marți, aprilie 12, 2022

Noul patriarh al creștinilor ortodocși armeneni din Turcia a fost ales

Noul patriarh al creștinilor ortodocși armeni din Turcia a fost ales pe 11 decembrie, după alegerile care ar fi fost influențate de guvernul turc, a informat Turkish Minute.

Comunitatea armenească din Turcia l-a votat, miercuri, pe Episcopul Sahak Mașalyan, în vârstă de 57 de ani, ca al 85-lea Patriarh al creștinilor ortodocși armeni din Turcia, conform anunțului bisericii, la sfârșitul unei proceduri de alegeri care a început pe 7 decembrie.

Sahak Mașalyan îi succede  pe Patriarhului Mesrob al II-lea, care a murit în martie, la 62 de ani. Arhiepiscopul Aram Ateșyan, a fost în calitate de Patriarh în funcție din 2008, când Mesrob a devenit incapabil și s-a retras de la  îndatoririle sale.

Boicot din partea armenilor

Ateșyan și Mașalyan au fost  doar cei doi candidați care au reușit să candideze la funcție, după ce Turcia a decis că clerul armean care slujește în prezent în străinătate nu va fi eligibil. 

Cel de-al treilea candidat a renunțat la cursă în semn de protest, în timp ce unii membri ai comunității au boicotat alegerile, potrivit rapoartelor mass-media turce.

Garo Paylan, deputat în parlamentul Turciei, a fost printre membrii comunității care au boicotat alegerile.

„Nu îl voi considera pe cel ales pentru a fi patriarhul meu”, a scris el pe Twitter, adăugând că cei care au intervenit în alegeri vor intra în „paginile întunecate” ale istoriei.

Anul trecut, guvernul turc a intervenit pentru a opri alegerile de la patriarhie, pe motiv că „nu au fost îndeplinite condițiile necesare pentru procesul electoral”  dar și din cauză că Mesrob era încă în viață.

Patriarhul este considerat conducătorul armenilor din Turcia, care sunt de aproximativ 70.000 și ține legătura dintre guvern și comunitate. 

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,