vineri, martie 29, 2024

Negocieri în legătură cu hajj (pelerinajul) din 2017

Iranul a confirmat că a primit o invitație din partea Arabiei Saudite pentru a discuta despre revenirea credincioșilor iranieni la pelerinajul de la Mecca, de unde aceștia au lipsit anul trecut, pe fondul tensiunilor dintre cele două țări, a anunțat agenția de știri a televiziunii naționale Irib, preluată de AFP.

Iranul confirmă că a primit din partea Arabiei Saudite o invitație în legătură cu pelerinajul de la Mecca

 

 „Am primit o invitație din partea Arabiei Saudite la negocieri în legătură cu hajj (pelerinajul) din 2017. Tonul acestei invitații nu a fost foarte diferit față de cele precedente”, a declarat luni seara Ali Ghazi Asghar, reprezentantul ghidului suprem al Iranului pentru Hajj.

Acesta a mai precizat că Iranul urmează să răspundă invitației în zilele următoare și că „va trebui găsită o soluție pentru cazarea pelerinilor, pentru asigurarea hranei, pentru problemele medicale, transport, chestiuni bancare și consulare”.

 La 2 ianuarie, Iranul a dezmințit că ar fi primit o astfel de invitație.

Anul trecut, în 2016, la hajj nu a participat niciun pelerin venit din Iran, pentru prima dată după aproape trei decenii.

După moartea a aproape 2300 de credincioși, între care 464 iranieni, într-o busculadă la pelerinajul din 2015, Teheranul a contestat organizarea de către saudiți a marelui pelerinaj musulman anual. Aceasta a survenit în contextul în care existau deja tensiuni aprinse între Arabia saudită majoritar sunită și Iranul șiit, două puteri regionale rivale care susțin tabere diferite într-o serie de conflicte regionale, îndeosebi în Siria și Yemen.

 În urmă cu un an, Arabia Saudită a rupt relațiile diplomatice cu Iranul, după protestele violente de la ambasada sa de la Teheran ca reacție la executarea în regat a unui demnitar religios șiit. Riadul a rupt totodată relațiile economice și comerciale cu Teheranul și a suspendat toate zborurile între cele două țări, ceea ce a complicat eliberarea de vize pentru pelerinii din Iran și transportul lor către Mecca. AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Toth, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruștei)

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.