duminică, iunie 13, 2021

PREMİERUL KOSOVO ORDONĂ O ANCHETĂ ÎN CAZUL A ŞASE CETĂŢENİ TURCİ, ARESTAŢİ Şİ EXTRĂDAŢİ

Autoritățile kosovare investighează arestarea și extrădarea a șase cetățeni turci, despre care activiștii au spus că reprezintă o încălcare a drepturilor omului, a declarat premierul Ramush Haradinaj sâmbătă, a relatat Reuters.

Cei șase cetățeni turci au fost arestați joi în Kosovo, la solicitarea Turciei, privind presupuse legături cu școlile finanțate de mișcarea Gulen, pe care Ankara o acuză pentru o lovitură de stat nereușită din 2016.

Vineri, Haradinaj i-a demis pe ministrul de interne din Kosovo și pe șeful serviciului secret pentru că nu l-au informat despre arestări.

“Astăzi am decis să începem o investigație a tuturor structurilor (statului) care au fost implicate în arestarea și deportarea celor șase cetățeni turci”, a declarat Haradinaj după o întâlnire urgentă a Consiliului de securitate din Kosovo.

Ankara i-a acuzat pe cei șase bărbați arestați de faptul că au fost recrutați pentru o rețea condusă de clericul Fethullah Gulen din S.U.A. Ankara îl acuză pe Gulen și  mișcarea sa pentru încercarea de lovitură de stat în 2016. Gulen neagă implicarea.

Președintele turc, Tayyip Erdogan, a declarat sâmbătă că cei șase bărbați au fost capturați de ofițeri de informații turci, aduș în Turcia.

“Agenția Națională de Informații (MIT) a capturat șase dintre cei mai importați membri ai rețelei (rețeaua lui Gulen) din Balcani în operațiunea pe care a desfășurat-o în Kosovo”, a declarat Erdogan, vorbind cu suporterii și membrii partidului său din Istanbul.

El a adăugat că îi pare rău pentru demiterea ministrului de interne din Kosovo și a șefului serviciului secret.

Human Rights Watch a criticat autoritățile kosovare privind arestări.

“În afară de arestările discutabile, bărbații au fost trimiși într-o țară unde se confruntă cu un risc forte mare de tortură”, a afirmat observatorul într-o declarație.

În ultimele săptămâni, Kosovo s-a aflat sub presiunea Turciei de a lua măsuri împotriva școlilor finanțate de organizația Gulen.

Rudele celor șase au rămas la aeroportul din Pristina până în primele ore ale zilei de sâmbătă, după ce s-a răspândit zvonuri că ar putea fi încă în Kosovo.

Rudele acestora au plecat după ce poliția a declarat că cei șase au fost trimiși joi în Turcia.

“Tatăl meu a fost răpit”, Mustafa Gunakan,  a fost rățit în afara aeroportului. “Am crezut că suntem în siguranță în Kosovo. Nu am crezut niciodată că se va sfârși așa. ”

Florian Bieber, expert în balcanism, de la Universitatea din Graz, a declarat că incidentul ar putea dăuna Kosovo, care încearcă să creeze legături mai strânse cu Uniunea Europeană.

“Cu siguranță, va afecta Kosovo, atât pentru punerea la îndoială a statul de drept și a autorității politice, cât și pentru colaborarea cu un regim autoritar și tot mai antagonist față de UE”, a declarat Bieber pentru Reuters.

 

Liderul mafiei lovește cu noi declarații:Ministrul Soylu a protejat un magnat anchetat

Liderul mafiei lovește cu noi declarații:Ministrul Soylu a protejat un magnat anchetat

Turcia: Peste 720.000 de minori exploatați prin muncă

Peste 720.000 de minori din Turcia trebuie să lucreze pentru a contribui la venitul gospodăriei, potrivit unui raport elaborat de ministerului al...

Human Rights Watch cere investigarea dispariției profesorului, care riscă să fie deportat în Turcia

Human Rights Watch cere investigarea dispariției profesorului, care riscă să fie deportat în Turcia

Fostul director al Samanyolu condamnat la 1.406 de ani

Fostul director al Samanyolu condamnat la 1.406 de ani

Profesoara demisă prin decret a fost reangajată la 2 ani după ce murise din cauza cancerului

Profesoara demisă prin decret a fost reangajată la 2 ani după ce murise din cauza cancerului

Un turc a ajutat din greșeală FBI să aresteze 800 de infractori

Un turc a ajutat din greșeală FBI în capturarea a aproximativ 800 de infractori din întreaga lume după ce mii de oameni...

Turcia:Aproximativ 750.000 de cupluri se căsătoresc în următoarele 3 luni, de frica măsurilor COVID-19

Turcia: Aproximativ 750.000 de cupluri se căsătoresc în următoarele 3 luni, de frica măsurilor COVID-19