joi, martie 28, 2024

NE PREGĂTIM CU 1500 DE SPECIALIȘTI PENTRU A PRELUA PREȘEDINȚIA CONSILIULUI UE

Aproximativ 1.500 de specialişti au fost formaţi pentru momentul preluării de către România a preşedinţiei Consiliului UE, a declarat joi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

„Pentru acest moment al preşedinţiei avem nevoie de foarte multe persoane, vorbim despre aproximativ 1.500 de specialişti, pe care i-am identificat în ultimul an, pe care deja i-am format. Formările au început anul trecut, cu sprijinul Institutului European din România, cu sprijinul Comisiei Europene, cu sprijinul Secretariatului general al Consiliului Uniunii Europene. Oamenii s-au format, sunt oameni pregătiţi, mulţi dintre ei au plecat la post, lucrează deja la nivelul Reprezentanţei şi, mai mult decât atât, am adus şi resurse umane care lucrează la nivelul instituţiilor europene, oameni, în general români, care au vrut să fie alături de noi pentru ceea ce înseamnă acest moment al pregătirii şi al exercitării preşedinţiei”, a spus Negrescu, la televiziunea B1 TV.

El a adăugat că aceşti specialişti trebuie să fie capabili să asculte toate părerile statelor membre şi să vină cu soluţii de compromis, soluţii consensuale, care pot fi acceptate de statele membre.

„Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene nu presupune ca ţara care deţine acest mandat să spună celorlalţi ce să facă, ci presupune să fii capabil să mediezi, să asculţi diferitele puncte de vedere, să generezi un consens şi acest efort presupune această capacitate de dialog, această capacitate de negociere pe care am căutat să o dezvoltăm foarte mult în ultima perioadă pentru că, atunci când am început acest proces, acum un an şi un pic, când am devenit ministru, am remarcat că specialiştii responsabili de afaceri europene nu mai erau aşa de mulţi în sistemul public, mulţi plecând către mediul privat sau către instituţiile europene. Am căutat să reclădim, pe de o parte creând departamente corespunzătoare în ministere, găsind în ministere oameni bine pregătiţi, aducând şi din afară şi din sursele europene oameni capabili şi, de ce nu, recrutând oameni noi, care au venit cu o nouă pregătire pentru a ajuta echipele din ministere implicate în acest proces”, a arătat ministrul.

Victor Negrescu a afirmat că o preşedinţie a Consiliului UE „se măsoară în numărul de dosare pe care reuşeşte să le închidă”

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne