marți, februarie 20, 2024

Mărturisiri despre planurile de asasinat preconizate de Turcia pe teritoriul Austriei

Un argent turc a făcut mărturisiri despre  autoritățile turce, care l-ar fi obligat să o asasineze pe Berivan Aslan, un politician kurd-austriac și membru al Partidului Verde al Austriei, relatează New York Times.

În timpul interogațiilor poliției din Austria, Feyyaz Ozturk, care s-a autodenunțat, a declarat că i s-a dat ordin de către autoritățile turce să o împuște pe Aslan și a fost contactat pentru prima dată de către un procuror turc la Istanbul, în 2018.

Inițial, acesta trebuia să efectueze atacul în martie, dar pandemia i-a împiedicat călătoria la Viena. Ozturk care are și cetățenie italiană a rămas în Rimini, Italia, unde și-a rupt piciorul într-un accident.  În cele din urmă, el le-a spus conducătorilor săi că nu poate continua atacul.

Apoi, în august, agentul turc a fost contactat pe WhatsApp de un bărbat care i-a spus să călătorească la Belgrad și să întâlnească un delegat într-o cafenea turcească.

„Nu contează dacă ea moare sau este rănită doar.” a susținut delegatul, spunându-i să meargă la Viena și să aștepte instrucțiuni suplimentare.

Ozturk: “Aș fi mers la închisoare “

 Feyyaz  Ozturk le-a mai spus polițiștilor și despre cazul lui Metin Topuz, fost angajat al consulatului american din Turcia, care este închis sub acuzații de terorism, în urma mărturiilor sale.

“M-au pus ca martor și mi-au pus o hârtie goală în față, pe care am semnat-o. În caz contrar, aș fi mers la închisoare cu Metin Topuz. În Turcia, o fac întotdeauna așa”, a declarat bărbatul.

Ambasada SUA la Ankara, capitala Turciei, și avocații domnului Topuz au refuzat să comenteze afirmațiile lui Ozturk sau efectul pe care acestea îl pot avea asupra cazului, care a intrat în apel.

Turcia neagă orice legătură cu cu Ozturk

Ozturk a spus că a lucrat pentru Administrația SUA pentru controlul drogurilor până în 2004 și a fost agent pentru Agenția  Națională de Informații (MIT). Cu toate acestea, un reprezentant al Direcției de Comunicații a președinției turce a declarat că afirmațiile nu sunt valabile.

“ Ozturk nu a fost niciodată afiliat și nici nu a acționat vreodată în numele serviciilor de informații turcești ”, se arată în comunicat. 

Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.

Ahmet Altan și alți faimoși jurnaliști condamnaţi la închisoare pentru terorism, după rejudecare

Aceștia au fost condamnați sub acuzații de terorism pentru că au lucrat anterior la instituții de presă considerate apropiate mișcării Gülen.

Turcia: Cel puțin 9 persoane prinse într-o alunecare de teren de la controversata mină de aur

Alunecarea de teren a avut loc, marți, în jurul orei 14.00. ora locală (1100 GMT) lângă districtul İliç, din provincia Erzincan.Imaginile de la fața locului au arătat alunecarea de teren care a măturat o vale unde se credea că muncitorii se aflau în acel moment

Un nou capitol între Turcia și Egipt. Erdogan primit cu fanfară de către Sisi

Sisi l-a întâmpinat personal pe Erdoğan cu fanfară pe aeroportul din Cairo, înainte ca cei doi să semneze mai multe acorduri.