vineri, martie 29, 2024

PREMİERUL KOSOVO ORDONĂ O ANCHETĂ ÎN CAZUL A ŞASE CETĂŢENİ TURCİ, ARESTAŢİ Şİ EXTRĂDAŢİ

Autoritățile kosovare investighează arestarea și extrădarea a șase cetățeni turci, despre care activiștii au spus că reprezintă o încălcare a drepturilor omului, a declarat premierul Ramush Haradinaj sâmbătă, a relatat Reuters.

Cei șase cetățeni turci au fost arestați joi în Kosovo, la solicitarea Turciei, privind presupuse legături cu școlile finanțate de mișcarea Gulen, pe care Ankara o acuză pentru o lovitură de stat nereușită din 2016.

Vineri, Haradinaj i-a demis pe ministrul de interne din Kosovo și pe șeful serviciului secret pentru că nu l-au informat despre arestări.

“Astăzi am decis să începem o investigație a tuturor structurilor (statului) care au fost implicate în arestarea și deportarea celor șase cetățeni turci”, a declarat Haradinaj după o întâlnire urgentă a Consiliului de securitate din Kosovo.

Ankara i-a acuzat pe cei șase bărbați arestați de faptul că au fost recrutați pentru o rețea condusă de clericul Fethullah Gulen din S.U.A. Ankara îl acuză pe Gulen și  mișcarea sa pentru încercarea de lovitură de stat în 2016. Gulen neagă implicarea.

Președintele turc, Tayyip Erdogan, a declarat sâmbătă că cei șase bărbați au fost capturați de ofițeri de informații turci, aduș în Turcia.

“Agenția Națională de Informații (MIT) a capturat șase dintre cei mai importați membri ai rețelei (rețeaua lui Gulen) din Balcani în operațiunea pe care a desfășurat-o în Kosovo”, a declarat Erdogan, vorbind cu suporterii și membrii partidului său din Istanbul.

El a adăugat că îi pare rău pentru demiterea ministrului de interne din Kosovo și a șefului serviciului secret.

Human Rights Watch a criticat autoritățile kosovare privind arestări.

“În afară de arestările discutabile, bărbații au fost trimiși într-o țară unde se confruntă cu un risc forte mare de tortură”, a afirmat observatorul într-o declarație.

În ultimele săptămâni, Kosovo s-a aflat sub presiunea Turciei de a lua măsuri împotriva școlilor finanțate de organizația Gulen.

Rudele celor șase au rămas la aeroportul din Pristina până în primele ore ale zilei de sâmbătă, după ce s-a răspândit zvonuri că ar putea fi încă în Kosovo.

Rudele acestora au plecat după ce poliția a declarat că cei șase au fost trimiși joi în Turcia.

“Tatăl meu a fost răpit”, Mustafa Gunakan,  a fost rățit în afara aeroportului. “Am crezut că suntem în siguranță în Kosovo. Nu am crezut niciodată că se va sfârși așa. ”

Florian Bieber, expert în balcanism, de la Universitatea din Graz, a declarat că incidentul ar putea dăuna Kosovo, care încearcă să creeze legături mai strânse cu Uniunea Europeană.

“Cu siguranță, va afecta Kosovo, atât pentru punerea la îndoială a statul de drept și a autorității politice, cât și pentru colaborarea cu un regim autoritar și tot mai antagonist față de UE”, a declarat Bieber pentru Reuters.

 

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.