Zaman Romania

Nu a fost primită la facultatea pentru legături cu Mișcarea Gulen, deși a trecut examenul

O universitate din sud-estul Turciei refuză admiterea unei femei care a fost închisă pentru legături cu Mișcarea Gulen, deși a promovat examenul, conform Stockholm Center for Freedome.

Ünzile Köşker, care a fost închisă pentru presupuse legături cu Mișcarea Gülen, nu i s-a permis să se înscrie la o universitate, în ciuda faptului că a promovat examenul de admitere la nivel național, deoarece reprezintă „un risc”.

Köşker a scris o scrisoare despre incident către deputatul Partidului Democrat al Poporului (HDP), Ömer Faruk Gergerlioğlu, care a publicat-o pe Twitter, criticând mișcarea universității.

Köşker a spus că a susținut examenul în iunie și și-a câștigat dreptul de a se înscrie la departamentul de istorie a Universității Adıyaman.

Cu toate acestea, universitatea a refuzat să meargă mai departe cu înscrierea ei, spunând că nu și-ar putea asuma riscul de a o accepta, deoarece a fost arestată pentru presupuse legături cu mișcarea Gülen.

Köşker se află în prezent în închisoarea Bünyan, din provincia Kayseri.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan i-a vizat pe adepții mișcării Gülen, încă de la investigațiile de corupție din 17-25 decembrie 2013, care au implicat membrii familiei lui Erdogan și cercul său.

Potrivit Direcției Generale a Penitenciarelor și Caselor de Detenție, deținuții au dreptul la educație, inclusiv la obținerea unei diplome universitare. Ei pot continua cu o educație universitară prin învățământ la distanță.

Institutul de Statistică din Turcia (TurkStat) a dezvăluit că numărul deținuților cu diplome universitare în Turcia a crescut de peste două ori între 2016 și 2020, ajungând la 20.333.

Creșterea dramatică reflectă creșterea numărului de prizonieri politici din țară ca urmare a tentativei de lovitură de stat din iulie 2016.