luni, aprilie 22, 2024

Numărul sirienilor refugiați în Turcia a depășit trei milioane

Numărul refugiaților sirieni înregistrați în Turcia a depășit trei milioane în 2017, dintre care aproape jumătate sunt minori, potrivit datelor Ministerului de Interne turc, preluate marți de cotidianul Birgün, citat de EFE.

Potrivit cifrelor actualizate la 15 iunie, Turcia adăpostește 3.049.879 de cetățeni sirieni aflați ‘sub protecție temporară’, termen care se folosește deoarece Ankara acordă statut de refugiat oficial doar persoanelor originare de pe continentul european. La ratificarea Convenției privind refugiații din 1951, Turcia a stabilit o limitare geografică, astfel că doar aceia care fug ca urmare a ‘unor evenimente petrecute în Europa’ pot obține statutul oficial de ‘refugiat’.

Din numărul total de sirieni din Turcia, doar 247.000 trăiesc în tabere — ridicate de obicei din module prefabricate locuibile — cu alimente furnizate de către statul turc, în timp ce 2,8 milioane încearcă să se descurce pe cont propriu. Istanbulul este orașul care adăpostește cel mai mare număr de sirieni, aproximativ 485.000, care reprezintă 3,3% din populația metropolei cu 14,8 milioane de locuitori, în timp ce în capitală, Ankara, trăiesc doar 78.000 de sirieni.

Pe locul doi în ceea ce privește numărul de sirieni din Turcia se află provincia Șanliurfa — aflată la granița cu Siria și cu o populație de două milioane de locuitori—, unde trăiesc 428.000 de sirieni, dintre care 103.000 locuiesc în cinci tabere, urmată de provincia Hatay, cu 392.000 de sirieni, și de Gaziantep, cu 333.000 de sirieni, aflate și acestea la granița cu Siria. Remarcabil este cazul micii provincii frontaliere Kilis, unde cei 126.000 de sirieni înregistrați egalează aproape numărul populației locale, de 130.000 de persoane.

Ca împărțire pe genuri, sunt 1,6 milioane de bărbați sirieni, față de 1,4 milioane de sirience care trăiesc în Turcia. Aproape jumătate din numărul total de sirienii care s-au refugiat în această țară, adică 1,4 milioane, sunt minori, iar dintre aceștia, 800.000 nu au împlinit încă 10 ani.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.