20.5 C
București
joi, septembrie 17, 2020

O manipulare reprobabilă venită dinspre propaganda erdoganistă, la Festivalul Turcesc de la Cluj Napoca.

Confiscarea ziarului Zaman România, o eroare care aruncă umbră asupra libertăţii de expresie.

Caravana culturală a voluntarilor mișcării Hizmet (după București și Iași) a dus bogăţia diversităţii culturale, în weekend -ul din 14-16 iulie către publicul din Cluj – Napoca, oraş  considerat capitala Transilvaniei. Ca și în celelalte județe și aici interesul s – a dovedit a fi unul fantastic. Publicul de familişti: soț, soție și copii, a participat entuziast la festival timp de 3 zile.

festivall

Publicul din Cluj a apreciat altruismul și amabilitatea, căldura voluntarilor Hizmet, români și turci, iar cuvintele unui jurnalist local traduc acest lucru; el a spus că, literalmente totul a fost „jos pălăria“!

Din păcate bucuria ne-a fost umbrită de planuri ascunse, despre care putem bă nui că vin tot din partea represiunii erdoganiste. Se ştie că una din componentele politicii actuale este  discreditarea, oriunde în lume, a Mişcării Hizmet.

Ceva ne face să ne amintim cum însuşi consilierul pe probleme de securitate al președintelui american Donald Trump, Michael Flynn, a fost evident mituit cu 530 de mii de dolari pentru a realiza această „sarcină internaţională„, mai exact denigrarea mişcării şi a inspiratorului acestuia. (Flynn a fost demis dupa acest incident) Evident, pentru mituirea unor indivizi, aşa încât ei să aducă atingere unui eveniment atât de frumos şi de altruist precum festivalul, sumele or fi fost modeste, acolo, dupa trei sute de dolari… procedeul e însă, acelaşi…

În a doua zi a festivalului, aproape de standul unde era expus ziarul nostru, doi provocatori au pus întrebări provocatoare de genul: „De ce faceți propagandă aici?“. Au urmat mişcări suspecte și instrucțiuni prin telefon, strigate în stânga şi în dreapta, încercând să facă vâlvă.. Până să fie sesizați agenții de securitate aceștia s-au îndepărtat repede din zona festivalului.

La început, provocatori. Ulteriori „reporteri la comandă”.

Cei care au făcut o mică investigaţie, au aflat că sursa provocatorilor ar fi influenţată chiar de ambasadorul dar şi a Consulul Onorific din Cluj Vasile Andrei Vita. Apoi, au aranjat cu corespondentul la Cluj al unei agenții naționale (Mediafax) (Vasile Magradean) sa facă o știre unilaterală.Încercarea era a ceea de a ne denigra festivalul şi evident, standul ziarului nostru.

Domnul Magradean deasemenea la sfârșitul articolului a recurs la tactica clasică de a publica comentarii echivoce şi mai ales neadevărate, de genul „Cei de la Zaman nu au dorit să comenteze pe această temă“.

Personal, ca reprezentant al publicaţiei „Zaman” (care are toate actele şi acreditările necesare conform statului român şi legislațiaiei din România) am fost în stand toate cele trei zile. Nimeni de la Mediafax nu a venit să mă întrebe ceva. Comunicatul de presă pe care l – am trimis la Mediafax, de asemenea, nu a fost încă publicat.

Sincer, nu îmi vine să cred că cea mai proeminantă agenţie privată de ştiri din România, poate să acţioneze în acest mod.

In cea de a treia și ultima zi a festivalului o fițerii de poliție (poliția locală) au venit la standul ziarului nostru si ne – au adus la cunoștință că din motivul „propagandei“, ziarul nostru nu poate fi distribuit în cadrul festivalului și ziarele din stand vor fi confiscate. Au luat in primire un număr de 1715 ziare numărându- le și au aplicat o amenda de 1000 de lei

Am făcut contestație la decizia de confiscare a ziarelor considerată in momentul de față o rușine, oriunde s-ar fi petrecut pe teritoriul Uniunii Europene, care încalcă Constituția și legile din România. Vom continua să ne căutăm drepturile în conformitate cu legile în vigoare.

Apeluri telefonice din partea ambasadorului şi a Consulului onorific către dl. Emil Boc

Când subiectul a izbucnit în mass- media, colegii noștri români ne- au sunat exprimându – și solidaritatea.

Unul dintre ei ar fi vorbit cu primarul Emil Boc. Primarul i-ar fi spus ca a comandat confiscarea ziarelor Zaman Romania in urma unei plângeri a ambasadorului Turciei la București, Osman Koray Ertaș și a Consulului Onorific din Cluj Vasile Andrei Vita potrivit cărora „ziarul ar fi tipărit clandestin și ar fi făcut propagandă ilegală împotriva lui Erdogan«».

