sâmbătă, aprilie 27, 2024

Pelerinii care merg la Mecca vor purta brățări de identificare

Arabia Saudită a început să echipeze cu brățări de identificare pelerinii care merg la Mecca, la un an după busculada în care au murit aproape 2.300 de oameni. Riadul susține că a îmbunătățit organizarea și a consolidat securitatea în timpul pelerinajului musulman anual, care începe sâmbătă și la care sunt așteptați să participe două milioane de credincioși. Măsura cheie pe care presa saudită o evoca de câteva luni a fost utilizarea de brățări electronice, relatează AFP.Aceste brățări din hârtie laminată cu un cod de bare care poate fi citit cu un smartphone furnizează identitatea, naționalitatea, locul de cazare la Mecca, contactele grupului căruia îi aparține pelerinul, precum și toate informațiile înregistrate în timpul acordării vizei, a declarat pentru AFP Issa Rawas, secretar adjunct al Ministerului saudit pentru hajj.

„Scopul este de a-i echipa pe toți pelerinii” care vin din străinătate, adică mai mult de 1,4 milioane de persoane, a spus el, fără a specifica numărul de brățări deja emise.

În mulțimea care trece zi și noapte prin Marea Moschee și în împrejurimi, jurnaliștii AFP au văzut mulți pelerini purtând brățări. Dar unele sunt de fapt furnizate de agenții de voiaj și nu conțin informațiile înregistrate de brățările ministerului.

La 24 septembrie 2015, în timpul pelerinajul anterior la Mecca, o busculadă gigant a costat viața a cel puțin 2.297 de persoane, potrivit datelor compilate din bilanțurile furnizate de guvernele străine. Unele au avut dificultăți în identificarea victimelor. Autoritățile saudite au raportat un bilanț de 769 morți în această tragedie, cu cele mai multe victime din istoria Hajj.AFP

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.