Zaman Romania

Marmaris: Incendiile continuă. Imagini cutremurătoare din satelitul NASA

Incendiul de pădure din Marmaris, Muğla continuă, iar imaginile din satelitul NASA au ajuns virale pe rețelele de socializare.

Gökçe Coșkun de la Antalya Bird Watching Society a distribuit imaginile primite în direct de la satelitul din baza de date a Administrației Naționale de Aeronautică și Spațiu (NASA), distribuite pe aplicația „Zoom Earth”, arătând situția agravată a incediilor. 

„Harta termică a NASA poate fi o foaie de parcurs pentru direcția de propagare a incendiului. Putem numi și harta termică a NASA sau harta temperaturii. De aici, zonele de incendiu pot fi urmărite instantaneu. De asemenea, arată direcția vântului, așa că putem cunoașterea direcția în care se poate mișca focul. În acest sens, poate facilita și luarea de măsuri privind stingerea incendiilor și evacuarea așezărilor”,explică Coșkun.

Coşkun a adăugat că primelor imagini indică că incediile s-au intesificat de la o zi la alta, iar vântul sufla dinspre sud-vest spre sud-est şi se îndrepta spre Yuvacık.

Incendiile din Marmaris continuă de trei zile, iar până în momentul a afectat în jur de 400 de hectare.


Incendiile izbucnite în apropierea Golfului Amazon s-au extins în zona Grass Bay și sunt acum la doar patru kilometri distanță de zonele rezidențiale.

În zonele Bördübet și Değirmenyani, autoritățile au evacuat 30 de case. Pompierii au început să ude copacii din apropierea zonelor locuite. În prezent, aproape 1.400 de pompieri au la dispoziție 338 de vehicule, 20 de elicoptere și 14 avioane, potrivit Președinției pentru Managementul Dezastrelor și Urgențelor (AFAD).