Zaman Romania

Numărul șomerilor din Turcia este mai mare decât populația din 109 țări

Principalul partid de opoziție  din Turcia a contestat statisticile oficiale ale șomajului, susținând că numărul șomerilor este mai mare decât populațiile din 109 țări,informează Duvar English.

Purtătorul de cuvânt Partidului Republican al Poporului (CHP), Faik Öztrak a afirmat că că rata șomajului real al țării este de 30,6%, ceea ce corespunde peste 10,5 milioane de persoane.

Cele mai recent lansate cifre oficiale ale șomajului furnizate de Institutul Turc de Statistică (TÜİK) indică faptul că 3,8 milioane de persoane erau fără locuri de muncă începând cu luna mai a acestui an (12,9% din forța de muncă).

Cu toate acestea, Öztrak a declarat că acest număr depășește 10,5 milioane atunci când îi contabilizează pe cei care nu caută în mod activ un loc de muncă pe baza lipsei de speranță și atunci când includ lucrători sezonieri, plus cei care nu sunt angajați din alte motive. Astfel, rata reală a șomajului ajunge la Turciei la 30,6 la sută.

„Mai mult, începând cu luna mai 2020, existau peste cinci milioane de oameni care păreau a fi angajați, dar care nu erau la serviciu. Împreună cu acești oameni, numărul cetățenilor noștri șomeri se apropie de 16 milioane ”, a susținut Öztrak.

Rata șomajului și a inflației din Turcia continuă să crească în ultimii câțiva ani. Experții avertizează asupra unei potențială criză economică, mai ales, că  lira turcă a scăzut, ajungând la 7,34 unități față de dolar începând cu această săptămână.