duminică, aprilie 10, 2022

O parte din tainele creierului, descifrate

Oamenii de știință au descoperit în ultimii 10 ani mai multe lucruri despre creier decât în toate perioadele de timp combinate, oferind informații utile pentru îmbunătățirea memoriei și creșterea puterii mentale. Dar cercetările continuă și unul dintre studiile recente a scos în evidență noi aspecte legate de activitatea creierului la femei și la bărbați, informează CNN. Astfel, cercetătorii au constatat reacții diferite în creierul bărbaților și al femeilor atunci când este vorba de a-i ajuta pe alții. Se știe că există atât bucuria de a dărui, cât și bucuria de a primi. Însă în ce măsură influențează genul preferința pentru una dintre aceste plăceri?

foto 5 couple-homme-femme-
Studiul aduce „o mai mare conștientizare a faptului că există diferențe cerebrale la bărbați și femei”. Acesta arată, încă o dată, că oamenii pot indica o bază biologică pentru unele dintre trăsăturile care sunt caracteristice bărbaților”

La femei, o parte din creier a arătat un răspuns mai puternic atunci când au împărțit bani, în timp ce la bărbați, aceeași structură a arătat activitate mai intensă atunci când și-au păstrat banii pentru ei înșiși, conform acestui studiu publicat în Nature Nature Human Behavior. La ambele sexe, sistemul de dopamină codifică valoarea. Prin „codificare” se înțelege că activitatea din creier se schimbă proporțional cu valoarea pe care noi o dăm experiențelor sociale.

Încercând să înțeleagă de ce bărbații și femeile nu sunt la fel de egoiști, Tobler și colegii lui s-au concentrat pe sistemul de dopamină. Dopamina, care joacă un rol fundamental în sistemul de recompense al creierului, este eliberată în momente de plăcere, dar ne ajută totodată să ne procesăm valorile. Această abilitate mentală se manifestă într-o structură a creierului cunoscută sub numele de striatum format din fibre care primesc și transmit semnale de la cortexul cerebral, thalamus și alte regiuni ale creierului, relatează CNN într-un articol publicat în octombrie.

Tobler și colegii săi au conceput o serie de experimente pentru a testa modul în care dopamina ar putea influența comportamentul bărbaților și femeilor. Cincizeci și șase de participanți de sex masculin și de sex feminin au ales între a împărți o recompensă financiară cu alții sau a păstra banii pentru ei înșiși.

Administrându-li-se doar un placebo înainte de a lua deciziile, femeile au acționat mai puțin egoist decât bărbații, alegând să împartă banii cu alte persoane. Cu toate acestea, atunci când sistemele lor de dopamină au fost întrerupte după ce au primit un medicament numit amisulpridă, femeile au devenit mai egoiste, în timp ce bărbații au devenit mai generoși. Amisulprida este un medicament antipsihotic utilizat pentru tratamentul schizofreniei.

„Pe baza priorităților opuse ale sexelor, interferența cu sistemul dopaminei are efecte opuse”, a spus Tobler.

Într-un al doilea experiment, cercetătorii au folosit un RMN funcțional pentru a investiga modificările creierului în timp ce opt femei și nouă bărbați participanți au făcut alegeri. În comparație cu bărbații, striatumul la femei a fost mai activ când acestea au luat o decizie prosocială.

Foto 6 anne-13cro1t
Potrivit lui Anne Z. Murphy, profesor asociat de Neuroștiință la Universitatea de Stat din Georgia care nu a fost implicată în studiu, și alte cercetări au arătat că „femeile sunt mai prosociale”. ”Însă dacă manipulăm semnalizarea dopaminei în creier, putem face ca femeile să fie mai puțin prosociale și bărbații mai puțin egoiști”.

Potrivit lui Anne Z. Murphy, profesor asociat de Neuroștiință la Universitatea de Stat din Georgia care nu a fost implicată în studiu, și alte cercetări au arătat că „femeile sunt mai prosociale”. ”Însă dacă manipulăm semnalizarea dopaminei în creier, putem face ca femeile să fie mai puțin prosociale și bărbații mai puțin egoiști”.

