Zaman Romania

O nouă lovitură pentru primarul Istanbulului. Anchetat pentru că ar fi  „ manipulat o licitație publică”

Autoritățile turce au intentat un nou proces împotriva primarului Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, pentru că ar fi „manipulat o licitație publică” în timp ce era primar, conform Gazete Duvar.

Acuzația implică o posibilă pedeapsă cu închisoarea de până la șapte ani, iar o audiere este programată pentru 15 iunie.

Cazul a fost deschis după o anchetă a Ministerului de Interne privind o licitație pentru servicii de recrutare care a avut loc în 2015.

İmamoğlu a numit procesul „o încercare de a fabrica o infracțiune falsă”, spunând că procesul de licitație a fost investigat la acea vreme, fără a se constata vreo infracțiune.

„Nici măcar nu am semnătura mea pe documentele de licitație. În plus, Ministerul de Interne și Consiliul de Stat nu au detectat nimic problematic în examinările lor la momentul respectiv”, susține edilul pe contul său de Twitter.

Un tribunal turc l-a condamnat pe İmamoğlu, pe 14 decembrie, la doi ani și șapte luni de închisoare sub acuzația de „insultare” a 11 membri ai Înaltului Comitet Electoral (YSK) din Turcia, când a criticat decizia de a anula primul tur al alegerilor municipale. Instanța a impus, de asemenea, o interdicție politică asupra lui İmamoğlu, care trebuie confirmată de o instanță de apel.

İmamoğlu este una dintre figurile vizate frecvent de Erdoğan și AKP încă de la victoria sa decisivă la alegerile din Istanbul din 2019. Înfuriat de pierderea celui mai mare oraș al Turciei în fața principalei opoziții, AKP cere ca İmamoğlu să fie investigat pentru acuzații false.

În ciuda acestor încercări, rata de aprobare a locurilor de muncă a lui İmamoğlu a crescut, potrivit diferitelor sondaje.