sâmbătă, aprilie 9, 2022

PREMİERUL KOSOVO ORDONĂ O ANCHETĂ ÎN CAZUL A ŞASE CETĂŢENİ TURCİ, ARESTAŢİ Şİ EXTRĂDAŢİ

Autoritățile kosovare investighează arestarea și extrădarea a șase cetățeni turci, despre care activiștii au spus că reprezintă o încălcare a drepturilor omului, a declarat premierul Ramush Haradinaj sâmbătă, a relatat Reuters.

Cei șase cetățeni turci au fost arestați joi în Kosovo, la solicitarea Turciei, privind presupuse legături cu școlile finanțate de mișcarea Gulen, pe care Ankara o acuză pentru o lovitură de stat nereușită din 2016.

Vineri, Haradinaj i-a demis pe ministrul de interne din Kosovo și pe șeful serviciului secret pentru că nu l-au informat despre arestări.

“Astăzi am decis să începem o investigație a tuturor structurilor (statului) care au fost implicate în arestarea și deportarea celor șase cetățeni turci”, a declarat Haradinaj după o întâlnire urgentă a Consiliului de securitate din Kosovo.

Ankara i-a acuzat pe cei șase bărbați arestați de faptul că au fost recrutați pentru o rețea condusă de clericul Fethullah Gulen din S.U.A. Ankara îl acuză pe Gulen și  mișcarea sa pentru încercarea de lovitură de stat în 2016. Gulen neagă implicarea.

Președintele turc, Tayyip Erdogan, a declarat sâmbătă că cei șase bărbați au fost capturați de ofițeri de informații turci, aduș în Turcia.

“Agenția Națională de Informații (MIT) a capturat șase dintre cei mai importați membri ai rețelei (rețeaua lui Gulen) din Balcani în operațiunea pe care a desfășurat-o în Kosovo”, a declarat Erdogan, vorbind cu suporterii și membrii partidului său din Istanbul.

El a adăugat că îi pare rău pentru demiterea ministrului de interne din Kosovo și a șefului serviciului secret.

Human Rights Watch a criticat autoritățile kosovare privind arestări.

“În afară de arestările discutabile, bărbații au fost trimiși într-o țară unde se confruntă cu un risc forte mare de tortură”, a afirmat observatorul într-o declarație.

În ultimele săptămâni, Kosovo s-a aflat sub presiunea Turciei de a lua măsuri împotriva școlilor finanțate de organizația Gulen.

Rudele celor șase au rămas la aeroportul din Pristina până în primele ore ale zilei de sâmbătă, după ce s-a răspândit zvonuri că ar putea fi încă în Kosovo.

Rudele acestora au plecat după ce poliția a declarat că cei șase au fost trimiși joi în Turcia.

“Tatăl meu a fost răpit”, Mustafa Gunakan,  a fost rățit în afara aeroportului. “Am crezut că suntem în siguranță în Kosovo. Nu am crezut niciodată că se va sfârși așa. ”

Florian Bieber, expert în balcanism, de la Universitatea din Graz, a declarat că incidentul ar putea dăuna Kosovo, care încearcă să creeze legături mai strânse cu Uniunea Europeană.

“Cu siguranță, va afecta Kosovo, atât pentru punerea la îndoială a statul de drept și a autorității politice, cât și pentru colaborarea cu un regim autoritar și tot mai antagonist față de UE”, a declarat Bieber pentru Reuters.

 

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii