Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins miercuri cererea a doi profesori turci aflați în greva foamei de a fi eliberați din arest, informează Reuters.
Profesoara universitară Nuriye Gulmen și profesorul de școală generală Semih Ozakca au fost închiși după ce au declarat greva foamei pentru a protesta față de concedierile de după tentativa de puci din 2016. Autoritățile de la Ankara consideră că în spatele protestului celor două cadre didactice se află gruparea militantă de stânga DHKP-C, considerată în Turcia organizație teroristă.
CEDO a apreciat că detenția „nu reprezintă un risc real și iminent de afecțiuni ireparabile” pentru protestatari și ca urmare a respins cererea lor ca instanța să ordone guvernului turc să îi elibereze. Curtea a făcut apel la cei doi să înceteze greva foamei; de asemenea, a cerut să li se permită unor medici să îi examineze și să raporteze orice evoluții. În iunie, doctorii care îi monitorizau au afirmat că starea profesorilor este aproape critică, după peste 100 de zile în care consumaseră doar apă, sare, zahăr și vitamina B.
Turcia este supusă jurisdicției CEDO, deși nu este membră a Uniunii Europene, deoarece a ratificat Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Gulmen și Ozakca sunt printre cei peste 150.000 de angajați ai statului concediați sau suspendați din funcții în Turcia în urma tentativei de lovitură de stat de anul trecut, pusă de președintele Recep Tayyip Erdogan pe seama clericului Fethullah Gulen, rezident în SUA, și a simpatizanților acestuia. Organizațiile pentru apărarea drepturilor omului și UE consideră că liderul de la Ankara folosește represiunea pentru a înăbuși dizidența.