sâmbătă, aprilie 9, 2022

MUSULMANİİ SĂRBĂTORESC RAMADAN BAİRAMUL

Credincioșii musulmani sărbătoresc de astazı (vineri) prima din cele trei zile de Ramazan Bayram. Sărbătoarea marchează sfârşitul celor 30 de zile de post şi rugăciune (Luna Ramazan), prilej cu care vor fi oficiate slujbe religioase în toate geamiile.

Musulmanii din cel puţin şapte ţări vor celebra vineri prima zi a sărbătorii Eid al-Fitr, ce marchează sfârşitul postului islamic de o lună, cunoscut sub numele de Ramadan, potrivit unor anunţuri oficiale ce au fost făcute joi, informează DPA.

Arabia Saudită, patria celor mai sfinte aşezăminte ale islamului, a anunţat că joi a fost ultima zi a Ramadanului din 2018 şi că vineri este prima zi a sărbătorii Eid al-Fitr, a precizat agenţia de presă SPA, citând o declaraţie a Tribunalului regal din această ţară.

Anunţuri similare au fost făcute în Iordania, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuwait şi Oman.

Autorităţile religioase din comunităţile sunnite din Irak şi ale minorităţilor kurde au anunţat, de asemenea, că sărbătoarea Eid al-Fitr va începe vineri.

Deocamdată, nu a fost făcut niciun anunţ oficial referitor la momentul în care majoritatea şiită din Irak va începe să celebreze această sărbătoare.

Începutul şi sfârşitul lunilor islamice sunt determinate de apariţia Lunii pline.

Eid al-Fitr este una dintre cele mai sfinte sărbători din calendarul islamic.

În debutul primei zile a sărbătorii, musulmanii participă la o rugăciune specială în moschei, iar copiii primesc haine noi şi daruri în bani pe parcursul acestei sărbători ce durează trei zile. (AGERPRES)

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.