vineri, octombrie 23, 2020

Povestea familiei Maden, care s-a înecat în Marea Egee, în timp ce fugea de torturile lui Erdogan

Urmare a torturilor și persecuțiilor din Turcia, familia Maden a vrut să ajungă pe  Insula Mytilene din Grecia pentru a cere azil. Din păcate, a fost ultimul lor drum. Povestea tragică a familiei Maden a avut un răsunet puternic în toată lumea.

Conform informațiilor portalului online de știri ,,Aktifahber”, Huseyin Maden în vârstă de 40 de ani, era profesor de fizică la una din școlile de stat din provincia Kastamonu. Huseyin Maden a fost dat afară ca urmare a aplicării cu decretelor legi emise după 15 Iulie. Pe motiv că avea legături cu Mișcarea Hizmet, i s-a deschis un dosar penal sub acuzația de ,,membru al grupului terorist”. De teamă că vor fi arestați iar copiii vor rămâne singuri, soții Maden, au decis să se ascundă de poliție.

Tatăl familiei, Hüseyin Maden, împreună cu elevii săi.

Timp de un an, ei s-au ascuns la o altă adresă pe când poliția perchiziționa de mai multe ori casa lor părăsită. Huseyin Maden a început să lucreze  munci fizice grele pentru un salariu  mic pentru a-și întreține familia.

Căutările intensificate ale polițiștilor îngreunau situația familiei Maden. Cu ultimii bani au decis să fugă din Turcia.

ege-maden-ailesi-Hüseyin-Maden-e1511391086214-1

Din cauza că au fost dați afară de la locurile de muncă și confiscarea bunurilor, ei își pierduseră marea parte din ce aveau. Conform informațiilor venite din partea rudelor, Husein, a luat legătura cu persoane care erau traficanți de persoane. Dar suma care se cerea pentru o familie de cinci persoane era foarte mare și el nu avea posibilitatea de o dobândi. Huseyin Maden, s-a împrumutat de la un prieten, şi alături de mijloacele pe care le  mai avea, a cumpărat o barcă veche. Cu informațiile luate de la vânzătorii care au vândut barca, Husein a luat decizia să ajungă în Insula Mytilene din Grecia, pentru a cere azil.

PRIETENUL SĂU A POVESTIT ULTIMA NOAPTE

Prietenul care l-a împrumutat cu bani a povestit în felul următor noaptea în care  și-au luat rămas bun:

,, Am stat până dimineață de vorbă. Mi-a spus că blugii și cămașa de pe el le-a cumpărat cu 10 lire(2.5 euro) la a doua mână. Când l-am petrecut ,avea cu el doar  o sacoșă în mână. La plecare mia zis:,,Nici nu-mi vine să plec, dar n-am altă soluție. Nu am pe nimeni cunoscut. Plec către o neștire.” L-am întrebat căți bani are, mi-a zis că are 5-6 mii de lire(1400 euro) și că Allah este mare. Cu greu ne-am luat rămas bun. Eu nu plâng de fel, dar atunci am lăcrimat. Mi-a cerut s-l iert dacă a greșit cu ceva. În casă căzuse o atmosferă tristă.

ege-maden-ailesi

ZIUA CĂLĂTORIEI

Huseyin Maden împreună cu familia sa, a ieșit la drum către valurile furioase din acest anotimp.

În legătură cu această călătorie se știe numai mesajul trimis către rudele sale: ,,Se văd luminile, ieșim pe insulă.”

După acest mesaj au trecut aproximativ 20 de zile. Familia și rudele încercau să  se relaxeze din cauza ideii că au ajuns pe insulă și că sunt în tabăra de imigranți. Nu răspundeau la telefon.Dar acum trei zile pe malul Insulei Mytilene, au ajuns trupurile neînsuflețite ale  celor trei copii. Indiciile polițiștilor se asemănau cu indiciile date de către rudele familiei Maden. Și nici în tabăra de imigranți nu exista vreun semn că ar fi ajuns acolo.

familia maden
Hüseyin Maden, în vârstă de 40 de ani, era profesor de fizică și locuia în provincia Kastamonu împreună cu soția sa și cei trei copii (două fete și un băiat). Soția, Nur Maden, în vârstă de 36 de ani, era profesoară la o școală din provincie. Soții Maden și cei trei copii, Nadire (13 ani), Nur(10 ani) și Feridun (băiețelul de 7 ani) au murit înecați în Marea Egee.

