luni, februarie 8, 2021

Povestea judecatorului turc care si-a arestat colegul cu lacrimi in ochi: Iarta-ma, prietenul meu, am copii de hranit!

Nu ne putem astepta ca toti magistratii sa fie martiri la final, spune judecatorul turc Yavuz Aydin, in prezent refugiat in Uniunea Europeana. Intr-un interviu acordat revistei „Forumul Judecatorilor”, Yavuz Aydin povesteste despre calvarul magistratilor care s-au opus regimului lui Recep Erdogan.

Unii au ajuns in inchisori, pentru ca nu au acceptat ordinele primite, altii au fugit din Turcia, iar a treia categorie a acceptat sa colaboreze cu puterea si sa traiasca intr-o atmosfera de frica.

„Nu ne putem astepta ca toti sa fie martiri in final. Avand in vedere atmosfera de frica pe care o respira impreuna cu colegii care au fost arestati sau numai destituiti. Dupa cum am mentionat, unii dintre ei au refuzat sa-si aresteze colegii dupa un timp, numai ca au fost arestati imediat. Cei ce vad acest lucru se gandesc de doua ori inainte de a reactiona.

La sfarsitul zilei, se poate concluziona ca judecatorii si procurorii din Turcia nu au fost instruiti pentru a fi Socrate, ci mai degraba Meletus (unul dintre acuzatorii lui Socrate-n.red.) . Ei s-au gandit ca trebuie sa-si hraneasca copiii si sa taca pentru a supravietui. Cred ca aceasta este situatia pentru multi dintre colegii judecatori cu care am lucrat.

yaydın (1)
Yavuz Aydin

Pentru ca stiu povestea a doi dintre colegii judecatori. Ii cunosc personal pe amandoi. Dupa incercarea de lovitura de stat nereusita, unul se afla la pupitrul judecatorului, iar celalalt in boxa acuzatilor. Cel de la pupitru l-a arestat pe celalalt cu lacrimi in ochi, apoi a coborat la cel pe care l-a arestat si l-a imbratisat, soptindu-i la ureche: Iarta-ma, prietenul meu, daca nu te arestam eu pe tine, ne arestau ei pe amandoi. Am copii de hranit„, povesteste Yavuz Aydin pentru revista Forumul Judecatorilor.

EPURAREA CORPULUI MAGISTRATILOR

Yavuz Aydin spune ca regimul Erdogan a concediat dupa presupusa lovitura de stat o treime din magistrati – 4.500 de judecatori si procurori, dintre care 2.500 au fost arestati.

„La 16 iulie 2016, existau 2.745 de judecatori si procurori in prima lista de destituiri, doar 3 dintre acestia erau judecatori de pace (din 719 in total) . Restul de 716 au fost cei ce au emis mandate pentru arestarea a peste 80.000 de persoane (inclusiv a 2.500 de colegi), sub pretextul acuzatiilor legate de terorism, in ultimii doi ani si jumatate.

Numarul celor retinuti de procurori, in acelasi context, a depasit 140.000. In primele sase luni de stare de urgenta, multi dintre acesti oameni au fost detinuti in conditii necorespunzatoare o perioada de pana la 30 de zile, fara acces la judecator si un interval de 5 zile fara a lua legatura cu un avocat”, povesteste judecatorul.

La 15 iulie 2016, in Turcia existau aproximativ 15.000 de judecatori si procurori. DPotrivit declaratiilor ministrului turc al Justitiei, in doar cateva luni, vor exista aproape 20.000 de judecatori si procurori.

„Aceasta inseamna ca experienta de munca a 50% dintre ei va fi mai mica de 3 ani. Si vorbim doar despre pregatirea si experienta profesionala”, explica judecatorul.

222CONDAMNATI LA MOARTE CIVILA

Yavuz Aydin a povestit cum viata lui s-a schimbat dupa a inceput prigoana lui Erdogan impotriva sa si cum a ajuns refugiat in Romania.