Această informație a fost confirmată marți de noile știri din ziarele locale.

Astfel, s-a aflat si cine sunt eroii „secreți” ai evenimentului.

Nu a fost nici o surpriza. Păcat că există asemenea atitudini ale unui ambasador care ar trebui să fie în slujba cetăţenilor turci.

Păcat şi de „intervenţia„ blamabilă a consulului onorofic. Dacă stăm să ne gândim, asemenea situaţii rămân în istorie, aceşti oameni vor fi mereu confruntaţi cu realitatea faptelor lor care va rămâne vie…

Clarificări necesare:

Între ziarul Zaman din Turcia pe care regimul autocratic Erdogan anul trecut l-a confiscat ilegal și la care, de asemenea, am avut onoarea de a lucra mai mulți ani, și ziarul Zaman România, în afara afilierii conceptuale, nu exista nici o relație legală, administrativă sau de alt fel.

zaman-osimZaman România este o publicație românească înregistrată în conformitate cu legislația din Romania, plătitoare de taxe, cu dreptul asupra mărcii, înregistrat la Osim. Prin urmare, în ciuda fabulațiilor uzurpatorilor din Turcia, în cadrul legal din România, continuăm / vom continua să emitem publicații…

Ironia sorţii:

Cluj – Napoca care este nominalizata pentru „Capitala europeană a culturii“ in anul 2021.

Prin felul în care a cedat faţă de presiunile şi minciunile unora, a devenit un oraș in care au fost confiscate ziare și au fost interzise ziare.

Oare nu era nevoie de o „documentare„ mai amănunţită înainte de a ceda, de a da liber la un gest discreţionare care poate compromite imaginea „libertăţii de opinie„ într- un mediu democratic? Oare nu ar fi trebuit să se gândească, să analizeze, să vadă actele şi realitatea de fapt, înainte de a face zarva în care bieţii poliţişti au executat ce li s-a ordonat?

După scandalul privind anularea pașaportului faimosului jucător NBA Enes Kanter, din păcate domnul ambasador a reuşit contraperformabţa umilirii oraşului Cluj Napoca, prin scandal provocat cu ziarul nostru. Mă întreb sincer, ce a câștigat? Ce a obținut in afară de a nărui încă odată imaginea Turciei?..

A adus un ziar pe care l-ar fi citit poate doar oamenii participanţi la festival la Cluj Napoca, pe ordinea de zi din România. Poate că astfel, i-a determinat pe oamenbi să fie mai interesaţi de Zaman Romania, să citească, să îl caute în formatul lui PDF, online.

Nu au putut pleca în ţara lor, au adus turcia la Cluj Napoca, dar…

1fest2fest

Voluntarii Hizmet care au participat la festival, sunt oameni care isi iubesc țara foarte mult.

De doi ani, din cauza regimului despotic, le- au fost anulate pașapoartele proprii, până şi certificatele copiilor nou născuţi.

Nu isi pot folosi nici un drept de cetățenie. Nu pot merge in țara lor, din cauza amenințării cu închisoarea. Din patriotism, din dor de ţara lor şi de tradiţiile ei minunate, au decis să aducă Turcia la Cluj.. Cu toate acestea, in loc sa fie felicitați, sunt expuși hărțuirilor.

In momentul de față, deși toate serviciile de informații din țările dezvoltate au declarat că lovitura de stat din 15 iulie a fost organizată de Erdogan, în Turcia, printr- o vânătoare de vrăjitoare, peste 160 de mii de oameni sunt concediați de la locurile de munca. Aproape 60 de mii de persoane (dintre care 600 sunt copii, iar 17 000 sunt femei nevinovate) se afla pe nedrept în închisoare, urmare a unor dovezi prefabricate, întemeiate pe falsuri, declaraţii mincinoase sau inventate.

Există aproape 60 de cazuri de decese suspecte, decese cauzate de tortură. Serviciul de informații al statului (MİT) se ocupă de răpirea și torturarea oamenilor nevinovați.

Aproape 8 mii de cadre universitare au fost concediate din universități.

In Turcia lui Erdogan, care a devenit o mare închisoare, peste 220 de colegi jurnaliști sunt, pe nedrept, în închisoare. Majoritatea voluntarilor care au participat la organizarea festivalului și rudele lor sunt victime ale lui Erdogan..

Cum putem rămâne indiferenți față de represiunile și tiraniile din Turcia, prezentate în fiecare zi în mass-media românească, şi de fapt în mass-media internaţională?

Rostul unui organ mass-media nu este de a aduce pe ordinea de zi societatea în care se află, victimele, persecuțiile, presiunile, greșelile?

În caz contrar, care ar fi diferența față de un ziar de publicitate?

