joi, septembrie 1, 2022

Peste 26 la sută din turci nu își permit să acopere cheltuielile de bază

26,6 la sută dintre turci nu își permit să acopere costurile de bază ale traiului, pe când 54 la sută sunt la limită, conform unui sondaj recent, citat de Turkish Minutes.

Realizat de compania locală de votare MetroPoll pe un eșantion de  1.752 de persoane în aprilie, sondajul a arătat că numărul persoanelor care au probleme financiare a crescut cu 5 puncte procentuale față de  aprilie anul trecut.

Față de oamenii care spuneau că își pot satisface toate nevoile de trai, adică 17,2%  din aprilie 2020,procentul a scăzut cu  8,8 puncte.

Pandemia COVID-19, inflația și o scădere a valorii lirei au influențat nivelul de trai din Turcia, punând mulți oameni în sărăcie.

Deși cele mai recente date TurkStat arată în jur de 4 milioane de șomeri în Turcia, Confederația Sindicatelor Progresiste (DİSK-AR) contestă această sumă, spunând că cifra reală este de aproximativ 10 milioane.

Pragul sărăciei, care include și costul chiriei și al utilităților pentru o familie de patru persoane, este de 8.912 TL (1.077 dolari).

Între timp, salariul minim net este de 2.826 TL (341,8 USD), cea mai mică cifră în dolari SUA pentru un salariu minim net lunar din ultimii 11 ani.

Inflația din țară a crescut la 17,1 la sută în aprilie de la 16,2 la sută în martie, potrivit datelor oficiale publicate pe 3 mai.

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...