vineri, martie 29, 2024

Ministrul de externe luxemburghez acuză Turcia că foloseşte metode de represiune naziste

Ministrul de externe luxemburghez, Jean Asselborn, a declarat luni că tratamentul aplicat de guvernul turc funcţionarilor demişi îi aminteşte de metodele folosite de nazişti în anii 1930-1940 şi că, mai devreme sau mai târziu, Uniunea Europeană va trebui să răspundă cu sancţiuni.

Mai mult de 110.000 de civili, militari, academicieni și jurnaliști din Turcia au fost arestaţi, suspendaţi sau demişi în urma puciului eşuat din luna iulie. Numele celor destituiţi au fost publicate în jurnalul oficial al guvernului, ceea ce le reduce considerabil şansele de a mai fi angajaţi. În plus, unora dintre ei le-au fost anulate paşapoartele. Ministrul luxemburghez a susținut chiar că unora le-au fost retrase diplomele universitare, fiind astfel în imposibilitatea de a asigura traiul zilnic al familiilor lor.

”Ca să o spunem fățiș, acestea sunt metode care au fost folosite în timpul epocii naziste şi sunt o evoluţie cu adevărat oribilă pe care Uniunea Europeană pur şi simplu nu o poate accepta”, a declarat Asselborn, la postul german de radio Deutschlandfunk, potrivit Deutsche Welle.

Ministrul luxemburghez a sugerat impunerea de sancţiuni economice împotriva guvenului turc, argumetând că economia acesteia depinde foarte mult de investițiile străine ce provin din blocul comunitar. ”La un anumit moment dat, nu vom avea o altă alegere decât să aplicăm sancţiuni pentru a contracara situaţia intolerabilă în materie de drepturi ale omului”, a declarat Asselborn.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.