„Nu este usor sa pierzi tot ce ai intr-o singura zi. Locul de munca, conturile bancare, cardurile de credit, masina, casa etc., tot ce ai a disparut printr-o hotarare de sechestru. Daca esti singur, poate fi relativ mai usor, dar sotul sau sotia si copiii traiesc, de asemenea, acelasi soc si aceeasi pierdere impreuna cu tine.

Acea parte este, intr-adevar, distrugatoare si greu de indurat. Imediat dupa ce m-am ascuns ca un criminal, sotia mea a fost concediata oficial de la serviciu din cauza situatiei mele. Pasapoartele noastre au fost anulate, la fel ca ale altor 140.000 de persoane. Deci nu ni s-a dat dreptul de a trai.

Avand in vedere ca aproape 200.000 de persoane impartasesc acelasi destin, atunci cand numarati si membrii familiilor, este vorba literalmente de aproape un milion de oameni condamnati la moarte civila. Asadar, am avut noroc sa putem parasi tara, platind ultimul nostru banut calauzelor.

A fost ca si cand ne-am fi cumparat libertatea. Libertatea de a trai fara bani, dar onorabil. Desi am intampinat dificultati inimaginabile in calea noastra, am ajuns ca refugiati in Romania, dupa o lupta legala in instante, care a durat 11 luni. Acolo, in Romania, am simtit cat de importante sunt o justitie si un sistem judiciar independente”, povesteste judecatorul.

Un judecător marcant din Turcia, condamnat la zece ani de închisoare sub acuzaţia de terorism

UNJR denunţă condamnarea judecătorului turc Murat Arslan la ani grei de închisoare: Este o zi tristă/ Motivele sunt exclusiv politice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Viitorului turismului în Turcia în timpul COVID-19.Firmele turcesc nu fac față cererilor

Structurile metalice din lemn, pe roți sunt la mare căutare, iar firmele turcești care le construiesc spun că abia au reușit să țină pasul cu cererea în ultimul an.

Turcia:Taxa specială de consum pentru vehiculele electrice mărită cu 60%

Impozitul special pe consumul vehiculelor electrice a fost mărit până la 60 la sută, conform decretului prezidențial publicat în Monitorul Oficial, citat de bianet.org

Turcia: Ministrul de interne susține că SUA au fost în spatele puciului eșuat din 2016

„A efectuat FETO încercarea de lovitură de stat din 15 iulie? Candaș, FETO nu a făcut asta, dar [autorii] nu ne vor lăsa în pace. Dacă rămâi puternic, vei fi în regulă ”, declară Soylu.

Drama unei familii din Turcia: Băiețel bolnav de leucemie, lăsat fără părinți

Sabriye și Gökhan Dağdeviren, mama și tatăl lui Hakan Dağdeviren, sunt acuzați de legături cu mișcarea Gülen, un grup inspirat de clericul musulman Fethullah Gülen.

Turcia: Bărbat paralizat declarat” apt să rămână în închisore”

Medicii susține că bărbatul poate rămâne în după gratii deși este paralizat, adăugând că Ministerul Justiției este mai potrivit pentru a lua decizia finală, deoarece au mai multe informații cu privire la condițiile închisorii.

Istanbul:159 de studenți reținuți după protestele împotriva rectorului ales de Erdogan

159 de studenți de la una dintre cele mai importante universități din Turcia au fost reținuți, luni, după ce au protestat împotriva rectorului ales prin decret presidențial.

Peste 100 de studenți de la Universitatea Bogazici eliberați. Erdogan îi acuză de terorism

Peste 100 de studenți reținuți în urma protestelor de la Universitatea Bogazici au fost eliberați, miercuri, dimineață, după instanța de judecată,

Carantină în Turcia: Livrările de flori au liber la circulație de Ziua Îndrăgostiților

Ministerul de Interne al Turciei a anunțat că firmele de livrare cu de flori vor fi scutiți de carantină de weekend,