Am făcut oare propagandă când am adus pe ordinea de zi, la lumină, în văzul opiniei publice chiar „drepturile si libertățile omului“?..

Oricum… majoritatea știrilor pe care le-am republicat în ediția specială confiscată de echipajele de poliție din Cluj erau știri din mass-media românească (Adevărul, Evenimentul Zilei etc…) și din mass – media internațională…

In mod ironic, dacă stăm să ne gândim, prin confiscare s-a încercat reducerea la tăcere a mass-mediei din România…

MİȘCAREA HİZMET Șİ FETHULLAH GÜLEN…

In ziarul nostru am publicat punctele de vedere ale lui Fethullah Gülen, liderul celei mai pașnice mișcări din lume. Si vom continua să le redăm. Noi credem în idealul lui Gülen, al unei lumi de pace, prietenie și fraternitate. Cei care sunt împotriva sa nu pot proba nici cea mai mică sugestie din discursul său, care sa contravină păcii și prieteniei, umanităţii.

Deoarece viața lui Gulen, cele peste 80 de lucrări ale sale, pot dovedi acest lucru..  Cred că cei care nu i-au citit o singură carte si îl judecă pe Gülen fac o mare nedreptate. Acum este deja de notorietate faptul că sunt propagate minciuni grosolane, calomnii fără seamă la adresa lui Gülen, atribuindu – i acestuia lovitura de stat.

Regimul lui Erdoğan, care în Turcia a preluat mass -media în proporție de suta la suta, face el însuși intr-un mod care amintelte moemnte de tristă amintire din perioada fascismului, adevărata manipulare și propagandă. Cu toate acestea, în afara granițelor Turciei nime ni nu înghite aceste minciuni..

erdo-1

După cum se menționează în știrea din Evenimentul Zilei pe care am redat -o în ziarul nostru, poporul român continuă să îl perceapă pe Erdogan ca fiind mult mai rău decât în România lui Ceaușescu.

În cele din urmă pot spun e că… da, am fost martor al propagandei în cadrul evenimentului multicultural din Cluj.. Dar această propagandă era doar o propagandă a prieteniei, fraternității diferitelor comunități și a păcii.

Iar publicul din Cluj a adoptat într-un mod extrem de receptiv acest mesaj, prin marea atenție și ospitalitate acordată festivalului.

Mulțumiri eroilor Hizmet.. Mulțumim publicului din Cluj..

(HAYRİ GÜL)

Turcia: Profesor condamnat, ținut în cătușe la înmormântarea fiicei sale

Un profesor închis pentru presupusă apartenență la o organizație teroristă a fost ținut în cătușe, sâmbătă, la înmormântarea fiicei sale de doar 21 de ani, relatează Stockholm Center for Freedome.

Turcia:Orele de lucru prin rotație, după ce numărul de infectați au depășit 1.700 de cazuri pe zi

Prefectul Istanbul a declarat, luni, că oficialii i-au în calcul planurile de rotație a programului de lucru pentru angajații din sectorul public și privat, după ce cazurile COVID-19 au depășit 1.700.

Vizita lui Robert Spano, președintele CEDO în Turcia, a ucis încrederea în Curtea de la Strasbourg

Vizita lui Robert Spano, președintele CEDO în Turcia, a ucis încrederea în Curtea de la Strasbourg

Grecia îi împinge înapoi pe migranții care fug de persecuțiile guvernului lui Erdogan

Grecia ar fi împins înapoi spre Turcia 10 solicitanți de azil turci care au încercat să treacă, miercuri, râul Evros, a raportat site-ul de știri Tr724.

Ankara: Mandat de arestare pentru 60 de avocați sunt acuzații de terorism

Procuratura șefă din Ankara a emis, vineri, mandate de arestare pentru 60 de avocați acuzați de terorism, relatează Turkish Minutes.

Turcia: Pacienții cu COVID-19 obligați să poarte brățări.Amenzi de 3.150 de lire pentru cei care încalcă regula

Consiliul provincial de sănătate din sud-estul Mardin a decis pe 10 septembrie că toți pacienții cu COVID-19 vor fi obligați să poarte...

Istanbul: Hotel de lux va fi vândut după ce proprietarul nu și-a plătit datoriile

Les Ottomans, un hotel de lux din Istanbul, de tip boutique, în Bosfor, va fi vândut săptămâna aceasta după ce proprietarul nu a reușit să se răscumpere împrumuturile către o bancă.

Constanța: Cum s-au deschis școlile în timpul pandemiei COVID-19

Însă, anul acesta, în prima zi de școală în instituțiile de învățământ din Constanța avut curțile pustii, dar pregătită cu semne care marchează distanțarea socială, bannere care anunță obligativitatea purtării de mască, dezinfectante, și tot ce este necesar pentru protecția elevilor.