miercuri, aprilie 24, 2024

Olimpic la chimie: Fost elev al Liceului Internațional de Informatică București , student la Harvard University

România, China, China, Rusia, China. Așa arată clasamentul de anul acesta al primelor cinci locuri de la Olimpiada Internațională de Chimie. Iar în dreptul României stă scris numele lui Andrei Iliescu, fost elev al Liceului Teoretic Internațional de Informatică București și actual student la Harvard University, SUA.

Medalia de aur obținută în Georgia anul acesta i-a adus titulatura de “cel mai bun elev din lume la chimie” și laude de la cel mai înalt nivel.

 

Andrei Iliescu a povestit, într-o conversație pe email, cum a început iubirea lui pentru chimie, cât de importantă este chimia pentru fiecare dintre noi și ce planuri are după Harvard.

Într-un interviu acordat site-ului Viitorul României el se destăinuie:

 „Mi-a plăcut foarte mult comunitatea de la această facultate și mi s-a părut că este comunitatea în care m-aș integra cel mai bine.M-am născut și am crescut în București și am trăit doar în acest oraș până să plec în Statele Unite. Părinții mei sunt economiști amândoi.

Când eram în școala generală mereu am avut o înclinație înspre științe exacte și matematică. De când am început să fac chimie la școală, în clasa a 7-a mi-am dat seama că îmi place această materie și în clasa a 8-a mi-am dat seama că acesta este domeniul pe care vreau să îl urmez în continuare.

Prima mea olimpiadă a fost în clasa a VII-a. a fost un concurs structurat în acelasi fel, dar prin intermediul său am cunoscut pentru prima oară lumea concursurilor de chimie și oamenii care au devenit prietenii mei foarte buni pe parcursul următorilor câțiva ani. Faza națională a Concursului “Raluca Rîpan” a avut loc în Tîrgu Jiu și a fost prima oară când am avut parte de experiența statului într-un cămin cu oameni de vârsta mea și am putut interacționa cu oameni care au aceeași pasiune ca și mine.”

Vorbind despre Olimpiadele Internaţionale de Chimie el crede că performanţele chinezilor şi ale asiaticilor sunt cele mai bune dar şi că „. România se descurcă în general destul de bine la astfel de concursuri. Printre țările europene suntem cu siguranță printre cei mai buni, alături de Rusia. La nivel mondial, ne clasam întotdeauna destul de sus, în top 10.Am fost la mai multe olimpiade de chimie pe parcursul liceului, în total șase. Printre țările în care am fost se numără Rusia, Azerbaidjan, Georgia și Armenia. Cea mai neobișnuită experiență a fost cea din Rusia, când am fost în Siberia și am avut șansa să stăm într-un complex dintr-un sat în aproprierea orașului Yakutsk.”

Despre harvadul pe care îl urmează, tânărul român spune : „Până acum îmi place foarte mult sistemul de învățământ. Printre lucrurile care sunt diferite față de sistemul din România se numără faptul că aici am posibilitatea de a alege cursurile pe care le fac în facultate, sistemul fiind mult mai flexibil decât cel din România. De asemenea, relațiile dintre elevi și profesori sunt mult mai deschise și prietenești decât în România, unde am ajuns să am relații strânse cu doar câțiva dintre profesorii pe care i-am avut. Aici, în schimb, există multe programe ale facultății care încurajează socializare dintre profesori și elevi.”

preluare după http://viitorulromaniei.ro/cel-mai-bun-olimpic-la-chimie-din-lume-vreau-sa-cunosc-cat-mai-mult-din-lume/

 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org