AU FOST ÎNMORMÂNTAȚI

Conform afirmațiilor, din cauză că trupurile copiilor au fost puternic afectate  de către apa mării, li s-au făcut teste ADN, după care au fost înmormântați.

Pe de o parte rudele se străduiesc să ajungă în Grecia, dar nu au putut obține încă viză.

bilim

UN PROFESOR DE SUCCES

Huseyin Maden era un profesor de fizică de succes. Pe site-ul Ministerului Educației încă sunt afișat detaliile Expozițiilor de Știință pe care le-a coordonat cu TUBITAK (Consiliul de Cercetare Științifică și Tehnologică al Turciei)

Pe site-ul oficial acest lucru este anunțat în felul următor: ,,Expoziția de Știință ,,TUBITAK 4006” coordonată de către profsorul de Fizică Huseyin Maden, a fost organizată pe data de 22-23 Mai 2015 prin srăduința profesorilor și a elevilor.”

 DE CE A PĂRĂSIT TURCIA?

Conform afirmațiilor prietenului său, la vârsta de 40 de ani, Huseyin se lupta cu probleme grave de sănătate. El a fost operat de mai multe ori la rinichi și ficat. Din acest motiv, dacă era prins și arestat, știa că va suferi ce suferă și ceilalți colegi care se află în penitenciare. Și în plus peste această situație, pe numele soției sale s-a emis un mandat de arestare. Nu era o situație de acceptat ca cei trei copii să fiu rupți de amândoi părinți.

După ce a fost dat afară de la locul de muncă și s-a procedat la confiscarea  tuturor bunurilor avute, Husein Maden trecea prin momente financiare foarte grele. Din cauza acestui scandal, nici copiii nu puteau să-și continue școala. Din aceste motive,  această familie este condamnată la moarte socială în Turcia. Prin urmare  și-au asumat tot riscul pornind la drum către Grecia, şi  înecându-se cu toții în apele Mării Egee.


 

Fiul unui miner decedat cere despăgubiri restante de 18 ani” Voi continua să lupt pentru familia mea”

Fiul unui miner care a murit în urma unui accident de muncă în urmă cu 18 ani, cere la Ankara daune pentru moartea tatălui său, relatează Duvar English.

“Mentalitate fascistă”: Poliția a intervenit la primul spectacol de teatru kurd din Istanbul

Poliția a intervenit la prima piesă în limba kurdă care a fost pusă în scenă în Teatrul Municipal din Istanbul din cauza „preocupărilor de securitate publică”, relatează Duvar English.

Erdogan declară că este mai mult gaz în Marea Neagră decât se credea

Recep Tayyip Erdogan a declarat, sâmbătă, că un vast câmp de gaze naturale descoperit în Marea Neagră este chiar mai mare decât s-a estimat, relatează Business Times.

Fostul colonel, închis de 4 ani, a murit din cauza problemelor cardiace

Fostul colonel, închis de 4 ani, a murit din cauza problemelor cardiace

Matei Martin:“De câți Altani e nevoie pentru a schimba regimul Erdogan?”

Matei Martin de la Dilema Veche a abordat în utlima s-a cronică cazul scriitorului Ahmet Altan, închis după gratii , dar și destinul Turciei după puciul eșuat din 15 iulie 2016, sub regimul lui Erdogan.

Turcia:Prefectul a cerut închiderea unui restaurant pentru că un angajat nu l-a băgat în seamă

Prefectul din provincia sud-vestică Denizli a cerut închiderea unui restaurant după ce un angajat nu l-a băgat în seamă, relatează presa turcească.

Turcia: Un deținut a murit torturat de gardienii penitenciarului

Serkan Tumay, în vârstă de 25 de ani, care se aflat de șase ani în penitenciarul Kırıkkale, din Ankara pentru furt, a murit în celula sa solitară, în care a fost mutat după ce colegul său a informat famila despre tortura fizică.

Copiii refugiați sunt izolați pentru că părinții altor elevi cred că au „influență proastă”

Copiii refugiaților sirieni, irakieni și afgani au fost grupați într-o singură școală după ce părinții turci au refuzat să-și trimită copiii la școală pentru că aceștia ar exercita o „influență proastă”,