marți, martie 26, 2024

Minorităţile etnice din Turcia se simt în pericol

Jurnalistul de etnie elenă din Istanbul: ,,În trecut am votat cu partidul lui Erdogan, acum îmi este frică să-mi şi rotesc numele adevărat!..”

Mihail Vasiliadis, Redactorul șef al cotidianului Apoyevmatini, care apare la Istanbul în limba greacă, a precizat că în 2002 a votat cu partidul AKP. Din cauza politicii fanatice și naționaliste acum ,,am ajuns să nu mai putem să ne folosim numele noastre originale” a precizat el.

Redactorul șef al cotidianului Apoyevmatini Mihail Vasiliadis

Vasiliadis, împreună cu editorul ziarului ,,Agos” al etnicilor Armen din Istanbul, Pakrat Estukyan, au evaluat procesul referendumului și pachetul de amendamente constituționale în faţa jurnalistei Meltem Yılmaz de la cotidianul Birgun. Cei doi jurnaliști eleni au mai precizat că strategia partidului AKP de ridicarea dozajului de ,,naționalist” pentru a câștiga voturi, ia o formă îngrijorătoare pentru minoritățile din Turcia.

Mihail Vasiliadis a explicat aceasta cu expresii mai particulare:

,,În 2002, am venit din Grecia spre Turcia, ca să votez cu partidul AKP. Făceam acest sacrificiu fiind de părere că, atât eu cât și AKP avem nevoie de auspiciile Uniunii Europene. Iar acum, când mergem pe stradă nu mai putem să vorbim limba noastră maternă, nu putem să ne strigăm pe nume, nu putem să ne afișăm cu identitatea noastră. Minoritarii etnici se feresc de orice gest prin care să-și arate proveniența lor etnică”.

Editorul ziarului ,,Agos” al etnicilor Armen din Istanbul, Pakrat Estukyan

Pakrat Estukyan a precizat că firmele de securitate care sunt apropiate de guvernul AKP împreună cu Organizația de Tineret al AKP, se străduiesc într-un mod perseverent pentru a forma o forță de armată paralelă. Estukyan a mai adăugat următorele:

,,Climatul din Turcia este destul îngrijorător pentru cetățeni. Minoritățile devin o țintă atunci când este vorba de polarizare și de crearea de ,,ceilalți” în societate. Etnicii armeni care trăiesc în Turcia îşi exprimă temerea de regimul Erdogan. Cum a fost Turcia acum o sută de ani în urmă. Din cauza unor decizii impulsive a unor persoane care administrază țara, etnicii din Turcia trăiesc frica declanţării unui război,” a adăugat el.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Erdogan l-a felicitat pe Putin pentru victoria electorală. Turcia pregătită să revină „la masa negocierilor cu Ucraina”

Nu este prima dată când Erdogan își oferă serviciile ca mediator în război, încercând să mențină relații de prietenie atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky.

CEDO acuză Turcia pentru arestarea preventivă a reporterului Zaman după lovitură de stat

Curtea de la Strasbourg și-a anunțat, marți, hotărârile privind cazul lui Ayşenur Parıldak, în vârstă de 34 de ani, constatând încălcările a două legi: articolului 5 (dreptul la libertate și securitate) și articolului 10 (libertatea de exprimare) din cauza dovezilor insuficiente pentru arestarea și durata excesivă a arestării sale preventive.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne