luni, noiembrie 11, 2024

Presa internaţională, despre faptul că Turcia a devenit cea mai mare închisoare pentru jurnalişti

Jurnalistul Loup Bureau , deţinut în Turcia.

Postul de televiziune francez LCI, renumit pentru obiectivitatea comentariilor sale, a acordat spaţii importante dezbaterii situaţiei jurnaliştilor în Turcia şi noilor situaţii create.

http://www.lci.fr/international/turquie-loup-bureau-journaliste-francais-emprisonne-pour-terrorisme-deux-mois-apres-la-liberation-de-mathias-depardon-2060377.html

A fost evocată detenţia jurnalistului ( independent şi colaborator mai ales pentru TV5)care a fost închis pentru că fotografia pentru National Geographic, invocându-se faptul că Mattias Depardon nu avea acreditarea necesară.

De astă dată , pe primul plan al scenei îngrijorării observatorilor francezi este faptul că un alt jurnalist a fost arestat şi acuzat de „terorism” pentru că pe laptopul acestuia s-au găsit fotografii ale kurzilor.

Comentatorii de la Canalul LCI au relevat „amalgamul absolut” în care cad jurnaliştii internaţionali în Turcia.

Sunt mai cu seamă evidenţiate acuzaţiile absurde care sunt prounţate: că jurnaliştii ar favoriza Mişcarea Hizmet şi în acelaşi timp că ar favoriza mişcări de stânga, kemaliste. (În cazul de astăzi, Loup Bureau:Il a été incarcéré dans la ville de Sirnak, dans le sud-est (à majorité kurde) du pays, après avoir passé cinq jours en garde à vue.A fost încarcerat într-un oraş din sud est , Sirnak, cu majoritate kurdă, după ce a fost reţinut în detenţie cinci zile).

Analiştii observă că s-a ajuns într-o nouă fază, mult mai crudă şi mai aleatorie, care vizează criminalizarea jurnaliştilor, intimidarea lor, aşa încât aceştia să nu mai aibă curajul să ajungă la faţa locului şi să transmită ştiri reale despre degradarea impresionantă a situaţiei drepturilor omului în Turcia.

Moderatoarea emisiunii a întrebat între altele dacă acest lucru est: „Un dosar important pentru preşedintele Franţei, Emanuel Macron ?”

Benjamin Morel, analist şi observator al vieţii internaţionale a explicat motivul principal pentru care regimul lui Erdogan atacă în acest fel jurnaliştii europeni,internaţionali.

In opinia acestuia , Erdogan doreşte, după ce a închis dosarul posibilei adeziuni a Turciei la UE , să-şi dovedească puterea de a „înfrunta dispreţuitor Occidentul, dând un semnal de felul:„ vă putem ţine piept, nu avem nevoie de voi, o să vă întemniţăm jurnaliştii”. Acest lucru ar fi de natură să poată deschide o serie de negocieri diplomatice.

Să ne reamintim informaţiile furnizate de Olivier Bertrand, (le journaliste français arrêté en Turquie, décrit une «dictocratie») cel care a dezvăluit multe infrmaţii despre dictocraţia erdoganiană, iar acest gen de dezvăluiri irită în mod deosebit puterea de la Ankara . (http://www.20minutes.fr/societe/1961679-20161115-olivier-bertrand-journaliste-francais-arrete-turquie-decrit-dictocratie)

Fapt unanim recunoscut: jurnaliştii internaţionali nu sunt în securitate în Turcia, dimpotrivă, figurează drept ţinte pentru poliţia erdoganistă care îi vânează, deseori pe motive închipuite, pe de o parte pentru a disuada venirea presei în ţară şi aflarea adevărurilor, pe de alta , pentru a avea o monedă de schimb în negocierile diplomatice pe care mai apoi, ţările europene sunt obligate să le poarte cu Ankara , pentru a obţine eliberarea jurnaliştilor.

(Paris, 3 august, C.Lorinţiu)

Turcia: Proteste după ce 4 primari pro-kurzi au fost reținuți: „Atac major la adresa dreptului poporului kurd de a vota și de a fi...

Anunțul Ministerului de Interne privind înlăturarea din funcțiile lor a trei primari, reprezentând orașele Mardin și Batman, precum și Halfeti, un district din provincia Şanlıurfa și înlocuirea lor cu oficiali guvernamentali a stârnit proteste luni.

Nou record în Turcia: Cele mai multe cazuri de femicid înregistrate în ultimii 14 ani

Conform raportului Platformei We Will Stop Femicide pentru octombrie 2024, octombrie a marcat cel mai mare număr de feminicide înregistrate într-o singură lună din 2010.

Istanbul: Creștere de peste 60% a costului vieții în octombrie

Sondajul, realizat de Agenția de Planificare din Istanbul (IPA) a Municipalității Metropolitane din Istanbul, a calculat costul vieții în Istanbul pentru o familie de patru persoane la 73.739 TL (2.000 euro) în octombrie, de peste patru ori salariul minim de 17.002 TL. (460 de euro).

SUA. 3 milioane de dolari daună într-un proces de defăimare din cauza presupusei asocieri cu o „organizație teroristă”

SUA obligă plata a 3 milioane de dolari drept despăgubiri unui antreprenor turco-american care a fost acuzat în mod fals de terorism din cauza unei presupuse asocieri cu o „organizație teroristă”,

Nou campus școlar inaugurat în Constanța. „Proiect de anvergură dedicat educației.”/„Entuziasm dublat de profesionalism și multă dedicare a fost temelia.”

Porțile noului campus situat în orașul Ovidiu, din Constanța, au fost deschise pe 4 noiembrie, printr-o ceremonie alături de conducere și reprezentanți ai instituțiilor din Constanta, dar și viitori elevi, profesori și părinți.

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.