miercuri, noiembrie 25, 2020

PREMİERUL KOSOVO ORDONĂ O ANCHETĂ ÎN CAZUL A ŞASE CETĂŢENİ TURCİ, ARESTAŢİ Şİ EXTRĂDAŢİ

Autoritățile kosovare investighează arestarea și extrădarea a șase cetățeni turci, despre care activiștii au spus că reprezintă o încălcare a drepturilor omului, a declarat premierul Ramush Haradinaj sâmbătă, a relatat Reuters.

Cei șase cetățeni turci au fost arestați joi în Kosovo, la solicitarea Turciei, privind presupuse legături cu școlile finanțate de mișcarea Gulen, pe care Ankara o acuză pentru o lovitură de stat nereușită din 2016.

Vineri, Haradinaj i-a demis pe ministrul de interne din Kosovo și pe șeful serviciului secret pentru că nu l-au informat despre arestări.

“Astăzi am decis să începem o investigație a tuturor structurilor (statului) care au fost implicate în arestarea și deportarea celor șase cetățeni turci”, a declarat Haradinaj după o întâlnire urgentă a Consiliului de securitate din Kosovo.

Ankara i-a acuzat pe cei șase bărbați arestați de faptul că au fost recrutați pentru o rețea condusă de clericul Fethullah Gulen din S.U.A. Ankara îl acuză pe Gulen și  mișcarea sa pentru încercarea de lovitură de stat în 2016. Gulen neagă implicarea.

Președintele turc, Tayyip Erdogan, a declarat sâmbătă că cei șase bărbați au fost capturați de ofițeri de informații turci, aduș în Turcia.

“Agenția Națională de Informații (MIT) a capturat șase dintre cei mai importați membri ai rețelei (rețeaua lui Gulen) din Balcani în operațiunea pe care a desfășurat-o în Kosovo”, a declarat Erdogan, vorbind cu suporterii și membrii partidului său din Istanbul.

El a adăugat că îi pare rău pentru demiterea ministrului de interne din Kosovo și a șefului serviciului secret.

Human Rights Watch a criticat autoritățile kosovare privind arestări.

“În afară de arestările discutabile, bărbații au fost trimiși într-o țară unde se confruntă cu un risc forte mare de tortură”, a afirmat observatorul într-o declarație.

În ultimele săptămâni, Kosovo s-a aflat sub presiunea Turciei de a lua măsuri împotriva școlilor finanțate de organizația Gulen.

Rudele celor șase au rămas la aeroportul din Pristina până în primele ore ale zilei de sâmbătă, după ce s-a răspândit zvonuri că ar putea fi încă în Kosovo.

Rudele acestora au plecat după ce poliția a declarat că cei șase au fost trimiși joi în Turcia.

“Tatăl meu a fost răpit”, Mustafa Gunakan,  a fost rățit în afara aeroportului. “Am crezut că suntem în siguranță în Kosovo. Nu am crezut niciodată că se va sfârși așa. ”

Florian Bieber, expert în balcanism, de la Universitatea din Graz, a declarat că incidentul ar putea dăuna Kosovo, care încearcă să creeze legături mai strânse cu Uniunea Europeană.

“Cu siguranță, va afecta Kosovo, atât pentru punerea la îndoială a statul de drept și a autorității politice, cât și pentru colaborarea cu un regim autoritar și tot mai antagonist față de UE”, a declarat Bieber pentru Reuters.

 

Erdogan vrea Turcia în UE: ”Ne gândim să ne construim viitorul împreună”

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a afirmat că vrea Turcia în Europa și a cerut UE să-și țină promisiunile,

COVID-19: Turcia trece printr-o perioadă de „contagiune în masă”

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a declarat, pe 18 noiembrie, că Turcia trece acum printr-o perioadă de „contagiune în masă”

Tinerii voluntari din București au plantat copaci în Prahova

Organizația ADVU, împreună cu Asociația “ Se poate” și Down Plus București au derulat un proiect, în cadrul căruia tinerii au plantat copaci în județul Prahova.

Turcia: 49 de deținuți au murit. 1.600 de deținuți bolnavi sunt încă după gratii

49 de prizonieri au murit în spatele gratiilor de la începutul anului, conform cifrelor Comisiei Asistenței pentru Drepturile Omului (İHD), relatează Duvar...

COVID-19: Mii de cetăți turci s-au oferit pentru vaccinul din China

Mii de cetățeni au solicitat deja să participe la testele pentru vaccinul COVID-19 dezvoltat de China, a declarat ministrul sănătății.

Membru al Consiliului Suprem din Turcia a demisionat

Președintele Consiliului Suprem din Turcia a anunțat că a demisionat într-o postare pe contul său de Twitter, pe 24 noiembrie.

Musulmanii dezbat despre Islamul european: “Agresorii au venit din mijlocul nostru ”

După atacurile teroriste consecutive în Franța și Austria, islamul și musulmanii au devenit din nou un punct de dezbatere. În timp ce opinia dominantă în țările islamice este adesea că atacurile sunt o reacție la ceea ce au făcut țările occidentale în Orientul Mijlociu, unii musulmani au exprimat opinii diferite care au început să obțină sprijin, în special în Europa.

Turcia: Tânără paralizată condamnată la 6 ani închisoare pentru terorism

O tânără a fost condamnată la șase ani, trei luni de închisoare pentru presupusa apartenență la o organizație teroristă, în ciuda faptului are mâinile și picioarelor paralizate de la naștere.