duminică, septembrie 8, 2024

Presa internaţională, despre faptul că Turcia a devenit cea mai mare închisoare pentru jurnalişti

Jurnalistul Loup Bureau , deţinut în Turcia.

Postul de televiziune francez LCI, renumit pentru obiectivitatea comentariilor sale, a acordat spaţii importante dezbaterii situaţiei jurnaliştilor în Turcia şi noilor situaţii create.

http://www.lci.fr/international/turquie-loup-bureau-journaliste-francais-emprisonne-pour-terrorisme-deux-mois-apres-la-liberation-de-mathias-depardon-2060377.html

A fost evocată detenţia jurnalistului ( independent şi colaborator mai ales pentru TV5)care a fost închis pentru că fotografia pentru National Geographic, invocându-se faptul că Mattias Depardon nu avea acreditarea necesară.

De astă dată , pe primul plan al scenei îngrijorării observatorilor francezi este faptul că un alt jurnalist a fost arestat şi acuzat de „terorism” pentru că pe laptopul acestuia s-au găsit fotografii ale kurzilor.

Comentatorii de la Canalul LCI au relevat „amalgamul absolut” în care cad jurnaliştii internaţionali în Turcia.

Sunt mai cu seamă evidenţiate acuzaţiile absurde care sunt prounţate: că jurnaliştii ar favoriza Mişcarea Hizmet şi în acelaşi timp că ar favoriza mişcări de stânga, kemaliste. (În cazul de astăzi, Loup Bureau:Il a été incarcéré dans la ville de Sirnak, dans le sud-est (à majorité kurde) du pays, après avoir passé cinq jours en garde à vue.A fost încarcerat într-un oraş din sud est , Sirnak, cu majoritate kurdă, după ce a fost reţinut în detenţie cinci zile).

Analiştii observă că s-a ajuns într-o nouă fază, mult mai crudă şi mai aleatorie, care vizează criminalizarea jurnaliştilor, intimidarea lor, aşa încât aceştia să nu mai aibă curajul să ajungă la faţa locului şi să transmită ştiri reale despre degradarea impresionantă a situaţiei drepturilor omului în Turcia.

Moderatoarea emisiunii a întrebat între altele dacă acest lucru est: „Un dosar important pentru preşedintele Franţei, Emanuel Macron ?”

Benjamin Morel, analist şi observator al vieţii internaţionale a explicat motivul principal pentru care regimul lui Erdogan atacă în acest fel jurnaliştii europeni,internaţionali.

In opinia acestuia , Erdogan doreşte, după ce a închis dosarul posibilei adeziuni a Turciei la UE , să-şi dovedească puterea de a „înfrunta dispreţuitor Occidentul, dând un semnal de felul:„ vă putem ţine piept, nu avem nevoie de voi, o să vă întemniţăm jurnaliştii”. Acest lucru ar fi de natură să poată deschide o serie de negocieri diplomatice.

Să ne reamintim informaţiile furnizate de Olivier Bertrand, (le journaliste français arrêté en Turquie, décrit une «dictocratie») cel care a dezvăluit multe infrmaţii despre dictocraţia erdoganiană, iar acest gen de dezvăluiri irită în mod deosebit puterea de la Ankara . (http://www.20minutes.fr/societe/1961679-20161115-olivier-bertrand-journaliste-francais-arrete-turquie-decrit-dictocratie)

Fapt unanim recunoscut: jurnaliştii internaţionali nu sunt în securitate în Turcia, dimpotrivă, figurează drept ţinte pentru poliţia erdoganistă care îi vânează, deseori pe motive închipuite, pe de o parte pentru a disuada venirea presei în ţară şi aflarea adevărurilor, pe de alta , pentru a avea o monedă de schimb în negocierile diplomatice pe care mai apoi, ţările europene sunt obligate să le poarte cu Ankara , pentru a obţine eliberarea jurnaliştilor.

(Paris, 3 august, C.Lorinţiu)

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.