sâmbătă, aprilie 9, 2022

Olimpiada Balcanică la Matematică: România a câştigat 6 medalii

Echipa României câştigat la Olimpiada Balcanică la Matematică (BMO) o medalie de aur, două de argint şi trei de bronz, conform unui comunicat al Societăţii de Ştiinţe Matematice din România. Această competiţie a avut loc în perioada 2- 7 mai, în Macedonia şi au participat echipe din 20 de ţări. Acum elevii se pregătesc pentru Olimpiada Internaţională la Matematică.

balkan

Scopul Olimpiadei Balcanice de Matematică (BMO) este de încuraja relaţiile de prietenie între elevii şi profesorii din ţările participante, de a stimula şi dezvolta elevii talentaţi la matematică şi de a crea oportunităţi în vedea schimbului de informaţii cu privire la programele şcolare şi practicile din ţările membre.

BMO este o competiţie anuală la care participă elevi de liceu, cu vârsta până în douăzeci de ani. Anul acesta, pe lista ţărilor participante s-au numărat Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cipru, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei A, Grecia, Muntenegru, Republica Moldova, România, Serbia şi Turcia care sunt membre, dar şi echipe din ţări invitate precum Arabia Saudită, Azerbaijan, Italia, Kazakhstan, Kârgâzstan, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei B, Turkmenistan, Marea Britanie şi Qatar.

Elevii se pregătesc pentru Olimpiada Internaţională de Matematică Anul acesta, aurul a fost obţinut de Ciprian- Mircea Bonciocat, elev la Colegiul Naţional de Informatică ”Tudor Vianu” din Bucureşti, cele 2 medalii de argint au fost câştigate de Mihnea- Gabriel Doica (Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti) şi Dragoş Manea (Colegiul Naţional ”Andrei Saguna” din Braşov), iar bronzul le-a revenit lui Theodor- Mihai Iliant (Colegiul Naţonal ”Mircea cel Bătrân” din Constanţă), Mihnea- Andrei Ochian (Colegiul Naţional de Informatică ”Tudor Vianu” din Bucureşti) şi lui Antonie Ciocan (Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti). Competiţa presupune rezolvarea de către fiecare participant, a patru probleme de geometrie, teoria numerelor, combinatorică şi algebră, în cel mult patru ore şi treizeci de minute. Pe lângă scopul sus menţionat al competiţiei, BMO contribuie şi la pregătirea elevilor pentru Olimpiada Internaţională de Matematică care va avea loc în perioada 12- 24 iulie, în Brazilia, mai exact în Rio de Janeiro. Societatea de Ştiinţe Matematice din România este una dintre cele mai vechi organizaţii profesionale din România şi una din cele mai vechi societăţi de matematică din Europa. Aceasta a fost iniţiatoarea primei Olimpiade Naţionale de Matematică în anul 1950 şi a primei Olimpiade Internaţionale de Matematică în anul 1959.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.