duminică, aprilie 21, 2024

„Parcul Păcii şi Prieteniei Turcia-România” din Karşîyaka

foto 3 turcia
La intrarea în parc au fost montate o poartă maramureşeană tradiţională şi o fântână din lemn, iar participanţilor care au plantat arborii le-au fost oferite o carte intitulată „Descoperă România” (în limbile turcă, engleză şi română), un cozonac, dar şi obiecte tradiţionale româneşti.

O sută de arbori de măslin nemuritor au fost plantaţi sâmbătă în „Parcul Păcii şi Prieteniei Turcia-România” din localitatea Karşîyaka, zona metropolitană Izmir, acţiune prin care Consulatul General al României la Izmir a celebrat Centenarul României.

Parcul a fost astfel inaugurat cu participarea deputatei Adriana-Doina Pană, fost ministru al Apelor şi Pădurilor, a preotului Comunităţii române din Turcia, Sergiu Vlad, a reprezentanţilor autorităţilor locale, ai corpului consular şi ai mediului de afaceri din Turcia. Parcul a fost realizat cu sprijinul Primăriei Karşîyaka.
„Este o mare bucurie pentru mine să fiu prezentă astăzi aici. Sărbătoarea Centenarului este marcată prin activităţi în toate oraşele şi satele din România, dar şi în afara ţării. Ce se întâmplă astăzi aici este special, pentru că nu doar celebrăm, ci şi construim. Acest parc dedicat păcii şi prieteniei dintre Turcia şi România este un simbol foarte puternic, care rămâne. Fie ca pacea şi prietenia dintre popoarele noastre să dăinuiască etern, ca şi măslinii nemuritori plantaţi astăzi”, a declarat Adriana-Doina Pană, citată într-un comunicat de presă dat publicităţii duminică de Consulatul General al României la Izmir.

„Este o onoare pentru mine, pentru noi, să văd atâţia prieteni ai României împreună, aici, în Turcia, la Izmir. Care nu este Capitala Turciei, Ankara, nu este nici metropola de pe Bosfor, Istanbul, dar este, cred eu, cel mai cosmopolit dintre oraşele Turciei. Acest oraş are un aer anume, o linişte pe care o transmite chiar şi celor care sunt doar trecători pe aceste meleaguri. Şi eu sunt doar un trecător – e drept că zăbovesc puţin mai mult decât un turist -, aşa că m-am gândit să dăruiesc şi eu ceva acestui oraş care, sincer, mi-a schimbat viaţa. Şi ce poate fi mai frumos decât un parc cu 100 de arbori de măslin, simbol al păcii eterne? ‘Parcul Păcii şi Prieteniei Turcia-România’ este un simbol al dăinuirii prieteniei care leagă de veacuri cele două popoare, dar şi al dăinuirii naţiunii române”, a declarat la rândul său consulul general al României la Izmir, Mioara Ştefan.

foto 4 turcia
Momentul a fost întregit de muzica artistului popular Virginia Linul, care a fost înconjurată de un grup de tineri turci purtând costume tradiţionale româneşti din diverse regiuni ale ţării, realizate de celebra creatoare, dar şi de dansuri specifice turceşti.

La intrarea în parc au fost montate o poartă maramureşeană tradiţională şi o fântână din lemn, iar participanţilor care au plantat arborii le-au fost oferite o carte intitulată „Descoperă România” (în limbile turcă, engleză şi română), un cozonac, dar şi obiecte tradiţionale româneşti.

A fost organizată şi o seară românească, în cadrul căreia consulul general al României la Izmir le-a vorbit invitaţilor despre România, prezentând atât lucruri inedite, cât şi locuri şi oameni celebri: Castelul Peleş, Palatul Parlamentului, Biserica Neagră, mănăstirile din nordul Moldovei, satele din Transilvania, inclusiv Viscri, satul Prinţului Charles al Marii Britanii, Sighişoara, Cimitirul vesel de la Săpânţa, Delta Dunării, Nadia Comăneci, Simona Halep, Mircea Lucescu sau Gheorghe Hagi.

 


 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.