , pentru a obţine eliberarea jurnaliştilor.

(Paris, 3 august, C.Lorinţiu)

63.000 de persoane urmărite penal pentru că l-ar fi insultat pe Erdoğan

63.041 de persoane au fost acuzate de insultarea președintelui începând cu 2014, de când Recep Tayyip Erdoğan a fost ales, potrivit unui raport al unui deputat de opoziție, citat de Turkish Minutes.

Turcia: Tânără paralizată condamnată la 6 ani închisoare pentru terorism

O tânără a fost condamnată la șase ani, trei luni de închisoare pentru presupusa apartenență la o organizație teroristă, în ciuda faptului are mâinile și picioarelor paralizate de la naștere.

Constănțean dispărut de 8 luni. Soția turcoaică din Istanbul face un apel disperat

O turcoaică din Istanbul face un apel disperat pentru a-și găsi soțul român, despre care nu a mai auzit nimic de 8 luni, după ce s-a întors în România, relatează Romanya Haber.

COVID-19: Turcia trece printr-o perioadă de „contagiune în masă”

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a declarat, pe 18 noiembrie, că Turcia trece acum printr-o perioadă de „contagiune în masă”

Erdogan vrea Turcia în UE: ”Ne gândim să ne construim viitorul împreună”

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a afirmat că vrea Turcia în Europa și a cerut UE să-și țină promisiunile,

Turcia: Un taximetrist a folosit un manechin pentru distanțare socială

Un șofer de taxi din provincia de nord-vest Düzce și-a pus un manechin pe scaunul din dreapta, pentru a impune distanțarea socială cu clienții,

Musulmanii dezbat despre Islamul european: “Agresorii au venit din mijlocul nostru ”

După atacurile teroriste consecutive în Franța și Austria, islamul și musulmanii au devenit din nou un punct de dezbatere. În timp ce opinia dominantă în țările islamice este adesea că atacurile sunt o reacție la ceea ce au făcut țările occidentale în Orientul Mijlociu, unii musulmani au exprimat opinii diferite care au început să obțină sprijin, în special în Europa.

Bolnava de cancer a murit după ce Turcia a refuzat să-i fie eliberat un pașaport

Bolnava de cancer a murit după ce Turcia a refuzat să-i fie eliberat un pașaport