joi, septembrie 23, 2021

Olimpiada Balcanică la Matematică: România a câştigat 6 medalii

Echipa României câştigat la Olimpiada Balcanică la Matematică (BMO) o medalie de aur, două de argint şi trei de bronz, conform unui comunicat al Societăţii de Ştiinţe Matematice din România. Această competiţie a avut loc în perioada 2- 7 mai, în Macedonia şi au participat echipe din 20 de ţări. Acum elevii se pregătesc pentru Olimpiada Internaţională la Matematică.

balkan

Scopul Olimpiadei Balcanice de Matematică (BMO) este de încuraja relaţiile de prietenie între elevii şi profesorii din ţările participante, de a stimula şi dezvolta elevii talentaţi la matematică şi de a crea oportunităţi în vedea schimbului de informaţii cu privire la programele şcolare şi practicile din ţările membre.

BMO este o competiţie anuală la care participă elevi de liceu, cu vârsta până în douăzeci de ani. Anul acesta, pe lista ţărilor participante s-au numărat Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cipru, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei A, Grecia, Muntenegru, Republica Moldova, România, Serbia şi Turcia care sunt membre, dar şi echipe din ţări invitate precum Arabia Saudită, Azerbaijan, Italia, Kazakhstan, Kârgâzstan, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei B, Turkmenistan, Marea Britanie şi Qatar.

Elevii se pregătesc pentru Olimpiada Internaţională de Matematică Anul acesta, aurul a fost obţinut de Ciprian- Mircea Bonciocat, elev la Colegiul Naţional de Informatică ”Tudor Vianu” din Bucureşti, cele 2 medalii de argint au fost câştigate de Mihnea- Gabriel Doica (Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti) şi Dragoş Manea (Colegiul Naţional ”Andrei Saguna” din Braşov), iar bronzul le-a revenit lui Theodor- Mihai Iliant (Colegiul Naţonal ”Mircea cel Bătrân” din Constanţă), Mihnea- Andrei Ochian (Colegiul Naţional de Informatică ”Tudor Vianu” din Bucureşti) şi lui Antonie Ciocan (Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti). Competiţa presupune rezolvarea de către fiecare participant, a patru probleme de geometrie, teoria numerelor, combinatorică şi algebră, în cel mult patru ore şi treizeci de minute. Pe lângă scopul sus menţionat al competiţiei, BMO contribuie şi la pregătirea elevilor pentru Olimpiada Internaţională de Matematică care va avea loc în perioada 12- 24 iulie, în Brazilia, mai exact în Rio de Janeiro. Societatea de Ştiinţe Matematice din România este una dintre cele mai vechi organizaţii profesionale din România şi una din cele mai vechi societăţi de matematică din Europa. Aceasta a fost iniţiatoarea primei Olimpiade Naţionale de Matematică în anul 1950 şi a primei Olimpiade Internaţionale de Matematică în anul 1959.

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Situația economică din Turcia: O treime din populația are datorii. În total de 875 de miliarde de lire

Situația economică din Turcia: O treime din populația are datorii. În total de 875 de miliarde de lire

Premieră în Turcia: Curtea Constituțională obligă guvernul să plătească daune unui bărbat torturat de poliție

Premieră în Turcia: Curtea Constituțională obligă guvernul să plătească daune unui bărbat torturat de poliție