joi, martie 28, 2024

Polițiștii de frontieră români din Marea Egee au salvat 38 de persoane aflate într-o ambarcațiune supraîncărcată

Un număr de 38 de persoane, dintre care 17 copii, aflate într-o ambarcațiune care risca să se scufunde, au fost salvate de către polițiștii de frontieră români de pe nava maritimă MAI 1102 a Gărzii de Coastă, pe timpul patrulării în apele Mării Egee.

Polițiștii de frontieră se aflau în misiune FRONTEX în cadrul Operațiunii Maritime Comune „EPN Poseidon Sea”, a informat Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

Astfel, pe 25 aprilie, la ora 02.00, echipajul navei MAI 1102 a observat, cu ajutorul aparaturii de la bordul navei, o ambarcațiune gonflabilă de mici dimensiuni, supraîncărcată cu persoane, care se îndrepta dinspre Turcia către apele teritoriale ale Greciei, a precizat sursa citată.

„Imediat, polițiștii de frontieră de pe nava Poliției de Frontieră Române au acționat, respectând procedurile legale internaționale specifice în aceste cazuri, pentru salvarea persoanelor din ambarcațiune, care se aflau în pericol de scufundare în Marea Egee. După evaluarea situației la fața locului și având în vedere supraaglomerarea ambarcațiunii și riscul de a se scufunda, polițiștii de frontieră români au început acțiunea de salvare. La bordul navei au fost transbordate 38 de persoane, 11 bărbați, 10 femei și 17 copii, care au declarat că provin din Siria, Irak și Kuweit”, a precizat IGPF.

Polițiștii de frontieră au oferit asistența necesară, iar câteva ore mai târziu, toate persoanele au fost debarcate în siguranță în Portul Chios și predate autorităților elene, pentru efectuarea procedurilor specifice (asistență medicală, identificare, înregistrare, amprentare etc.).

De la începutul detașării în Grecia (ianuarie 2017), polițiștii de frontieră români de pe nava Gărzii de Coastă au salvat, individual și în cooperare cu echipajele celorlalte nave aparținând statelor membre ale U.E., detașate de Agenția Frontex în Grecia, 704 persoane care se aflau în pericol, la bordul unor ambarcațiuni de mici dimensiuni, în apele teritoriale elene.

Timp de patru luni, începând cu 1 ianuarie, nava maritimă de patrulare MAI 1102 din cadrul Gărzii de Coastă, cu un echipaj de 23 de polițiști de frontieră la bord, desfășoară, în cadrul Operațiunii Comune „EPN Poseidon Sea”, misiuni de supraveghere (patrulare, cercetare, căutare și salvare) la frontierele maritime externe ale Uniunii Europene, în Marea Egee, alături de celelalte state membre U.E. participante la misiune.

De asemenea, în cadrul aceleiași operațiuni comune, Poliția de Frontieră a detașat în cadrul Centrului Internațional de Coordonare — I.C.C. din Atena doi ofițeri de legătură, care mențin permanent legătura între nava maritimă detașată de P.F.R. pe teritoriul Greciei și Centrul Operațional de Coordonare al I.G.P.F, precum și între nava maritimă și reprezentanții Sectorului Operațiuni Maritime din cadrul Agenției FRONTEX.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.