„Acesta este romanul african al secolului XX!” (Moses Isegawa)
In perioada de dupa cucerirea independentei Kenyei, uciderea invaluita in mister a trei dintre proprietarii unei fabrici de bere declanseaza o investigatie plina de suspans. Dincolo insa de aceasta ancheta, povestile celor patru suspecti recompun o fresca devastatoare a unei tari din Lumea a Treia si a unui popor care vede cum conducatorii sai l-au dezamagit iarasi si iarasi.
Publicat in 1977, Petale de sange a avut un impact exploziv, guvernul kenyan dispunind arestarea scriitorului fara sa fie formulate acuzatii clare. Incidentul a fost relatat de ziare din intreaga lume, incarcerarea lui Ngugi wa Thiong’o stirnind vii proteste din partea organizatiilor pentru apararea drepturilor omului, dar si a unor scriitori faimosi precum James Baldwin, Toni Morrison, Donald Barthelme, Harold Pinter si Margaret Drabble.
Petale de sange, de Ngugi wa Thiong’o, a aparut in colectia „Biblioteca Polirom”, in traducerea Mihaelei Negrila.
„O declaratie politica naucitoare, un strigat de disperare plin de durere, un roman senzational.”
(The Weekly Review)
„Un roman ambitios, acid, pasionant…” (The New Yorker)
„Decizia sa-ti sacrifici sau nu viata pentru popor e in inima ta. Juramintul e ca apa cu care stropesti capul omului la botez.” (Ngugi wa Thiong’o)
Ngugi wa Thiong’o s-a nascut in Kamirithu, Kenya, in 1938. Studiile superioare si le-a definitivat la Universitatea Makerere si la Universitatea din Leeds. Primul sau roman, Nu plinge, copile, a fost publicat in 1964, urmat in 1965 de Riul care ne desparte(Polirom, 2014), Un bob de griu in 1967 (Polirom, 2016) si Petale de singe in 1977. Diavol pe cruce, publicat in 1980, a fost gindit si scris in timp ce autorul sau era in inchisoare, in Kenya, unde fusese trimis fara sa fie judecat, dupa punerea in scena de catre tarani si muncitori a piesei Ma insor cind vreau eu, scrisa impreuna cu Ngugi wa Mirii. In 1986 aparea, in Kenya, romanul Matigari.
Ngugu wa Thiong’o a publicat, de asemenea, antologii de proza scurta si numeroase eseuri critice. In prezent este profesor la Universitatea din California, Irvine.
Colectia „Biblioteca Polirom” este coordonata de Bogdan-Alexandru Stanescu si numara peste 1000 de titluri.