Piramida descoperită recent a fost identificată cu ajutorul unei metode nedestructive, tomografia, care permite reconstituirea volumului în interiorul unei clădiri.
O altă structură similară, dar mai mare, fusese descoperită în anii ’30, ceea ce arată că impunătoarea construcție a fost realizată în cel puțin trei etape — din trei piramide construite una peste cealaltă pentru a se ajunge la ceea ce azi este cunoscut drept „El Castillo”.
„Este ca păpușile rusești, avem una, iar în ea o alta și apoi o alta”, a explicat René Chávez Seguro, șef de proiect și cercetător la Institutul de Geofizică al Universității Naționale Autonome din Mexic (Unam), în cadrul unei conferințe de presă.
Structura recent descoperită, care ar fi cea mai veche, are o înălțime de 10 de metri, în timp ce piramida descoperită în anii ’30 datează din perioada 800 și 1000 și ajunge la o înălțime de 20 de metri. Structura cunoscută sub numele El Castillo are aproape 30 de metri și datează din perioada 1050-1300.
Această descoperire este importantă, subliniază Denisse Argote de la Institutul Național de Antropologie și Istorie, deoarece ea va permite o mai bună cunoaștere a mayașior, „populația inițială care nu a fost influențată de cea din centrul Mexicului”, care și-a lăsat amprenta asupra piramidei lui Kukulkan, așa cum o putem vedea azi.