vineri, martie 29, 2024

Nord Stream 2- mai multe necunoscute în ecuaţie

Comisia Europeană a invitat statele membre ale Uniunii Europene să își clarifice poziția de proiectul gazoductului Nord Stream 2, informează Reuters citând un articol apărut miercuri în cotidianul danez Politiken.

UE vrea să afle care este opinia statelor membre față de proiectul   Nord Stream 2

 

Comisia va cere statelor membre permisiunea de a demara negocierile cu Rusia pentru a ajunge la un acord potrivit căruia principiile cheie ale cadrului legal al UE vor fi impuse și proiectelor de genul Nord Stream 2, a declarat purtătorul de cuvânt al CE, Anna-Kaisa Itkonen pentru Politiken.Baltic-Sea-gas-pipeline-still-closed-after-mysterious-object-found-300x160

 Moscova vrea să dubleze capacitatea actualului gazoduct Nord Stream, care face legătura între Rusia și Germania via Marea Baltică, ocolind Ucraina, o țară importantă pentru tranzitul gazului natural rusesc spre Europa. Însă planurile Moscovei sunt privite cu scepticism în Europa, în special de fostele state comuniste cum este Polonia, care încearcă să își reducă dependența de livrările de gaze rusești.

 

Executivul comunitar subliniază că acest gazoduct nu poate opera într-un „vid legislativ” și în consecință cere Germaniei, Danemarcei și altor state membre să își clarifice punctul de vedere față de              Nord Stream 2.

 

Gazprom livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom și un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV și Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune construcția a încă două conducte pe lângă cele două deja existente, astfel încât capacitatea sa de transport ar urma să se dubleze, până la 110 miliarde de metri cubi pe an.

 Însă unele guverne europene susțin că proiectul gazoductului Nord Stream 2 riscă să majoreze dependența de gazul din Rusia, în beneficiul Germaniei dar subminând unitatea UE în domeniul energiei.

 Luna acesta, comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, a declarat că gazoductul Nord Stream 2 nu este un proiect de interes comun pentru Uniunea Europeană. Vestager a reafirmat poziția Comisiei Europene că proiectul nu servește eforturilor UE de reformare a pieței energiei în blocul comunitar și de reducere a dependenței de gazul rusesc.

 Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne