joi, octombrie 10, 2024

Polițiștii de frontieră români din Marea Egee au salvat 38 de persoane aflate într-o ambarcațiune supraîncărcată

Un număr de 38 de persoane, dintre care 17 copii, aflate într-o ambarcațiune care risca să se scufunde, au fost salvate de către polițiștii de frontieră români de pe nava maritimă MAI 1102 a Gărzii de Coastă, pe timpul patrulării în apele Mării Egee.

Polițiștii de frontieră se aflau în misiune FRONTEX în cadrul Operațiunii Maritime Comune „EPN Poseidon Sea”, a informat Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

Astfel, pe 25 aprilie, la ora 02.00, echipajul navei MAI 1102 a observat, cu ajutorul aparaturii de la bordul navei, o ambarcațiune gonflabilă de mici dimensiuni, supraîncărcată cu persoane, care se îndrepta dinspre Turcia către apele teritoriale ale Greciei, a precizat sursa citată.

„Imediat, polițiștii de frontieră de pe nava Poliției de Frontieră Române au acționat, respectând procedurile legale internaționale specifice în aceste cazuri, pentru salvarea persoanelor din ambarcațiune, care se aflau în pericol de scufundare în Marea Egee. După evaluarea situației la fața locului și având în vedere supraaglomerarea ambarcațiunii și riscul de a se scufunda, polițiștii de frontieră români au început acțiunea de salvare. La bordul navei au fost transbordate 38 de persoane, 11 bărbați, 10 femei și 17 copii, care au declarat că provin din Siria, Irak și Kuweit”, a precizat IGPF.

Polițiștii de frontieră au oferit asistența necesară, iar câteva ore mai târziu, toate persoanele au fost debarcate în siguranță în Portul Chios și predate autorităților elene, pentru efectuarea procedurilor specifice (asistență medicală, identificare, înregistrare, amprentare etc.).

De la începutul detașării în Grecia (ianuarie 2017), polițiștii de frontieră români de pe nava Gărzii de Coastă au salvat, individual și în cooperare cu echipajele celorlalte nave aparținând statelor membre ale U.E., detașate de Agenția Frontex în Grecia, 704 persoane care se aflau în pericol, la bordul unor ambarcațiuni de mici dimensiuni, în apele teritoriale elene.

Timp de patru luni, începând cu 1 ianuarie, nava maritimă de patrulare MAI 1102 din cadrul Gărzii de Coastă, cu un echipaj de 23 de polițiști de frontieră la bord, desfășoară, în cadrul Operațiunii Comune „EPN Poseidon Sea”, misiuni de supraveghere (patrulare, cercetare, căutare și salvare) la frontierele maritime externe ale Uniunii Europene, în Marea Egee, alături de celelalte state membre U.E. participante la misiune.

De asemenea, în cadrul aceleiași operațiuni comune, Poliția de Frontieră a detașat în cadrul Centrului Internațional de Coordonare — I.C.C. din Atena doi ofițeri de legătură, care mențin permanent legătura între nava maritimă detașată de P.F.R. pe teritoriul Greciei și Centrul Operațional de Coordonare al I.G.P.F, precum și între nava maritimă și reprezentanții Sectorului Operațiuni Maritime din cadrul Agenției FRONTEX.

Cazul care a cutremurat Turcia. Proteste după ce un bărbat a omorât două tinere în Istanbul

Sute de femei s-au adunat în jurul Porții Adrianopol, din districtul Fatih, unde ucigașul în vârstă de 19 ani l-a ucis și decapitat pe İkbal Uzuner înainte de a se sinucide. 

„Minerii merg desculți” Proteste în fața parlamentul turc, în ciuda intervenției poliției

Compania, deținută de deputatul din partidul lui Erdogan, Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Ferhat Nasıroğlu, din districtul Soma, din Manisa, a concediat mineri pentru aderarea la Uniunea Minerilor Independenti (Bağımsız Maden İş).

China: Plângere împotriva Turcia din cauza prețurilor vehiculelor electrice

China se confruntă cu presiuni comerciale tot mai mari la nivel mondial din cauza exporturilor sale în creștere de vehicule electrice, despre care multe țări susțin că sunt subvenționate puternic de Beijing pentru a-și susține economia în plină desfășurare.

Violența împotriva femeilor. Vânzările de spray cu piper în Turcia au crescut

Vânzările de spray cu piper au crescut în Turcia în special după uciderea brutală a două tinere de 19 ani în Istanbul, conform presei turcești.

Criza economică din Turcia. Studenții din Istanbul nu își pot permite locuințe sau bunuri de bază

Costul vieții pentru studenții din Istanbul a depășit salariul minim pe economie, potrivit „Student Cost of Living Survey” realizat de Agenția de Planificare din Istanbul (IPA).