21 C
București
joi, septembrie 17, 2020

Olimpiada Balcanică la Matematică: România a câştigat 6 medalii

Echipa României câştigat la Olimpiada Balcanică la Matematică (BMO) o medalie de aur, două de argint şi trei de bronz, conform unui comunicat al Societăţii de Ştiinţe Matematice din România. Această competiţie a avut loc în perioada 2- 7 mai, în Macedonia şi au participat echipe din 20 de ţări. Acum elevii se pregătesc pentru Olimpiada Internaţională la Matematică.

balkan

Scopul Olimpiadei Balcanice de Matematică (BMO) este de încuraja relaţiile de prietenie între elevii şi profesorii din ţările participante, de a stimula şi dezvolta elevii talentaţi la matematică şi de a crea oportunităţi în vedea schimbului de informaţii cu privire la programele şcolare şi practicile din ţările membre.

BMO este o competiţie anuală la care participă elevi de liceu, cu vârsta până în douăzeci de ani. Anul acesta, pe lista ţărilor participante s-au numărat Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cipru, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei A, Grecia, Muntenegru, Republica Moldova, România, Serbia şi Turcia care sunt membre, dar şi echipe din ţări invitate precum Arabia Saudită, Azerbaijan, Italia, Kazakhstan, Kârgâzstan, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei B, Turkmenistan, Marea Britanie şi Qatar.

Elevii se pregătesc pentru Olimpiada Internaţională de Matematică Anul acesta, aurul a fost obţinut de Ciprian- Mircea Bonciocat, elev la Colegiul Naţional de Informatică ”Tudor Vianu” din Bucureşti, cele 2 medalii de argint au fost câştigate de Mihnea- Gabriel Doica (Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti) şi Dragoş Manea (Colegiul Naţional ”Andrei Saguna” din Braşov), iar bronzul le-a revenit lui Theodor- Mihai Iliant (Colegiul Naţonal ”Mircea cel Bătrân” din Constanţă), Mihnea- Andrei Ochian (Colegiul Naţional de Informatică ”Tudor Vianu” din Bucureşti) şi lui Antonie Ciocan (Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti). Competiţa presupune rezolvarea de către fiecare participant, a patru probleme de geometrie, teoria numerelor, combinatorică şi algebră, în cel mult patru ore şi treizeci de minute. Pe lângă scopul sus menţionat al competiţiei, BMO contribuie şi la pregătirea elevilor pentru Olimpiada Internaţională de Matematică care va avea loc în perioada 12- 24 iulie, în Brazilia, mai exact în Rio de Janeiro. Societatea de Ştiinţe Matematice din România este una dintre cele mai vechi organizaţii profesionale din România şi una din cele mai vechi societăţi de matematică din Europa. Aceasta a fost iniţiatoarea primei Olimpiade Naţionale de Matematică în anul 1950 şi a primei Olimpiade Internaţionale de Matematică în anul 1959.

Jurnalistul turc reținut că a „insultat” un sultan într-o postare de pe Twitter

Poliția din orașul estic Van a arestat un jurnalist independent pentru că ar fi insultat un sultan printr-o postare pe Twitter, relatează Commitee to Protect Journalists.

Vizita lui Robert Spano, președintele CEDO în Turcia, a ucis încrederea în Curtea de la Strasbourg

Vizita lui Robert Spano, președintele CEDO în Turcia, a ucis încrederea în Curtea de la Strasbourg

CoronaVirus: 90% din turci consideră că trebuie impusă o interdicție de circulație națională

90% din populația Turciei consideră că ar trebui să fie impusă o interdicție de circulație la nivel național sau în fiecare provincie, conform unui sondaj realizat de sondajul Ipsos.

Grecia îi împinge înapoi pe migranții care fug de persecuțiile guvernului lui Erdogan

Grecia ar fi împins înapoi spre Turcia 10 solicitanți de azil turci care au încercat să treacă, miercuri, râul Evros, a raportat site-ul de știri Tr724.

Turcia: Pacienții cu COVID-19 obligați să poarte brățări.Amenzi de 3.150 de lire pentru cei care încalcă regula

Consiliul provincial de sănătate din sud-estul Mardin a decis pe 10 septembrie că toți pacienții cu COVID-19 vor fi obligați să poarte...

Turcia: Profesor condamnat, ținut în cătușe la înmormântarea fiicei sale

Un profesor închis pentru presupusă apartenență la o organizație teroristă a fost ținut în cătușe, sâmbătă, la înmormântarea fiicei sale de doar 21 de ani, relatează Stockholm Center for Freedome.

Ankara: Mandat de arestare pentru 60 de avocați sunt acuzații de terorism

Procuratura șefă din Ankara a emis, vineri, mandate de arestare pentru 60 de avocați acuzați de terorism, relatează Turkish Minutes.

Constanța: Cum s-au deschis școlile în timpul pandemiei COVID-19

Însă, anul acesta, în prima zi de școală în instituțiile de învățământ din Constanța avut curțile pustii, dar pregătită cu semne care marchează distanțarea socială, bannere care anunță obligativitatea purtării de mască, dezinfectante, și tot ce este necesar pentru protecția elevilor.