marți, aprilie 16, 2024

NATO: Scutul antirachetă de la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei

Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) este un element crucial în politica de securitate euro-atlantică, iar scutul antirachetă de la Deveselu respectă întru totul tratatul, a transmis  Carmen Romero. unul din purtătorii de cuvânt ai NATO.

Declarația vine ca replică la afirmațiile făcute joi de către viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, într-o alocuțiune rostită în Camera publică, o instituție de pe lângă Președinția rusă.

„Baza militară nu va găzdui rachete ofensive. Rachetele de interceptare nu vor fi înarmate cu focoase.

 Scutul antirachetă al NATO este un sistem destinat apărării și nu este nici conceput, nici direcționat împotriva Rusiei. Nu reprezintă niciun fel de amenințare pentru Rusia”, a precizat Romero.

 

Riabkov a declarat joi că instalarea de elemente antirachetă la baza Deveselu din România reprezintă un moment nou în evoluția relațiilor dintre Rusia și NATO. „În perspectivă, lansatoare similare antirachetă urmează să fie amplasate în Polonia, asemănătoare cu cele utilizate pe navele marinei americane pentru a lansa rachete de croazieră, cu raza medie de acțiune, Tomahawk”, a afirmat viceministrul de externe rus, citat de TASS.

Totodată, Riabkov a denunțat planurile NATO de a desfășura forțe multinaționale în Polonia și în țările baltice — în apropiere de frontierele ruse—, apreciind că aceasta va constitui o încălcare a Actului fondator privind relațiile Alianței Nord-Atlantice cu Rusia.

carmen_romero_13816100„Știm că SUA intenționează să desfășoare forțe suplimentare în Europa, în apropierea frontierelor ruse, prezentând aceasta ca pe o inițiativă destinată să ducă la creșterea încrederii aliaților lor. În realitate, aceste planuri vor duce la o creștere a efectivelor NATO la granițele noastre, chiar dacă ni se spune că ele nu încalcă prevederile Actului fondator Rusia-NATO”, a afirmat Riabkov.

În acest context, ministrul rus a indicat că deși efectivele ale Alianței vor staționa prin rotație, tehnica militară va rămâne pe loc. „Prin urmare, prevederile Actului de a se abține de la dislocarea de echipamente militare substanțiale vor fi încălcate”, a subliniat el, referindu-se la Actul fondator NATO-Rusia din 1997, care interzice „staționarea suplimentară permanentă a unor forțe militare substanțiale” în estul Europei.

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..