duminică, aprilie 14, 2024

Marea Britanie recunoaște solicitanții de azil din mișcarea Gülen

Home Office din Marea Britanie a recunoscut că a fi un simpatizant Gülen în Turcia poate fi un motiv de azil în Marea Britanie.

Emisa în 7 aprilie, o notă de 60 de pagini, care este un ghid procedural adresat factorilor de decizie Home Office privind tratarea cazurilor speciale de cereri de protecție și drepturile omului a expus încălcările împotriva persoanelor legate de mișcarea Gülen, în special după tentativa de lovitură de stat din Turcia, din 15 iulie.

„După tentativa de lovitură de stat, în special după  declararea stării de urgență, a existat un focus  pe orice persoane sau grupuri percepute ca fiind legate de mișcarea Gülenistă, în special în domeniile educației, mass-media, militar și de justiție. Zeci de mii de oameni au fost suspendați sau demiși de la locurile lor de muncă, inclusiv ofițeri superiori militari, oficiali guvernamentali, ofițeri de poliție și profesori“,se menționează în nota emisă în  Regatul Unit.

„Au existat, de asemenea, sesizări precum că oamenii pot fi reținuți pe motivul ca ar fi suspectați ca fiind Güleniști, chiar și atunci când nu au participat, nu au sprijinit, sau nu au fost implicați în tentativa de lovitură de stat. Există, de asemenea, sesizări precum că rude și prieteni ai Güleniștilor sunt reținuți.“

În acest sens, nota menționează arestarea numitei Hacer Korucu, soția lui Bülent Korucu, redactor-șef al editorialului Yarına Bakıș, precum și arestarea lui Sermet Șükür, tatăl fostului deputat al Partidului de guvernământ al Justiției și Dezvoltării (AKP), și fostă vedetă de fotbal, Hakan Șükür.

Potrivit notei: „În cazul în care există un risc real de rele tratamente pur și simplu pe baza faptului că persoana este un Gülenist / suspectat de a fi Gülenist / rudă sau prieten al unui Gülenist, mai degrabă decât din cauza oricărei implicări în lovitura de stat sau altă activitate ilegală, acest lucru este de natura unei persecuții pe motive de opinie politică.“

„Tratarea necorespunzătoare poate include arest, detenție și urmărirea penală.“

Nota Home Office, de asemenea, a menționat că „au existat sesizări că, în unele cazuri, deținuților nu le-a fost permis accesul la reprezentanții legali ai acestora timp de patru zile sau mai mult. Au existat, de asemenea, plângeri ale unor deținuți maltratați în timpul perioadei de arest. „

„Revine sarcina persoanei in cauză să demonstreze că, datorită argumentelor aparte ale cazului lor, orice tratament cu care se pot confrunta la întoarcerea în Turcia ar echivala cu persecuție pe motivul opiniei politice. Aceasta poate include refuzul accesului la un proces echitabil și pedeapsa care ar fi fie disproporțională sau discriminatorie“, a precizat nota.

Turcia s-a confruntat cu o tentativă de lovitură de stat militară la 15 iulie, care a provocat moartea a peste 240 de persoane și a rănirea a mai mult de o mie. Imediat după puci, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), împreună cu președintele Recep Tayyip Erdoğan, au pus vina pe această mișcare.

Deși mișcarea Gülen neagă cu fermitate că ar fi avut vreun rol în puci, guvernul o acuză că ar fi pus la cale lovitura de stat dejucată. Fethullah Gülen, care a inspirat mișcarea, a cerut o anchetă internațională pentru tentativa de lovitură de stat, dar președintele Erdoğan – care a numit tentativa de lovitură de stat „un dar de la Dumnezeu“ – și guvernul, au inițiat o epurare pe scară largă care vizează curățarea simpatizanților mișcării din interiorul instituțiilor statului, dezumanizarea figurilor sale populare și punerea lor sub stare de arest.

În prezent, în purjarea post-lovitura de stat în curs de desfășurare, peste 135.000 de persoane, inclusiv mii din armată, au fost eliminați pe motivul conexiunii lor reale sau presupuse cu mișcarea Gülen, potrivit unei declarații a ministrului muncii din 10 ianuarie.

Potrivit unei alte declarații emise de ministrul de Interne Süleyman Soylu la 2 aprilie, un total de 113.260 de persoane au fost reținute în cadrul investigațiilor privind mișcarea Gülen de la tentativa de lovitură de stat din 15 iulie în timp ce 47.155 au fost puse sub arest preventiv.

Contrar acuzațiilor formulate de președintele Erdoğan și guvernul turc, Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului Regatului Unit a ajuns luna trecută la concluzia că Gülen și în ansamblu mișcarea pe care a inspirat-o nu au fost în spatele tentativei loviturii de stat eșuate din Turcia de la 15 iulie.

Declarația Parlamentului Regatului Unit a venit la o săptămână după ce Germania a respins acuzațiile lui Erdoğan și ale guvernului turc împotriva mișcării lui Gülen privind 15 iulie.

Șeful Serviciului Federal de Informații din Germania (BND), Bruno Kahl, a declarat că Turcia nu i-a putut convinge că clericul turco-islamic stabilit în SUA Gülen ar fi fost în spatele tentativei loviturii de stat eșuate din 15 iulie.

În mod similar, Devin Nunes, președintele Comitetului de Selecție Permanenta a Informațiilor din cadrul Casei Statelor Unite, a declarat că nu a văzut nici o dovadă care să demonstreze implicarea lui Gülen în tentativa de lovitură de stat eșuată din Turcia.


SURSA: https://www.turkishminute.com/2017/04/09/uk-acknowledges-gulen-movement-asylum-seekers/

 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Turcia. Fără taxe de drum și transportul public gratuit timp de 9 zile, cu ocazia Ramadan Bayram

În urma unui decret al președintelui Recep Tayyip Erdogan, Ministrului Transporturilor și Comunicațiilor, Abdulkadir Uraloglu, a anunțat drumurile și podurile publice vor fi gratuite timp de nouă zile în Istanbul, Ankara și Izmir.