Totuși, a spus ea, studiul aduce „o mai mare conștientizare a faptului că există diferențe cerebrale la bărbați și femei”. Acesta arată, încă o dată, că oamenii pot indica o bază biologică pentru unele dintre trăsăturile care sunt caracteristice bărbaților”, a spus Murphy. Aceste trăsături ar include egoismul, auto-promovarea, în general un profil ambițios.

Diferențele de gen din creier s-ar putea să nu se datoreze unor diferențe structurale – de exemplu, variații ale dimensiunii sau formei regiunii în funcție de sex, au precizat cercetătorii. Diferențele de gen din creier ar putea fi funcționale. Acest lucru ar însemna că o activare a aceluiași neurotransmițător – dopamină – ar putea provoca un răspuns foarte diferit la femei și la bărbați.

foto 7 prof Zurich
După cum a afirmat Philippe Tobler, coautor al noului studiu, „femeile pun mai multă valoare pe comportamentul prosocial, în timp ce bărbații găsesc mai important un comportament egoist”. ”Cu toate acestea, nu se știa cum se manifestă această diferență la nivelul creierului”, a scris pe e-mail Tobler, profesor asociat de neuroeconomie și neuroștiinte sociale la Universitatea din Zurich.

Studiul are implicații asupra cercetării în domeniul medicamentelor, a remarcat Tobler. „Din punct de vedere istoric, medicamentele au fost adesea testate în principal pe bărbați și, uneori, s-au dovedit a fi mai eficace la bărbați decât la femei”, a scris el.

Atașat articolului despre această nouă cercetare, CNN amintește unele dintre cele mai importante descoperiri despre creier făcute de știință în ultimul deceniu. De exemplu, creierul gândește mai clar atunci când nu ne suprasolicităm. Când luăm o pauză de la muncă, se întâmplă să avem mai multe așa-numite momente ”Aha!” (clipa în care ne vine o idee), pentru că nu ne folosim creierul doar pentru a ne concentra pe îndeplinirea de sarcini interminabile și nici nu insistăm pe evenimente din trecut. Însă cheia reîncărcării mentale este să folosim vacanța pentru relaxare și detașarea completă de sarcinile de serviciu.

De asemenea, somnul ajută creierul să-și consolideze amintirile și să elimine ”deșeurile”. Lipsa somnului ne poate afecta timpul de reacție, memoria și cât de bine procesăm informațiile. Pierderea cronică de somn ne poate expune riscului de a dezvolta diabet, boli de inimă, accident vascular cerebral și accelerează procesul de îmbătrânire.

Foto 4 Vitamina-D-intre-normal-si-patologic-–-partea-1
Recent, s-a descoperit, de asemenea, că vitamina D poate ajuta la susținerea sănătății creierului, în special la vârstnici. Persoanele cu niveluri scăzute de vitamina D se confruntă cu un declin cognitiv mai mare decât cei cu niveluri normale.

Oamenii de știință au mai descoperit că multitaskingul nu este bun pentru creier și că, de fapt, este imposibil să faci mai multe lucruri diferite simultan. Acesta diminuează performanțele mentale și face să ne fie și mai greu să facem ceva. Trebuie să ne concentrăm pe o singură sarcină la un moment dat și să luăm pauze. Dacă trebuie să îndeplinim mai mult decât o sarcină în același timp, este bine să le asociem astfel încât să nu necesite același nivel de gândire, spun specialiștii. Persoanele cu niveluri scăzute de vitamina D se confruntă cu un declin cognitiv mai mare decât cei cu niveluri normale. Vitamina asigură, de asemenea, o funcționare sănătoasă a vaselor sanguine sănătoase și creșterea și supraviețuirea neuronilor. Cofeina din băutură poate, de asemenea, ajuta la recuperarea și prelucrarea amintirilor.

Antrenarea minții cu alte activități decât jocurile tradiționale de stimulare a creierului reprezintă o modalitate foarte bună de a construi și menține puterea creierului. A antrena o nouă abilitate provocatoare poate da creierului un impuls stimulând învățarea prin noutate.

 


 

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.