sâmbătă, februarie 4, 2023

Noul patriarh al creștinilor ortodocși armeneni din Turcia a fost ales

Noul patriarh al creștinilor ortodocși armeni din Turcia a fost ales pe 11 decembrie, după alegerile care ar fi fost influențate de guvernul turc, a informat Turkish Minute.

Comunitatea armenească din Turcia l-a votat, miercuri, pe Episcopul Sahak Mașalyan, în vârstă de 57 de ani, ca al 85-lea Patriarh al creștinilor ortodocși armeni din Turcia, conform anunțului bisericii, la sfârșitul unei proceduri de alegeri care a început pe 7 decembrie.

Sahak Mașalyan îi succede  pe Patriarhului Mesrob al II-lea, care a murit în martie, la 62 de ani. Arhiepiscopul Aram Ateșyan, a fost în calitate de Patriarh în funcție din 2008, când Mesrob a devenit incapabil și s-a retras de la  îndatoririle sale.

Boicot din partea armenilor

Ateșyan și Mașalyan au fost  doar cei doi candidați care au reușit să candideze la funcție, după ce Turcia a decis că clerul armean care slujește în prezent în străinătate nu va fi eligibil. 

Cel de-al treilea candidat a renunțat la cursă în semn de protest, în timp ce unii membri ai comunității au boicotat alegerile, potrivit rapoartelor mass-media turce.

Garo Paylan, deputat în parlamentul Turciei, a fost printre membrii comunității care au boicotat alegerile.

„Nu îl voi considera pe cel ales pentru a fi patriarhul meu”, a scris el pe Twitter, adăugând că cei care au intervenit în alegeri vor intra în „paginile întunecate” ale istoriei.

Anul trecut, guvernul turc a intervenit pentru a opri alegerile de la patriarhie, pe motiv că „nu au fost îndeplinite condițiile necesare pentru procesul electoral”  dar și din cauză că Mesrob era încă în viață.

Patriarhul este considerat conducătorul armenilor din Turcia, care sunt de aproximativ 70.000 și ține legătura dintre guvern și comunitate. 

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.