marți, martie 26, 2024

Miting şi marş al unioniştilor: speranţe, acţiuni şi influenţe

Amplificarea consecinţelor mitingului unioniştilor, organizat cu acceptul Primăriei Capitalei, era previzibilă. Mai multe sute de persoane au participat ,sâmbătă, la marșul intitulat „Luptă pentru Basarabia”, prin care se cere politicienilor asumarea ca proiect de țară a unirii României cu Republica Moldova.

„Solicităm premierului și președinților partidelor care se vor înscrie în cursa electorală să-și asume reunirea națională printr-o declarație a Legislativului, în sesiunea viitoare, și asumarea proiectului reunificării ca proiect de țară, cu toți pașii care decurg prin aceasta: interconectare energetică, unificare monetară, spațiu mediatic comun”, a declarat George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, care a organizat marșul „Luptă pentru Basarabia”. Potrivit acestuia, marșul era unul autorizat și se desfășoară pe traseul: Hanul lui Manuc-Brătianu-Magheru-Lascăr Catargiu-Piața Victoriei și înapoi la Universitate.

„Vrem să transmitem un mesaj clar: Că nu mai avem răbdare! Premierul și partidele politice văd chestiunea reunificării într-un timp de generații viitoare. Noi vrem ca generația noastră să facă unire. Este ultima șansă pentru frații noștri români de peste Prut”, a spus George Simion.

miting2

El a menționat că manifestanții nu vor pleca din stradă până nu vor purta dialoguri cu premierul Dacian Cioloș și reprezentanții partidelor. „Nu plecăm din stradă până nu purtăm dialoguri cu aceste partide și cu premierul României. O să le transmitem că o să rămânem în stradă până când doleanțele noastre vor fi auzite și până vor dialoga cu noi”, a afirmat Simion.

„Măsurile imediate pentru unire vizează adoptarea de către Parlamentul României a unei Declarații pentru Unire, înființarea Ministerului Reunificării și semnarea unui Pact de tip Snagov pe subiectul reîntregirii naționale. Declarația pentru unire în Parlament va reprezenta oferta politică a României pentru Republica Moldova”.

Mitingul unioniştilor se derulează pe un fundal tensionat, în perioada de pregătire a campaniei electorale româneşti şi având în fundal tensiuni politice în Republica Moldova.

Termenul limită pentru ca partidele politice și premierul să dialogheze cu protestatarii a fost stabilit pentru ziua de duminică, mai relevă sursa citată.

„Ministrul Afacerilor Interne, domnul Ioan-Dragoș Tudorache, a solicitat inspectorului general al Jandarmeriei Române un raport complet cu privire la evenimentele din Piața Victoriei, care au condus la reținerea celor cinci participanți. Ministrul Afacerilor Interne a precizat că nu va ezita să ia măsuri în situația în care au fost săvârșite abuzuri în timpul intervenției jandarmilor”, se arată într-un comunicat al MAI.Potrivit sursei citate, jandarmii au primit dispoziție să nu intervină în derularea manifestației din Piața Universității, decât pentru a asigura protecția participanților și fluidizarea traficului din zonă.

 

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

CEDO acuză Turcia pentru arestarea preventivă a reporterului Zaman după lovitură de stat

Curtea de la Strasbourg și-a anunțat, marți, hotărârile privind cazul lui Ayşenur Parıldak, în vârstă de 34 de ani, constatând încălcările a două legi: articolului 5 (dreptul la libertate și securitate) și articolului 10 (libertatea de exprimare) din cauza dovezilor insuficiente pentru arestarea și durata excesivă a arestării sale preventive.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Erdogan l-a felicitat pe Putin pentru victoria electorală. Turcia pregătită să revină „la masa negocierilor cu Ucraina”

Nu este prima dată când Erdogan își oferă serviciile ca mediator în război, încercând să mențină relații de prietenie atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky.