joi, aprilie 18, 2024

Noul patriarh al creștinilor ortodocși armeneni din Turcia a fost ales

Noul patriarh al creștinilor ortodocși armeni din Turcia a fost ales pe 11 decembrie, după alegerile care ar fi fost influențate de guvernul turc, a informat Turkish Minute.

Comunitatea armenească din Turcia l-a votat, miercuri, pe Episcopul Sahak Mașalyan, în vârstă de 57 de ani, ca al 85-lea Patriarh al creștinilor ortodocși armeni din Turcia, conform anunțului bisericii, la sfârșitul unei proceduri de alegeri care a început pe 7 decembrie.

Sahak Mașalyan îi succede  pe Patriarhului Mesrob al II-lea, care a murit în martie, la 62 de ani. Arhiepiscopul Aram Ateșyan, a fost în calitate de Patriarh în funcție din 2008, când Mesrob a devenit incapabil și s-a retras de la  îndatoririle sale.

Boicot din partea armenilor

Ateșyan și Mașalyan au fost  doar cei doi candidați care au reușit să candideze la funcție, după ce Turcia a decis că clerul armean care slujește în prezent în străinătate nu va fi eligibil. 

Cel de-al treilea candidat a renunțat la cursă în semn de protest, în timp ce unii membri ai comunității au boicotat alegerile, potrivit rapoartelor mass-media turce.

Garo Paylan, deputat în parlamentul Turciei, a fost printre membrii comunității care au boicotat alegerile.

„Nu îl voi considera pe cel ales pentru a fi patriarhul meu”, a scris el pe Twitter, adăugând că cei care au intervenit în alegeri vor intra în „paginile întunecate” ale istoriei.

Anul trecut, guvernul turc a intervenit pentru a opri alegerile de la patriarhie, pe motiv că „nu au fost îndeplinite condițiile necesare pentru procesul electoral”  dar și din cauză că Mesrob era încă în viață.

Patriarhul este considerat conducătorul armenilor din Turcia, care sunt de aproximativ 70.000 și ține legătura dintre guvern și comunitate. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.