Zaman Romania

Mărturisiri despre planurile de asasinat preconizate de Turcia pe teritoriul Austriei

Un argent turc a făcut mărturisiri despre  autoritățile turce, care l-ar fi obligat să o asasineze pe Berivan Aslan, un politician kurd-austriac și membru al Partidului Verde al Austriei, relatează New York Times.

În timpul interogațiilor poliției din Austria, Feyyaz Ozturk, care s-a autodenunțat, a declarat că i s-a dat ordin de către autoritățile turce să o împuște pe Aslan și a fost contactat pentru prima dată de către un procuror turc la Istanbul, în 2018.

Inițial, acesta trebuia să efectueze atacul în martie, dar pandemia i-a împiedicat călătoria la Viena. Ozturk care are și cetățenie italiană a rămas în Rimini, Italia, unde și-a rupt piciorul într-un accident.  În cele din urmă, el le-a spus conducătorilor săi că nu poate continua atacul.

Apoi, în august, agentul turc a fost contactat pe WhatsApp de un bărbat care i-a spus să călătorească la Belgrad și să întâlnească un delegat într-o cafenea turcească.

„Nu contează dacă ea moare sau este rănită doar.” a susținut delegatul, spunându-i să meargă la Viena și să aștepte instrucțiuni suplimentare.

Ozturk: “Aș fi mers la închisoare “

 Feyyaz  Ozturk le-a mai spus polițiștilor și despre cazul lui Metin Topuz, fost angajat al consulatului american din Turcia, care este închis sub acuzații de terorism, în urma mărturiilor sale.

“M-au pus ca martor și mi-au pus o hârtie goală în față, pe care am semnat-o. În caz contrar, aș fi mers la închisoare cu Metin Topuz. În Turcia, o fac întotdeauna așa”, a declarat bărbatul.

Ambasada SUA la Ankara, capitala Turciei, și avocații domnului Topuz au refuzat să comenteze afirmațiile lui Ozturk sau efectul pe care acestea îl pot avea asupra cazului, care a intrat în apel.

Turcia neagă orice legătură cu cu Ozturk

Ozturk a spus că a lucrat pentru Administrația SUA pentru controlul drogurilor până în 2004 și a fost agent pentru Agenția  Națională de Informații (MIT). Cu toate acestea, un reprezentant al Direcției de Comunicații a președinției turce a declarat că afirmațiile nu sunt valabile.

“ Ozturk nu a fost niciodată afiliat și nici nu a acționat vreodată în numele serviciilor de informații turcești ”, se arată în comunicat.